Pohľad do minulosti: 23. októbra sa narodil legendárny brazílsky futbalista Pelé a český spevák Václav Neckář

Pohľad do minulosti: 23. októbra sa narodil legendárny brazílsky futbalista Pelé a český spevák Václav Neckář

Bratislava 23. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Desmond Boylan, Martin Baumann)

 

23. októbra

Narodenia

Reklama

1817 – narodil sa francúzsky lexikograf a encyklopedista Pierre Larousse. Jeho Veľký univerzálny slovník 19. storočia vyšiel v 15 zväzkoch. Po ňom pomenované vydavateľstvo patrí k najväčším encyklopedickým vydavateľom na svete. Zomrel v roku 1875.

Na kombosnímke český spevák Václav Neckář a brazílsky futbalista Pelé

1905 – narodil sa americký fyzik švajčiarskeho pôvodu Felix Bloch. Zaoberal sa teóriou pevných látok, atómovou a jadrovou fyzikou, podieľal sa na objavení jadrovej magnetickej rezonancie. Spolu s Edwardom Millsom Purcellom získal v roku 1952 Nobelovu cenu za fyziku za vývoj nových metód merania magnetického poľa v atómovom jadre. Zomrel v roku 1983.

Reklama

1919 – narodil sa novinár, prozaik a scenárista Ján Jonáš. Zaujal predovšetkým románom Jedenáste prikázanie. Ďalšie dielo: romány Na úvrati, V znamení panny, scenár televízneho seriálu Miesto v dome a filmu Ďaleko je do neba. Zomrel 23. októbra 1977.

1940 – narodil sa bývalý brazílsky futbalista Pelé, vl. m. Edson Arantes do Nascimento, mnohými považovaný za najlepšieho hráča v dejinách. Jediný hráč s troma titulmi majstra sveta – 1958, 1962 a 1970. Odohral celkovo 1 363 zápasov a dal v nich 1 281 gólov. Kariéru začínal v Santose, už ako šestnásťročný hral za Brazíliu. Aj napriek lákaniu z Európy ostal verný Santosu až do roku 1974. V závere kariéry, ktorú ukončil v roku 1977, hral za New York Cosmos. Dvojnásobný víťaz Pohára osloboditeľov (1962, 1963) i Interkontinentálneho pohára (1962, 1963), desaťnásobný víťaz v šampionáte Paulista, športová osobnosť roka 1970 podľa BBC, športovec storočia podľa MOV, L´Equipe i Reuters, futbalista storočia podľa FIFA, jedna zo sto najdôležitejších osobností 20. storočia podľa Time.

1942 – narodil sa americký spisovateľ, scenárista, režisér a producent Michael Crichton. Venoval sa najmä sci-fi a mnohé jeho knihy sfilmovali, ako napríklad Vychádzajúce slnko, Jurský park, Škandalózne odhalenie, Stratený svet: Jurský park. Vytvoril i seriál Pohotovosť a napísal scenár snímky Twister. Zomrel v roku 2008.

1943 – narodil sa český spevák a herec Václav Neckář. Od roku 1966 bol členom Divadla Rokoko. S Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou tvoril trio Golden Kids, neskôr mal skupinu Bacily. Popri hudbe sa venoval aj herectvu, koncom 60. rokov sa objavil vo filmoch režiséra Jiřího Menzla – Ostře sledované vlaky, ktorý získal v roku 1968 Oscara ako najlepší cudzojazyčný film, a v trezorovom filme Skřivánci na niti, ktorý v roku 1990 získal Zlatého medveďa v Berlíne. V roku 1968 účinkoval s Helenou Vondráčkovou v rozprávke Šíleně smutná princezna. Medzi jeho najväčšie hity patria Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Kdo vchází do tvých snů má lásko alebo Lékořice. V roku 2002 prežil mozgovú mŕtvicu, pričom zabudol texty všetkých svojich piesní. Po dlhoročnej liečbe sa k spevu vrátil a v marci 2012 získal tri hudobné ceny Anděl. Prevzal si trofej za najlepšiu skladbu (Půlnoční) i video k nej a zároveň dostal čestného Anděla, ktorým ho uviedli do siene slávy českej populárnej hudby. Pieseň Půlnoční, ktorú nahral so skupinou Umakart, sa objavila vo filme Alois Nebel.

1954 – narodil sa taiwanský režisér Ang Lee. Na konte má dva Oscary za réžiu filmov Skrotená hora a Pí a jeho život, pričom druhý menovaný mu vyniesol ako jednému z producentov aj nomináciu v kategórii Najlepší film. Na prestížne ocenenie ho v kategóriách Najlepšia réžia a Najlepší film nominovali aj za snímku Tiger a drak, ktorú však americká Akadémia filmových umení a vied ocenila v štyroch iných kategóriách – kamera, hudba, výprava a Najlepší cudzojazyčný film. Nakrútil aj snímky Svadobná hostina, Rozum a cit, Ľadová búrka, Jazda s diablom, Hulk, Túžba, opatrnosť, Zažiť Woodstock alebo Ulička slávy.

Reklama

1959 – narodil sa americký režisér, scenárista a producent Sam Raimi. Známy je najmä vďaka réžii hororovej filmovej série Smrteľné zlo, superhrdinskej snímky Darkman a trilógie Spider-Man z rokov 2002, 2004 a 2007. Podpísal sa aj pod filmy Armáda temnôt, Rýchlejší ako smrť, Jednoduchý plán, Hra snov, Takmer dokonalý zločin, Stiahni ma do pekla alebo Cesta do krajiny Oz.

1976 – narodil sa kanadský herec Ryan Reynolds. Diváci a diváčky ho môžu poznať zo snímok Blade: Trinity, Zabiť eso, Návrh, X-Men Origins: Wolverine, Pochovaný za živa, Green Lantern, Nesmrteľný, Dáma v zlatom, Život, Zabijakov osobný strážca alebo ako titulného hrdinu z komiksoviek Deadpool a Deadpool 2.

1986 – narodila sa anglická herečka Emilia Clarke, celým menom Emilia Isabelle Euphemia Rose Clarke. Známa je najmä ako Daenerys Targaryen zo seriálu Hra o tróny, v ktorom účinkuje od roku 2011 a zatiaľ jej vyniesol tri nominácie na Primetime Emmy. Predstavila sa napríklad aj vo filmoch Spike Island, Dom Hemingway, Terminator: Genisys, Predtým, ako som ťa poznala alebo Solo: A Star Wars Story.

1986 – narodil sa český herec a režisér Jiří Mádl. Do povedomia divákov a diváčok sa dostal úlohou v komédii Snowboarďáci. Následne sa objavil v snímkach ako Ro(c)k podvraťáků, Rafťáci, Gympl, Taková normální rodinka, Bathory, Deti noci, Peklo s princeznou, V perine, Štyri slnká, Probudím se včera, eŠteBák, Colette, Vejška, Všiváci, Padesátka, Lída Baarová či Vlk z Královských Vinohrad. V apríli 2014 sa do kín dostal jeho režisérsky debut Pojedeme k moři, pre ktorý napísal aj scenár. Film získal tri nominácie na České levy v kategóriách Najlepšia réžia, Najlepší scenár a Najlepší film.

 

Reklama

Úmrtia

1921 – zomrel vynálezca John Boyd Dunlop. Pôvodným povolaním zverolekár vynašiel pneumatiky plnené vzduchom. Narodil sa v roku 1840.

1967 – v Krajskej tuberkulóznej nemocnici v Lehniciach zomrel Schöne(r) Náci, vlastným menom Ignác Lamár, ktorý bol takmer 40 rokov neodmysliteľnou súčasťou koloritu bratislavských ulíc a kaviarní. Jeho pamätníci ho poznali ako slušného, tichého a chudobného človeka, vždy pekne oblečeného, vo fraku s cylindrom a paličkou. Pôvodne bol cukrársky učeň, neskôr kulisár, pomocník u obuvníka, nosič uhlia a tiež prášil koberce, okrem toho chodil po dvoroch a spieval. Jeho socha v životnej veľkosti, ktorá je dielom akademického sochára Juraja Meliša a často je terčom útokov vandalov, stojí pri kaviarni Mayer na Hlavnom námestí. Niektorí ľudia vravia, že ho opustila žena pred oltárom, preto zošalel, chodil s pekne zabaleným balíčkom a zdravil všetky ženy. V roku 2000 vyšiel pod názvom Volali ho Schöne Náci jeho beletrizovaný životopis. Narodil sa v roku 1897.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali