Podivná hra okolo Sputnika V. Prečo nám už mesiac leží v sklade? Zasiahla americká ambasáda? Opýtali sme sa ministerstva zdravotníctva čo sa deje. (Ne)prekvapivá odpoveď

Podivná hra okolo Sputnika V. Prečo nám už mesiac leží v sklade? Zasiahla americká ambasáda? Opýtali sme sa ministerstva zdravotníctva čo sa deje. (Ne)prekvapivá odpoveď

Bratislava 2. apríla 2021 (HSP/Foto:SITA-Marek Lukáč)

 

Okolo ruskej vakcíny Sputnik V sa na Slovensku spustila čudesná hra. Mala to byť záchrana kvôli meškajúcim západným vakcínam. Nakoniec však Sputnik V vláda drží už mesiac v sklade a ľudia ďalej umierajú. Opýtali sme sa ministerstva zdravotníctva, čo sa deje. Odpoveď mnohých (ne)prekvapí

Sputnik V
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, predseda vlády SR Igor Matovič a infektológ Pavol Jarčuška

Mala to byť záchrana. Sputnik V nám už však mesiac leží v sklade. Bývalý premiér Igor Matovič spoločne s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím 1. marca slávnostne privítali na košickom letisku 200 000 kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Dovedna má prísť na Slovensko až 2 milióny kusov, do konca júna.

Reklama

Matovič s Krajčím to prezentovali ako veľký úspech. Mala to byť akási rýchla náhrada za meškajúce západné vakcíny, ktorá zachráni mnoho ľudských životov. Sputnik V dostal od ministra zdravotníctva výnimku. Matovič s Krajčím tvrdili, že očkovať sa začne o 2 týždne.

Odvtedy už však prešiel celý mesiac a ruské vakcíny nám stále ležia v sklade v Šarišských Michaľanoch.

Reklama

 

Čudná odpoveď z ministerstva zdravotníctva

Opýtali sme sa preto ministerstva zdravotníctva, prečo sa vakcínami Sputnik V dodnes ešte neočkuje. A prečo sú vôbec potrebné takéto rozsiahle skúšky a testy vakcíny Sputnik V, keď už existuje výnimka od exministra Krajčího.

Stručnú odpoveď nám zaslala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová: “Aktuálne prebiehajú laboratórne testovania predmetnej vakcíny, v nadväznosti na ich závery budeme komplexne informovať.”

Ministerstvo nám teda neodpovedalo, prečo sú potrebné takéto rozsiahle testy – napríklad aj na myšiach, keď Sputnikom sa vo svete zaočkovali už milióny ľudí a minister Krajčí dal na Sputnik V výnimku. Výnimky sú totiž aj na mnoho iných experimentálnych liekov a takáto “show” s testovaním sa okolo toho nedeje.

Hovorkyne ministerstva sme sa taktiež opýtali, kedy už budú dokončené laboratórne testy. Odpoveď nám však do zverejnenia článku neposkytla.

Reklama

 

Podivná hra so Sputnikom V

Zatiaľ teda môžeme len špekulovať, čo je za týmto podivným odďaľovaním očkovania ruskou vakcínou Sputnik V. Aby sme pochopili čo sa vlastne deje, musíme sa vrátiť o mesiac späť.

Práve nákup a dovoz ruských vakcín Sputnik V spustil koaličnú krízu, ktorá vyústila do odchodu premiéra Igora Matoviča zo svojho postu a taktiež do demisie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Odísť teda museli obaja aktéri nákupu ruskej vakcíny.

V kuloároch sa hovorí, že Matovič a Krajčí museli odísť, pretože kvôli nákupu ruskej vakcíny stratili dôveru Spojených štátov amerických. Je známym faktom, že Matovič bol vydieraný svojimi dvomi najmenšími proamerickými koaličnými partnermi SaS a Za ľudí, ktorí sa vyhrážali odchodom z vlády.

Či tam bola nejaká koordinácia s americkou ambasádou nevieme, no nie je tajomstvom, že USA vo svete často využívajú tzv. svojich ľudí vo vládach na presadzovanie amerických záujmov. A očkovanie ruskou vakcínou rozhodne nie je v americkom záujme.

Reklama

 

Bezpodmienečná kapitulácia Igora Matoviča – zasiahla americká ambasáda?

Podivné bolo taktiež ukončenie vládnej krízy. Igor Matovič, ktorý je známy tým, že si nenechá len tak brnkať po nose a svojim oponentom nič nedaruje, prekvapivo kapituloval bezpodmienečne. Svoju demisiu nakoniec nepodmienil demisiami iných ministrov z proamerických strán SaS a Za ľudí.

Je možné, že Matovič bol ešte niekým/niečím vydieraný a preto musel kapitulovať bezpodmienečne? Aby proamerické strany SaS a Za ľudí nemali žiadne straty? – ako odmenu za to, že sa postavili proti Sputniku?

A čo ak to nebolo ešte všetko? K bezpodmienečnej kapitulácii by mohlo patriť aj stopnutie Sputnika V. – logické zavŕšenie presadenia amerického záujmu na Slovensku.

 

Naťahovanie času

“Problém” je však v tom, že zmluva s ruským výrobcom vakcín je už uzavretá a na Slovensku máme 200 000 vakcín Sputnik V. Zrušiť zmluvu a vrátiť vakcíny do Ruska by však slovenská verejnosť nemusela prijať s nadšením.

Preto sa teraz zrejme vymýšľa čo s tým. A najlepšou výhovorkou prečo neočkujeme ruskými vakcínami je, že najprv musíme urobiť nejaké testy, či je ruská vakcína bezpečná a účinná. A to napriek tomu, že Sputnikom V sa očkuje vo vyše 50-tich krajinách sveta – bolo zaočkovaných už milióny ľudí a žiadne abnormálne vedľajšie účinky neboli hlásené. Čo tak si vypýtať detailné dáta z týchto krajín, aká je bezpečnosť a účinnosť vakcíny Sputnik V?

Namiesto toho na Slovensku picháme ruské vakcíny myšiam a stále sa vykonávajú nové a nové – nekonečné testovania. – ako keby niekto zámerne naťahoval čas. Ale dokedy? Kým neskončí expiračná doba, aby sme nimi nemohli očkovať? Dávky vakcín Sputnik V, ktoré máme v sklade by mali expirovať v auguste. Potom ich vyhodíme do koša?

Takéto dlhé čakanie by však bolo pre verejnosť neakceptovateľné, preto sa zrejme čaká aspoň do rozhodnutia Európskej liekovej agentúry EMA, ktorá taktiež posudzuje Sputnik V. Predpokladá sa, že posudzovanie tam potrvá ešte dlhé týždne, možno mesiace.

Vzhľadom na geopolitiku, je vôbec otázne či Európska lieková agentúra (EMA) posúdi ruskú vakcínu objektívne. Skôr sa zdá, že na ruskú vakcínu uvalí negatívny verdikt. A s tým zrejme rátajú ľudia, ktorí na Slovensku rozohrali túto podivnú hru okolo Sputnika V.

Reklama

Medzitým nám na Slovensku zomierajú stovky ľudí na ochorenie Covid-19. Ak by boli zaočkovaní Sputnikom, mohli ešte žiť. Ľudia sa teda možno stali obeťami nechutnej geopolitickej hry.

 

Nový minister zdravotníctva pôsobil v štruktúrach NATO

Otázne je tiež to, kto nám vlastne vybral nového ministra zdravotníctva – teda človeka, ktorý bude mať zásadný vplyv na to, čo bude so Sputnikom ďalej. Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je človek blízky proamerickému ministrovi Jaroslavovi Naďovi. Na post ministra sa presunul z vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde pôsobil ako riaditeľ.

Predtým pôsobil v štruktúrach vojenskej organizácie NATO, ktorá je predĺženou rukou USA v Európe. Pôsobil vo výbore NATO pre riadenie vojenského zdravotníctva. Zúčastnil sa tiež na misiách na Golanských výšinách a v Iraku. Takýto minister zdravotníctva zrejme vyhovuje USA.

Medzitým už na verejnosť prenikli informácie o stanovisku štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), na čele s kontroverznou riaditeľkou Zuzanou Baťovou, ktorá mala negatívne vyjadrenia voči ruskej vakcíne už pred jej testovaním. A pochybnosti o jej objektívnom hodnotení sa potvrdili. ŠÚKL má údajne výhrady voči používaniu ruskej vakcíny Sputnik V.

Reklama

A pekne to do seba zapadá. ŠÚKL očkovanie ruskou vakcínou neodporúča a nový minister, ktorý pôsobil v NATO štruktúrach sa môže na tento posudok odvolať a oznámiť verejnosti, že musíme počkať na registráciu pochybnou Európskou liekovou agentúrou. Komu takýto scenár vyhovuje? Vietor fúka spoza veľkej mláky.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali