Po 20 rokoch zasadala tretia Mečiarova vláda

Po 20 rokoch zasadala tretia Mečiarova vláda

Bratislava 30. novembra 2018 (HSP/Napalete/Foto:Napalete, TASR)

 

Na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom sa pri príležitosti 25. výročia vzniku druhej Slovenskej republiky uskutočnilo slávnostné zasadnutie tretej vlády Vladimíra Mečiara z rokov 1994 – 1998, ktorého sa zúčastnil expremiér i väčšina jej žijúcich členov. Po skončení podujatia bývalý vládny kabinet zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa konštatuje, že projekt samostatnej Slovenskej republiky bol úspešný a tretia Mečiarova vláda k tomu významnou mierou napomohla

Na snímke členovia Mečiarovej vlády po 20 rokoch

“Upevnila mechanizmy fungovanie mladého štátu, výrazne posilnila hospodársky, sociálny a kultúrny status Slovenska, rozvinula jeho cestnú a energetickú infraštruktúru a vytvorila tak predpoklady pre vstup významných zahraničných investícií. Pritom udržala v rukách štátu vlastníctvo bánk, poisťovní a strategických sieťových odvetví.

Reklama

Pretrvávajúca mediálna snaha klamstvami a polopravdami pošpiniť výsledky tejto vlády je svedectvom závisti a nenávisti ľudí, ktorí boli zväčša proti vzniku slovenskej štátnosti. Históriu a pamäť občanov však nemožno prekrúcať donekonečna,” píše sa vo vyhlásení vlády, ktorá neformálne zasadala po 20 rokoch od skončenia jej aktívneho pôsobenia.

Agentúrna fotografia zo zasadnutia tretej Mečiarovej vlády z roku 1995

“Naša vláda nastupovala po krátkom období v opozícii, keď druhý Mečiarov kabinet po zásahu prezidenta Michala Kováča nachvíľu vystriedala Moravčíkova vláda. Znovu sme nasadli do vlaku, ktorý rozbiehala garnitúra zakladajúca samostatný štát.

Reklama

Kľúčovou úlohou bolo posilniť a dobudovať naštartované mechanizmy, dať republike novú rozvojovú trajektóriu, čiže dostať ju do fázy rastu po tom, ako v čase radikálnej Klausovej reformy padla výkonnosť ekonomiky o 25 percent,” povedal pre portál napalete.sk jeden z účastníkov zasadnutia, bývalý vicepremiér a minister financií Sergej Kozlík.

Ako pokračoval, prioritou pre vládu bola kompletná rekonštrukcia energetiky a vodného hospodárstva: spustenie stupňa Čunovo Vodného diela Gabčíkovo, výstavba Vodného diela Žilina, dva bloky jadrovej elektrárne Mochovce, rekonštrukcia elektrárne Nováky či jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice, ktorú však neskôr Dzurindova vláda predčasne odstavila.

Vláda tiež rozbehla výstavbu diaľnic a naštartovala bytovú výstavbu – odovzdávalo sa 20-tisíc bytov ročne. V stavebníctve pritom na rozdiel od súčasnosti pôsobili domáce stavebné firmy, využívajúce domáce výrobné kapacity a suroviny.

“Priemerný ekonomický rast sa pohyboval medzi 4 – 5 percentami a výrazne rástol ekonomický potenciál krajiny i jej sociálna úroveň – rast miezd a dôchodkov predstavoval okolo 20 percent, znížila sa nezamestnanosť, inflácia klesla z 13 na zhruba 3 – 4 percentá a bola stabilizovaná.

Sergej Kozlík v čase, keď bol ešte členom HZDS

Napriek masívnym investíciám sme udržali zadlženosť štátu na úrovni 32 percent HDP bez toho, aby sa predali strategické podniky a sieťové odvetvia, ktorými si neskôr dzurindovci pri riešení zadlženosti pomohli. Dnes je zadlženosť 55 percent HDP,” pripomenul Kozlík.

Reklama

Dodal, že vláda, v ktorej pôsobil, dofinancovala aj zdravotníctvo a poľnohospodárstvo, ktoré bolo vybudované ako strategické odvetvie. Ilustroval to faktom, že v obchodnej sieti bolo až 80 percent slovenských potravín, na rozdiel od dnešných 40 percent. Spomenul aj oblasť kultúry: bol prijatý jazykový zákon, vytvorili sa zdroje pre rozvoj filmovej kultúry – začali sa nakrúcať pôvodné slovenské filmy, v oblasti školstva sa na zmiešaných územiach podporovali slovenské malotriedky.

Vláda podľa neho vytvorila i priestor pre vstup investičného zahraničného kapitálu. Keď tretia Mečiarova vláda odovzdávala žezlo, závod Volkswagen v Bratislave vyrábal 200-tisíc áut ročne. Práve úspech nemeckej automobilky na Slovensku podľa Kozlíka neskôr otvoril dvere aj iným automobilkám a ďalším investorom zo zahraničia.

Momentka zo zasadnutia po 20 rokoch na Zelenej vode

Sergej Kozlík sa dotkol aj otázky privatizácie na báze domácich vlastníkov, ktorá sa v spojitosti s daným obdobím dodnes negatívne medializuje. Zdôraznil, že za Mečiara bolo sprivatizovaných iba 16 percent majetku štátu, za zvyšných pravoľavých vlád až 84 percent vrátane bánk a sieťových odvetví, pričom majetok putoval predovšetkým do zahraničných rúk. Napriek tomu propaganda v podaní mainstreamových médií stále pripisuje Mečiarovej vláde zodpovednosť za celé obdobie privatizácie.

Na otázku, či nástup Dzurindu v moci v roku 1998 znamenal koniec tzv. slovenskej cesty, odpovedal kladne. “Slovenská cesta spočívala v tom, že sme ekonomický rast postavili na využití domáceho ekonomického potenciálu, pričom zahraničný kapitál mal byť rozvojový. To, čím sa po roku 1998 chválil Dzurinda, nebol nijaký vstup zahraničného kapitálu, boli to obyčajné výpredaje. Slovensko lacno rozpredalo budúce výnosy. Aj dnes putujú zisky do zahraničia.

Stretnutie Mečiarovej vlády po 20 rokoch

“A je tu ešte jeden fenomén – množstvo Slovákov pracujúcich v zahraničí. V našom období pri 12-percentnej nezamestnanosti len 40-tisíc ľudí pracovalo v zahraničí, dnes je ich už vyše 300-tisíc. Keby tí ľudia boli doma, Slovensko by dnes vykazovalo 20-percentnú nezamestnanosť. Slovenská pracovná sila vytvára obrovskú hodnotu HDP v zahraničí, čo za Mečiara nebolo,” uzavrel Kozlík.

Reklama

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli napalete.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali