Plénum Národnej rady čaká zákon roka, zmrazovanie platov aj odvolávanie Kaliňáka

Plénum Národnej rady čaká zákon roka, zmrazovanie platov aj odvolávanie Kaliňáka

Bratislava 27. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Zákon o štátnom rozpočte na rok 2018, ďalšie zmrazovanie platov niektorých ústavných činiteľov, ale aj odkladaná voľba nového člena Súdnej rady SR. Aj toto čaká na poslancov Národnej rady SR v rámci poslednej riadnej schôdze parlamentu v roku 2017, ktorá sa začína v utorok 28. novembra. Zasadnutie by malo prerušiť mimoriadne plénum, na ktorom sa opozícia opäť pokúsi vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za údajné opakované zlyhania vo funkcii.

Ilustračné foto: Budova NR SR

Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu 11. októbra, v pléne sa dostane na rad 5. decembra po 17. hodine. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) si v návrhu rozpočtu na budúci rok stanovil cieľ deficitu verejných financií na 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia. Dlh má v budúcom roku klesnúť tesne pod hranicu 50 % HDP (49,9 %). Do roku 2020 sa má ďalej znižovať, a to k úrovni okolo 45 % HDP.

Reklama

Rozpočet počíta aj s prioritami, na ktorých sa dohodli koaliční partneri. Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy, podporu v dochádzaní za prácou, zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas víkendov a sviatkov. Opozičný poslanec Eugen Jurzyca (SaS) upozornil na hodnotenie zákona roka Radou pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). “Udržateľnosť verejných financií je podmienená tým, či v roku 2020 budeme mať vyrovnaný rozpočet. Tri roky sa znižoval dlh podľa RRZ jednorazovými opatreniami. Máme nízku záväznosť strednodobého rozpočtového rámca,” povedal.

Ešte predtým sa bude plénum, tak ako po minulé roky, venovať zmrazovaniu platov niektorých ústavných činiteľov. Vláda poslancom navrhla, aby novelu zákona prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní, inak by sa nestihla jej účinnosť od januára 2018.

Reklama

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je dlhodobo presvedčená, že celú situáciu okolo platov ústavných činiteľov treba riešiť novou právnou úpravou, kde sa nastaví východisková situácia a tá bude platiť do budúcnosti. “Predpokladám a pevne verím, že budúci rok sa takýmto ad hoc riešeniam vyhneme a prijmeme systémové riešenia do budúcnosti,” uviedla pre TASR.

Zrýchlený režim sa pri zmrazovaní platov používa napriek tomu, že je to už dlhodobo každoročná téma. Zmena legislatívy sa však neraz dostane až na poslednú schôdzu NR SR v roku a aby mohla platiť od januára, poslanci rozhodnú o skrátenom konaní.

Úplne prvým bodom schôdze bude návrh novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele z dielne rezortu práce, ktorý prináša posilnenie finančnej podpory pre príbuzných, ktorí sa starajú o deti, či zlepšenie dostupnosti rôznych foriem odbornej pomoci ohrozeným a rizikovým rodinám s deťmi. Ministerstvo chce návrhom zákona docieliť, aby deti viac zotrvávali v rodinnom prostredí, ako aj to, aby sa do neho vrátili v prípade ich vyňatia.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) chce upraviť aj poskytovanie náhradného výživného. Základným cieľom novely zákona je úprava jeho poskytovania ako preddavkovej dávky. “Cieľom je zabezpečiť návratnosť vyplateného náhradného výživného v prípadoch, ak povinná osoba dodatočne zaplatí výživné alebo ak sa exekučným konaním vo veci plnenia vyživovacej povinnosti vymôže výživné,” priblížil rezort práce v predkladacej správe.

Do programu 23. schôdze je doposiaľ zaradených 79 bodov. Sedemnásť je vládnych návrhov v prvom čítaní a 11 v druhom. Poslanci predložili 36 zákonov. Na rokovaní sa bude voliť aj člen Rady pre vysielanie a retransmisiu, ako aj kandidáti na členov Regulačnej rady.

Reklama

Na programe je aj opätovná voľba člena Súdnej rady SR, pri ktorej sa koalícia už niekoľko mesiacov nevie dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Líder Mosta-Híd Béla Bugár nedávno pre Denník N naznačil, že dohoda stále nie je a je preto otázne, či k voľbe vôbec dôjde. Do Súdnej rady totiž kandiduje aj štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, s čím má problém Žitňanská. Jankovskej nomináciu odmieta, trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. Odvoláva sa pritom na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí.

Jankovskú navrhol predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) a stále si za ňou stojí. “Bolo by fajn, aby mohla Súdna rada pracovať v kompletnom zložení,” povedal pre TASR. Aké riešenie bude treba nájsť, povedať nevedel. Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm, ktorého nominoval opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS).

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali