Podarí sa ČR a SR presadiť jadro? EK energetiku klasifikuje podľa politických postojov, tvrdia experti

Podarí sa ČR a SR presadiť jadro? EK energetiku klasifikuje podľa politických postojov, tvrdia experti

Praha/Bratislava 23. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR – Lukáš Grinaj)

 

Česká republika, Slovensko a osem ďalších krajín EÚ vydali spoločné vyhlásenie o jadrovom spoločenstve. Cieľom je zaradiť jadro do nízkouhlíkových zdrojov energie potrebných pre energetickú nezávislosť štátov. Prínos zámeru za dnešnej energetickej krízy sprehľadnil český fyzik Vladimír Wagner a slovenský expert na jadrovú bezpečnosť Peter Líška

Jaslovské Bohunice
Na snímke jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach

Spoločný postup iniciovala Česká republika a Francúzsko, ktorá ju vystrieda v predsedníctve v Rade Európskej únie, a to už od júla budúceho roka. Počínanie koordinuje francúzsky minister hospodárstva, financií a obnovy Bruno Le Maire. Podľa dokumentu zverejneného 11. októbra desať štátov, vrátane Poľska, Maďarska, Chorvátska a Bulharska, bude presadzovať zaradenie jadra do spoločného klasifikačného systému taxonómie, podporujúceho investície pre udržateľný rast.

Reklama

Dokument poukazuje, že jadrová energia je nevyhnutná pre úspech v boji proti klimatickým zmenám a že je tiež “chrbticou bezuhlíkovej európskej energetickej sústavy”.

Význam tohto jadra je zhrnutý slovami: “Celkovo vzaté je jadrová energia čistým, bezpečným, spoľahlivým a konkurencieschopným nízkouhlíkovým zdrojom energie. Jadrová energia je pre nás Európanov príležitosťou pokračovať v rozvoji priemyselných odvetví s vysokou pridanou hodnotou, vytvárať tisíce pracovných miest, posilňovať naše vedúce postavenie v ochrane životného prostredia a zabezpečiť pre Európu strategickú autonómiu a energetickú sebestačnosť.”

Reklama

Európska komisia doteraz oficiálne neuznáva prínos jadrových zdrojov v dekarbonizáciu, a to napriek tomu, že bezpečnosť a spoľahlivosť tohto typu energetiky je známa cez 60 rokov a je prepletená v 14 európskych štátoch. V roku 2019 na summite EÚ premiér Českej republiky Andrej Babiš presadzoval jadrovú energetiku ako cestu ku klimatickej neutralite. Jeho kolega a bývalý premiér Slovenska Igor Matovič sa minulý rok tiež zmieňoval o potrebe vytvoriť alianciu jadrových krajín.

 

Vyjadrenia odborníkov

Súčasný postup desiatich krajín kladne hodnotia dvaja odborníci, jadrový fyzik a vysokoškolský profesor Vladimír Wagner a expert na jadrovú bezpečnosť a projektovanie systémov jadrovej energetiky Peter Líška.

Podľa slov hovorkyne ministerstva priemyslu a obchodu (MPO) Štěpánky Filipovej je jadrová energetika podmienkou víťazstva v klimatickom boji Európy. Podľa jej slov je jadro spoľahlivým zdrojom pre zaistenie nízkouhlíkovej budúcnosti. Prečo podľa vás európski zákonodarcovia zatiaľ nezahrnuli jadrovú energetiku do nízkoemisných energetických zdrojov?

V. Wagner: Problémom je, že v názore na využitie jadrových zdrojov sú štáty Európskej únie dramaticky rozdelené. Hlavne zelené aktivistické hnutia majú postoj o jadrovej energetike veľmi vyhranený a záporný. A tieto hnutia sú veľmi aktívne a politiku a postoj v Európskom parlamente veľmi silno ovplyvňujú.

Reklama

Zároveň je vytváraná taxonómia do značnej miery formovaná na základe ideologických a politických postojov, a často nereflektuje prírodovedeckú a technickú realitu. Výsledok je potom daný skôr intenzitou politického a ideologického konfliktu než reálnymi technologickými vlastnosťami konkrétnych zdrojov. Okrem jadrových zdrojov môže ako príklad výsledku takého prístupu slúžiť aj zaradenie masívneho spaľovania biomasy dovážanej na veľké vzdialenosti na účely produkcie elektriny k čistým zdrojom v taxonómie. V reále sa však jedná skôr o environmentálny zločin.

 

P. Líška: Európska komisia (EK) stále nezaradila jadrovú energetiku medzi zdroje, ktoré by mohli využívať udržateľné financovanie v rámci tzv. taxonómie tak, ako to môžu využívať veterné alebo fotovoltaické zdroje. Neurobili to napriek tomu, že Spojené výskumné centrum Európskej komisie (JRC) po viac ako ročnej práci konštatovalo, že jadrová energetika nemá o nič horší dopad na životné prostredie, ako iné zdroje už zaradené medzi zvýhodnené zdroje.

Dôvod je pravdepodobne ideologický, žiadne iné dôvody neexistujú. EK uznáva, že jadrová energetika je nízkouhlíkový zdroj, ale nechce mu priznať výhody (lepšie podmienky pri financovaní atď.). Je to skutočne neuveriteľné, že ani pod ťarchou dôkazov veľká časť politikov v EÚ nie je ochotná priznať svoj omyl vo veci zaradenia jadrovej energetiky.

 

Reklama

Osem ďalších európskych štátov plánuje túto myšlienku podporiť, vrátane Slovenska. Akú prognózu v tejto zámere spojenectva dávate? Na čom bude úspech spojencov najviac záležať?

V. Wagner: Spoločný jednotný postup je v tomto prípade kľúčový a som za túto iniciatívu vďačný. Česko by ju malo maximálne podporiť. Prichádza tiež vo veľmi vhodnú dobu, kedy sa veľmi jasne ukazuje, že cesta Európskej únie k nízkoemisnej nemôže byť postavená čisto na obnoviteľných zdrojoch bez využitia jadrových elektrární. Vývoj v energetike nielen v Nemecku, počas súčasnej zimy a v najbližších rokoch pravdepodobne povedie u veľkej časti spoločnosti k zmene postoja k jadrovej energetike. Úspech spojenectva bude závisieť na jasnej podpore jadrovej energetiky a budovania nových jadrových reaktorov u každého jeho člena. Bude tak dôležité, aby sa nová politická reprezentácia u nás jasne za jadro postavila.

 

P. Líška: Desať európskych krajín sa správne rozhodlo, že už nebudú mlčať, pretože situácia v elektroenergetike je vážna a bez jadra nie je možné udržať stabilitu elektrických sietí v Európe, iba že by boli jadrové elektrárne nahradené fosílnymi zdrojmi, to, čo sa vlastne deje v Nemecku. Šanca na úspech je veľká, lebo jedine politici môžu zmeniť prístup EK k jadru a asi Francúzskodospela k názoru, že samotné tento boj nevyhrá a ich šanca je práve v spojenectve. Myslím, že bude prelomené váhanie EK a taxonómia zahrnie veľmi skoro aj jadrovú energetiku.

 

Ak vezmeme do úvahy rastúce ceny za energie a zvyšujúci sa dopyt po elektrine, stáva sa jadro garanciou stabilnej energetickej bezpečnosti jednotlivých štátov? Ako by sa dalo presvedčiť odporcov tohto typu zdroja o jeho vysokej technickej bezpečnosti?

V. Wagner: Práve súčasná situácia nielen v Európe ukazuje, ako dôležitý je realisticky postavený rozmanitý energetický mix. Jadrová energia potom môže byť jeho kľúčovým komponentom. Práve potrebné porovnanie súčasnej situácie vo Francúzsku a v Nemecku preukazuje výhodu využitia jadrovej energie v kombinácii s obnoviteľnými zdrojmi pri prechode k nízkoemisnému mixu, ktorý zaistí stabilitu a bezpečnosť dodávok elektriny. Jadrová energetika je rad desaťročí hlavným zdrojom nízkoemisnej elektriny v Európskej únii. Aj v súčasnej dobe dodáva bezpečne a spoľahlivo takmer polovicu nízkoemisnej elektriny. Bezpečnosť reaktorov je pod veľmi starostlivou kontrolou a neustále sa zlepšuje. Súčasné nové reaktory III. generácie sú technologicky a bezpečnostne na vrchole.

 

P. Líška: Je potrebné hovoriť otvorene o nehodách v Černobyle a vo Fukušime a ukázať, že ani takto veľké nehody nemali katastrofické účinky na zdravie ľudí, nebáť sa hovoriť o účinkoch radiácie na zdravie a život človeka. Je jasné, že ideológov “tzv. zelených” nepresvedčí nikto a nič, ale ide o väčšinu normálnych ľudí a politikov, ktorých je potrebné presvedčiť. Nie je potreba sa báť hovoriť o principiálnych nedostatkoch veternej a slnečnej energie, ktoré sú silne závislé od počasia, ročného obdobia a pod., že pri ich využívaní bude spoločnosť často skoro bez energetike a čo by to znamenalo pre život ľudí.

 

Reklama

Existujú podľa Vás teraz vhodné alternatívne riešenie jadra, realizovateľné v krátkom časovom horizonte a za podobných / porovnateľných nákladov?

V. Wagner: Ak chceme prejsť k nízkoemisnej energetike v regióne s nedostatočným potenciálom vodnej energie, tak alternatíva v oblasti stabilných zdrojov pracujúcich nezávisle od počasia a umožňujúca reguláciu siete nie je. Existujú tak iba dve alternatívy použiteľné pre kombináciu s obnoviteľnými zdrojmi. Prvá je využitie plynových zdrojov. Tu však ide o fosílne riešenie, ktoré má pri započítaní únikov skleníkových plynov pri ťažbe a doprave zemného plynu emisie skleníkových plynov porovnateľné s využívaním uhlia.

Druhou je potom využitie jadrových reaktorov. Realizácia jadrových blokov nie je rýchlou záležitosťou, aj keď trebárs u reaktorov budovaných vo väčšom počte sa dostáva doba výstavby pod desať rokov a postupne sa približuje k piatim. Ide o reaktory čínske, ruské a kórejské, kde sa realizuje kontinuálna výstavba. Jadrový blok je veľkou investíciou, preto sú náklady na jeho obstaranie citlivé na cenu peňazí a poistenie. Ak sa vyberie vhodný finančný model, je cena elektriny z jadrového zdroja porovnateľná aj nižšia ako z ostatných zdrojov. Ide však o investíciu s dlhou životnosťou, ktorá u reaktorov III. generácie presahuje šesťdesiat rokov, a to je potrebné reflektovať.

 

P. Líška: Ani pri maximálnom optimizme v súčasnosti neexistuje nič, čo by ľudstvu poskytlo potrebné množstvo elektriny počas 24 hod. a 365 dní. Je úplne bezprecendentné, ak člen EK vyhlási, že súčasný nárast cien je preto, že málo využívame “zelené” zdroje. To svedčí o nespôsobilosti členov EK pre oblasť energetiky. Nemecku vďačíme za to, že nám dáva do rúk údaje o negatívach pri veľkom nasadení “zelených” zdrojov. Len pomer medzi výrobou elektriny zo slnka a vetra v Nemecku pri porovnaní mesiacov jún a november je 8: 1.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali