Podľa informácii JUDr. Radačovského sa vo vyšetrovaní kauzy úmrtia generála Lučanského dejú veci

Podľa informácii JUDr. Radačovského sa vo vyšetrovaní kauzy úmrtia generála Lučanského dejú veci

Bratislava 11. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:SITA-Jakub Julény, Alexandra Čunderlíková, Branislav Bibel)

 

Europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý v kauze úmrtia bývalého policajného prezidentka Milana Lučanského zastupuje jeho pozostalú rodinu, sa na Facebooku vyjadril k množiacim sa pripomienkam verejnosti, že vyšetrovacie orgány vo veci už niekoľko týždňov nekonajú

Na snímke Miroslav Radačovský a Milan Lučanský

Radačovský však tvrdí, že celý prípad nestojí na jednom bode, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Reklama

“Vážení priatelia, na množstvo reakcií na sociálnych sieťach, na množstvo mne doručovaných dopytov, naznačujúcich, že vo veci sa nič nedeje, uvádzam nasledovné.  Vo veci sa objektívne a v súlade so zákonom postupuje.”

JUDr. Miroslav Radačovský vyhlásil, že nepatrí a nechce patriť medzi tie subjekty, ktoré vynášajú veci z prebiehajúcich konaní bez toho, aby boli objektívne konštatované relevantné skutočnosti.

Reklama

“Teda vo veci nie že sa nič nedeje, vo veci sa deje,” skonštatoval splnomocnený zástupca poškodených Lučanských.

Diskutéri najmä na sociálnej sieti často komentujú to, že vyšetrovacia komisia, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) kvôli nákaze covidu-19 u niektorých poslancov parlamentu odložila svoje návštevy na niektorých miestach spojených s pobytom Lučanského počas posledných týždňov jeho života. Samotná komisia v poslednom čase neprišla s novými informáciami či závermi. V prípade súbežne prebieha aj riadne policajné vyšetrovanie.

 

Generál Milan Lučanský

Milan Lučanský sa narodil 10. februára 1969 v Poprade. K policajnému zboru nastúpil v roku 1989. Postupne sa vďaka svojim schopnostiam vypracoval od fekventanta na policajnom útvare v Pezinku, cez elitného vyšetrovateľa až na policajného prezidenta. Počas svojej policajnej kariéry sa venoval odhaľovaniu organizovaného zločinu. Riešil mafiánske skupiny ako kyselinárov, bratov Mellovci, sýkorovcov, za mreže sa mu podarilo dostať bossa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka.

Po nástupe vlády Ivety Radičovej od polície odišiel. V tom čase pracoval ako bezpečnostný pracovník v súkromnej spoločnosti. V roku 2012 sa do policajného zboru vrátil a zastával funkciu 1. viceprezidenta Policajného zboru. V roku 2015 ho prezident Andrej Kiska na základne návrhu vtedajšej vlády vymenoval do hodnosti generála. V roku 2016 sa stal generálnym riaditeľom sekcie kontroly a inšpekčnej služby na Ministerstve vnútra SR.

Reklama

Do funkcie policajného prezidenta ho vymenovala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. Svoju funkciu začal vykonávať k 1. júnu 2018 a zostal v nej aj po zmene vládnej garnitúry, počas ministrovania súčasného ministra vnútra Romana Mikulca. Svoj odchod z funkcie oznámil 30. júna 2020, keď odmietol prevziať zodpovednosť za politizáciu polície.

Na sociálnej sieti uviedol: “Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. …nechcem ďalej spolupracovať so súčasným vedením Ministerstva vnútra SR. Nemám ich dôveru a oni zase nemajú tu moju. Spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte. Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra. Naše pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne, naše názory na viacero tém sú odlišné.” O uvoľnenie zo služobného pomeru požiadal k 31. augustu 2020.

 

Obvinenie a nejasné okolnosti zranení

Pokojný život mimo službu si však užíval relatívne krátko. Už na začiatku decembra 2020 bol vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry obvinený v rámci akcie Judáš z korupcie. Dôvodom malo byť prijatie úplatku vo výške pol milióna eur ešte v roku 2018. Za obvineniami z korupcie stoja bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Pakši a podnikateľ František Böhm. Druhý z dvojice sa pravdepodobne z dôvodu výčitiek svedomia po smrti generála Lučanského v polovici februára 2021 zastrelil. Jeho smrť je v súčasnosti predmetom vyšetrovania.

U vyšetrovateľa sa generál Lučanský prihlásil sám na základe dohody s vyšetrovateľom. Bol vzatý do väzby a umiestnený v v Ústave na výkon väzby v Prešove. Tam si 9. decembra za nejasných okolností zranil oko. Oficiálne vyšetrovanie nepreukázalo, že by sa Lučanský stal obeťou bitky. Avšak ani potknutie sa o papuču či zranenie pri cvičení s činkou nevyznievajú príliš dôveryhodne.

Reklama

Po ošetrení oka a následnej operácii bol prevezený naspäť do Prešova, kde 29. decembra 2020 v čase medzi 16.30 a 16.39 údajne pokúsil o samovraždu. Jej okolnosti však doteraz nie sú známe. Na základe nejednoznačných dôkazov bola ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou zriadená vyšetrovacia komisia, ktorá má objasniť priebeh úmrtia generála Lučanského.

Po návšteve komisie v ústave na výkon trestu sa Marian Kotleba na sociálnej sieti vyjadril takto: „V rámci pokusu o rekonštrukciu situácie som sa pod dohľadom členov komisie a príslušníkov ZVJS pokúsil upevniť väzenskú teplákovú bundu na posteľ tak, ako ju našli príslušníci ZVJS, a následne sa na ňu “zavesiť”. Vydržal som tak možno 15 sekúnd v podstate bez problémov, trochu ma bolel krk.“

To, či úmrtie generála Lučanského je alebo nie je samovraždou, ukáže až dôkladné vyšetrovanie.

Jaroslav Zajac

 

Komisia na prešetrenie prípadu Milana Lučanského finalizuje záverečnú správu

Špeciálna komisia zriadená na prešetrenie okolností samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského finalizuje záverečnú správu. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

“Komisia ukončila operatívnu časť svojej kontrolnej činnosti a aktuálne sa finalizuje záverečná správa, ktorá by mala byť v najbližšom čase predložená členom komisie na pripomienky pred jej záverečným schválením,” spresnil hovorca.

Doplnil, že v zmysle štatútu komisia zašle hodnotiacu správu po jej prijatí šéfke rezortu spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi.

“Ministerka spravodlivosti zabezpečí zverejnenie záverečnej hodnotiacej správy komisie na webovom sídle ministerstva spravodlivosti a sociálnych sieťach ministerstva spravodlivosti,” dodal s tým, že Kolíková bude zároveň informovať médiá o záveroch správy.

Či dostala komisia k dispozícii aj informácie z pitvy, Bubla nekomentoval.

Reklama
generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

“Otázky tykajúce sa prístupu komisie k údajom zo zdravotnej dokumentácie budú zodpovedané v rámci záverečnej správy,” podotkol.

Nezávislá kontrolná komisia, ktorá prešetruje okolnosti úmrtia Lučanského i jeho skoršie zranenie oka, má takmer 20 členov. Okrem politikov sú jej súčasťou tiež experti.

Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra 2020 v Ústave na výkon väzby v Prešove pokúsil o samovraždu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali