Podľa Nicholsonovej za spravodajskou hrou v SaS stojí ako kmotor exminister Galko. Podľa neho sa zasa Nicholsonová inšpirovala Blahom

Podľa Nicholsonovej za spravodajskou hrou v SaS stojí ako kmotor exminister Galko. Podľa neho sa zasa Nicholsonová inšpirovala Blahom

Bratislava 8. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Lucia Ďruriš Nicholsonová z SaS sa v rozhovore pre Denník N vrátila ku veľkým sporom v strane, po ktorých boli z kandidátky vylúčení všetci prívrženci tzv. Demokratického jadra na čele s Ľubomírom Galkom. Nicholsonová stála celý čas po boku lídra Richarda Sulíka a teraz hovorí o tom, že išlo o spravodajskú hru

Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ľubomír Galko

Podľa Nicholsonovej ľudia okolo Ľubomíra Galka (Demokratické jadro SaS) “príliš uverili sami v seba, a zákulisným spôsobom a intrigami chceli prevziať moc v strane”. Ako príklad uviedla statusy DJ na Facebooku, kde napríklad dnes už vylúčená členka Natália Blahová písala, že SaS je “chorou a nebezpečnou stranou.”

Reklama

Nicholsonová dokonca vyzradila internú komunikáciu s Natáliou Blahovou, v ktorej údajne poslankyňa Blahová poslankyni EP napísala: “Lucia, ty si veľmi hnusné stvorenie, už dávno som ti chcela povedať“. Uviedla, že pôvodne s Blahovou nemala problém, no už skôr vraj dala Richardovi Sulíkovi podmienku, že nechce byť na jednej kandidátnej listine s Ľubomírom Galkom a Jozefom Rajtárom.

V prípade Rajtára vysvetlila, že jej vadí to, že “si nebezpečne blízko k sebe pustil bývalého agenta SIS”. Ide o Pavla Forischa, ktorý podľa Nicholsonovej stojí za jej diskreditáciou. “Podal na mňa niekoľko trestných oznámení, jedno dokonca za vlastizradu, pretože som údajne chcela na Slovensku urobiť prevrat, a žiadal pre mňa väzobné stíhanie.”

Reklama

Dokonca uviedla, že medzi Rajtárom a Forischom bol určitý finančný vzťah. “Rajtár zohnal nejaké peniaze pre Forischa. Keď som sa túto informáciu dozvedela, ihneď som išla za Sulíkom. Richard kontaktoval osobu, ktorá mala dávať nejaké peniaze, overil si to a tie informácie sa ukázali ako pravdivé.”

Peniaze podľa nej zohnal Anton Zajac zo spoločnosti Eset. “Pričom neverím, že on vedel, pre koho tie peniaze sú. Podľa mňa venoval tie peniaze Rajtárovi, ale nevedel, že skončia u Forischa. Anton Zajac má dobrý vzťah s Danielom Lipšicom, ktorý má s Forischom obrovský problém,” podotkla Nicholsonová.

Aj Galko v statusoch písal, že v SaS ide o spravodajskú hru a že Sulíka ovplyvňujú bývalí spravodajci. “Rajtárovi, tak ako celému Demokratickému jadru, veľmi ležalo v žalúdku, že Richard Sulík veľa vecí komunikoval s Katarínou Svrčekovou. Paradoxne, Katarínu Svrčekovú priviedol do strany Ľubomír Galko…” Svrčeková v súčasnosti pracuje ako asistentka Sulíka. V minulosti podľa Denníka pracovala vo Vojenskej spravodajskej službe.

Za všetkým vraj bol Galko

“Krstným otcom toho, čo sa teraz udialo, je Ľubomír Galko, ktorý robil v strane rozbroje dlhodobo. Prakticky od vzniku SaS. Nejdem polemizovať o tom, či odchod „biznis krídla“ okolo Juraja Miškova či Daniela Krajcera bol správny, alebo nie; no faktom je, že aj za ním bol do veľkej miery Galko. On rozoštvával ľudí v SaS od začiatku,” myslí si Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Reklama

Potom potvrdila špekulácie, že za jej nezvolením do Republikovej rady SaS boli vraj opäť Galkove intrigy. “Snažil sa ma odstaviť z kandidátky už v roku 2016. Neskôr, už keď som bola podpredsedníčka parlamentu, ma odmietal pustiť na tlačovú konferenciu s odkazom, že ho nezaujíma, že som podpredsedníčka parlamentu, lebo v SaS-ke neznamenám nič. Po tom, ako odstavil Jozefa Mihála a Martina Poliačika, sa snažil eliminovať mňa.”

Na rozhovor v Denníku N na Facebooku krátko reagoval exminister obrany Ľubomír Galko, ktorý tvrdí, že Nicholsonová klame a zavádza. “Spomenúť ma v jednom rozhovore 25-krát a v 90% prípadoch klamať alebo zavádzať je unikát. A tak teraz rozmýšľam, kto koho vlastne inšpiruje – či Ľuboš Blaha Luciu Nicholsonovú alebo Lucia Nicholsonová Ľuboša Blahu.”

 

Galko zvažuje čo ďalej

Ľubomír Galko koncom septembra pre Hlavné správy tvrdil že SaS škodia bývalí členovia, ktorí v médiách hovorili o jeho údajných “intrigách a zlej krvi”, ktorú mal šíriť. “Je to veľmi jednoduché. Mstia sa za svoju neúspešnú politickú kariéru. Vyhodnotili to tak, že takto najviac poškodia SaS, voľby sa predsa blížia. Ja sa však nechcem venovať takýmto malicherným šarvátkam, ale chcem hľadieť dopredu. A chcem pracovať v prospech SaS a v prospech Slovenska. K tomu bude smerovať cele moje úsilie.”

Reklama

Pred dvoma týždňami tiež tvrdil, že “nezaradenie členov Demokratického jadra SaS na kandidátku by bola škaredá čistka a poľovačka na demokraciu”. “Preto neverím, že sa také niečo naozaj v SaS stane.”  Také niečo sa však napokon tento víkend udialo a jedna z členiek DJ Natália Blahová bola dokonca vylúčená zo strany. Predseda Richard Sulík dokonca vyzval ostatných rebelov, aby sami odišli z SaS.

Ľubomír Galko na to na sociálnej sieti reagoval s tým, že potrebuje niekoľko dní na premyslenie svojho ďalšieho politického smerovania. “To, čo sa stalo teraz a ako sa k nám vlastne zachovali, to sklamanie zo všetkého je ešte veľmi čerstvé. Človek si úplne legitímne kladie otázku, ako ďalej a či už nestačilo. Na druhej strane je tu obrovská podpora od voličov, spätná väzba, apely na to, aby sme nezahadzovali za hlavu svoju 3,5-ročnú a vlastne 10-ročnú prácu a pokračovali v nej naďalej. Potrebujeme ešte čas, ja osobne ho potrebujem určite. Som na takej križovatke, ako som bol v roku 2009, keď som do politiky vstupoval,” ozrejmil.

Jaroslav Zajac

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali