Politici chcú na Slovensku budovať bariéry proti dezinformáciám

Politici chcú na Slovensku budovať bariéry proti dezinformáciám

Slovensko 1.septembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Altaf Qadri)

 

Súčasní politici sa už nebudú prizerať, ako ktokoľvek spochybňuje kľúčové záujmy krajiny prostredníctvom falošných správ. Nemienia byť ľahostajní voči propagande, dezinformáciám či úplným klamstvám, ktoré spájajú s hrozbou nárastu extrémizmu. Vzhľadom nato boli vytvorené dva dokumenty – Bezpečnostná stratégia SR a Obranná stratégia SR. Po schválení vládou by ich parlament mal odsúhlasiť na jeseň.

Ilustračné foto

Podľa informácií portálu Pravda oba dokumenty označujú zmienené javy za vážne ohrozovanie Slovenska. Obranná stratégia upozorňuje, že sa zvyšuje intenzita a nebezpečnosť strategickej propagandy vrátane dezinformačných aktivít z vonkajšieho aj vnútorného prostredia, podporovaných činnosťou extrémistických skupín a hnutí.

Reklama

„Môžu polarizovať spoločnosť, oslabiť dôveru občanov v demokratický a právny štát a ich vôľu brániť ho a tiež spochybniť význam členstva v NATO a EÚ,“ uvádza sa v pripravovanom texte z ministerstva obrany.

„Bezpečnostná hrozba extrémizmu je spojená aj s postupným prienikom osôb z extrémistickej scény do oficiálneho politického a verejného života, ako aj so snahou o vstup do bezpečnostných zložiek,“  uvádza sa v chystanom dokumente ministerstva zahraničných vecí. Ministerstvo tiež vysvetľuje, že extrémistické sily využívajú možnosť účinnej a zdrojovo nenáročnej propagandy prostredníctvom sociálnych sietí.

Reklama

Dezinformácie sa podľa dokumentov šíria nielen priamo zvnútra krajiny, ale aj s prispením zahraničných aktérov.

Podľa analytika mimovládnej organizácie Globsec Policy Institute Daniela Mila by týmto hrozbám malo rovnakú vážnosť prikladať aj ministerstvo vnútra. Navrhuje tiež vytvoriť koordinačný mechanizmus, orgán či štruktúru, ktorý by sa týmto témam venoval zo širšieho hľadiska. Milo tiež ocenil, že v stratégiách sa po prvý raz poukazuje na oblasť hybridných hrozieb.

 

EÚ stráca podporu svojich členov

Európska únia a NATO strácajú podporu svojich členov. Prieskum inštitútu Globsec skúmal názory siedmych stredoeurópskych štátov. Z výsledkov vyplynulo, že súčasťou Západu si želá byť najmenej opýtaných na Slovensku: 21 percent. Oslabujúca dôvera členov v uvedené inštitúcie je pripisovaná šíreniu prekrútených informácii či výmyslov.

Reklama

Podľa ďalších informácií Globsecu je za zotrvanie v únii 59 percent opýtaných. Denník Pravda v tejto súvislosti uvádza, že členstvo v únii prináša hlavne ekonomické výhody vrátane priamych finančných.

Václav Klaus mladší má ale na financovanie z EÚ formou eurofondov odlišný názor. Vo svojom aktuálnom komentári totiž poukazuje na „zlodejinu“ pri európskych dotáciách. Eurofondy považuje za ideove a korupčné projekty (viac TU).

 

Generácia mladých, ktorým je členstvo v NATO ľahostajné

Slabá podpora súvisiaca s NATO na Slovensku znepokojuje podľa informácií portálu Pravda aj centrálu aliancie. „Urobili sme si prieskum v 16 z 28 členských štátov. Slovensko dopadlo veľmi zle,“ zverejnil portál vyjadrenie nemenovaného zdroja z Bruselu.

Reklama

“Ide o širší problém, pretože zvlášť mladí ľudia – odhliadnuc od toho, čo hovorí Rusko – strácajú podporu pre NATO.” Mladým ľuďom teda prestáva byť NATO sympatické. Nastupujúcej generácii je členstvo v aliancii či už ľahostajné, alebo ho dokonca považuje za príťaž.

Slovensko sa preto zapojí do komunikačnej stratégie NATO, ktorú bude financovať samotná aliancia. Z interného návrhu rezortu diplomacie, ktorý má denník Pravda k dispozícii, vyplýva, že pôjde o štyri body.

„Od septembra do decembra 2017 sa uskutoční séria debát na stredných školách v okresných mestách. Naši diplomati a ďalší experti budú debatovať o význame NATO pre Slovensko,“ uvádza sa v dokumente.

Ministerstvo spolu s rezortom obrany pripraví aj exkurzie pre stredoškolákov do svojich sídel.

Treťou oblasťou je internet. Na Facebooku sa plánuje kampaň, do ktorej sa majú zapojiť aj populárne osobnosti, ako napríklad herci či speváci. Štvrtý bod je účasť predstaviteľov NATO na diskusiách so študentmi na Slovensku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali