Petrodolár prežíva vďaka vojne na Urajine svoje posledné dni

Petrodolár prežíva vďaka vojne na Urajine svoje posledné dni

Moskva 2. februára 2023 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:Pixabay)

 

Čo sa stane s globálnym finančným systémom, keď krajiny prejdú na národné meny a tokeny rozoberajú ruské noviny Svobodnaja Pressa

Ilustračné foto

V poslednom čase z rôznych dôvodov, a najmä v dôsledku pokračujúceho nárastu napätia v ukrajinskom konflikte, čoraz viac krajín sveta uvažuje o realizácii vlastných projektov vzájomného zúčtovania na základe národných alebo elektronických mien.

Reklama

Brazília a Argentína napríklad nedávno oznámili, že sa chystajú zaviesť spoločnú menu (sur), ktorá by mohla byť ekvivalentom eura pre celú Južnú Ameriku. Podľa vedúcich predstaviteľov týchto krajín by spoločná mena podporila juhoamerický obchod tým, že by sa predišlo nákladom na konverziu a kolísaniu výmenných kurzov, ktoré podľa Federálneho rezervného systému už v roku 2019 predstavovali približne 96 % obchodu medzi Severnou a Južnou Amerikou.

Rusko a Irán vzhľadom na neuveriteľné množstvo sankcií, ktoré na ne uvalili USA, začali spolupracovať na vytvorení akéhosi “perzského tokenu” – stablocoinu krytého zlatom, ktorý má v medzinárodnom obchode nahradiť dolár.

Reklama

Spojené arabské emiráty zvažujú používanie rupie v obchode s Indiou, ktorý sa netýka ropy, v rámci dohody podpísanej minulý rok, ktorej cieľom je zvýšiť obchod medzi oboma krajinami na 100 miliárd USD do roku 2027.

ČĽR sa snaží nahradiť dolár jüanom v obchode s ropou a plánuje sa tak zbaviť petrodolárového režimu, ktorý platí od 70. rokov 20. storočia a v ktorom sa celosvetové transakcie s ropou uskutočňujú najmä v americkej mene. Okrem toho Čína minulý rok začala rokovania s Ruskom o vytvorení novej globálnej rezervnej meny založenej nielen na jüane, ale aj na národných menách Brazílie, Indie, Ruska a Južnej Afriky.

V tejto súvislosti Paul Craig Roberts, bývalý zamestnanec Bieleho domu za vlády Ronalda Reagana, nedávno povedal, že ak sa Saudská Arábia vzdá petrodolára, táto kombinácia vyvolá v Spojených štátoch katastrofálnu situáciu.

Nedávne vyhlásenie Rijádu, že je otvorený platbám za ropu v iných menách ako dolár, je veľmi dôležité, vysvetľuje Roberts, ale médiá ho ignorovali a medzitým, ak sa Saudi neodchýlia od svojich verejných zámerov, petrodolár bude čoskoro mŕtvy. Dopyt po dolári a jeho hodnota vo svete by klesli, čo by vážne ohrozilo moc Washingtonu a finančnú silu amerických bánk, sypal si Roberts popol na hlavu podobne ako kongresmanke Marjorie Taylor Greenová, ktorá predtým povedala, že prístup Bieleho domu ku konfliktu na Ukrajine dokazuje svetu – že na obchodovanie a prosperitu nepotrebujete dolár ani priateľstvo so Spojenými štátmi.

– Na jednej strane sa hegemónia dolára v globálnom finančnom systéme pomaly stáva minulosťou,” povedal Igor Juškov, vedúci expert Národného fondu energetickej bezpečnosti. – Končí bezalternatívnosť, keď všetko na svete prebiehalo prostredníctvom dolára – vzájomné zúčtovanie, obchod. Spoločnosti a krajiny sa už neboja používať národné meny. Napríklad Saudská Arábia prijíma jüany ako úhradu časti svojho vývozu ropy do Číny. Niekde sa obchoduje prostredníctvom eura, inde prostredníctvom niečoho iného. Jednopolárny svet dolárovej ekonomiky je nahradený multipolárnym svetom viacerých mien.

Reklama

 

“SP: A na druhej strane?

– Na druhej strane treba poznamenať, že na burzách sa stále obchoduje v dolároch. Napríklad cena tej istej ropy sa najprv vypočíta v amerických dolároch a potom sa prepočíta napríklad na jüany podľa ich výmenného kurzu voči doláru. A to je hlavná Achillova päta tých, ktorí sa domnievajú, že je čas opustiť dolár ako svetovú rezervnú menu – stále nedošlo k zásadnej zmene úlohy dolára ako svetovej rezervnej meny.

Aby sa tak stalo, je potrebné, aby burzy prešli na národné meny priamo pri obchodovaní. Potom bude možné s istotou povedať – pozrite, petrodolár vôbec nepoužívame, vôbec ho nepotrebujeme.

A pokiaľ určujú cenu barelu ropy v dolároch a potom ju prepočítavajú kurzom národných mien, ukazuje sa, že dolár je potrebný. Prvý krok v tomto smere bol urobený, ale kým sa nám podarí dosiahnuť úplnú nezávislosť obchodu s ropou od americkej meny, je potrebné urobiť ešte mnoho ďalších krokov v tomto smere.

Reklama

 

“SP: – Paul Craig Roberts teda tvrdí, že ak Saudi opustia dolár pri obchodovaní s ropou, bude to mať pre USA katastrofálne následky – obrazne povedané, je to príliš prehnané?

– Zatiaľ Američania majú stále možnosť ovplyvňovať cenu ropy na medzinárodnom trhu tým či oným menovým faktorom. Napríklad v roku 2022 sa im to podarilo niekoľkonásobným zvýšením úrokovej sadzby Fedu. Súvislosť je jednoduchá – v ekonomikách krajín je čoraz menej peňazí, a preto sú úvery čoraz drahšie. Na burzy ako také preto prúdi čoraz menej hotovosti, čo znamená, že sa na nich nakupuje menej, vrátane ropných futures kontraktov. S poklesom dopytu sa ropa prirodzene zlacňuje.

Prinajmenšom tento mechanizmus ovplyvňovania svetových cien uhľovodíkov je v rukách USA stále pomerne účinný. Preto je predčasné tvrdiť, že “petrodolár skončil, zrútil sa”. Nezrútil sa. Áno, na ropných účtoch sa objavujú aj iné meny, ale všetko, čo sa zatiaľ deje, je skôr prechodný stav než pád petrodolára.

 

“SP: – Môžeme v dohľadnej dobe – v krátkodobom, strednodobom alebo dlhodobom horizonte – očakávať konečný pád petrodolára?

– Myslím si, že zatiaľ smerujeme k nejakej alternatíve. Dolár bude len jednou z viacerých svetových mien, ktorými sa bude platiť za ropu a iný tovar. Je možné, že v budúcnosti bude dolár ako svetová rezervná mena zosunutý z piedestálu. O túto úlohu sa čoraz viac uchádza napríklad jüan.

Dôvodom nie je ani tak ropa, ako skôr skutočnosť, že miera konfliktov vo svete sa neustále zvyšuje. V rámci tohto rastúceho konfliktu sa USA nehanbia využívať svoje finančné inštitúcie a nástroje na politický boj.

Napríklad zhabali (a v skutočnosti zabavili) časť ruských medzinárodných zlatých a devízových rezerv, čím zablokovali akékoľvek vyrovnanie. Teraz vyvíjajú všetok tlak na Číňanov. Tí sú mimochodom vo všeobecnosti veľmi mierumilovní, aspoň navonok, neposkytujú žiadny formálny dôvod na sankcie voči Číne, dokonca povolili pristátie lietadla Nancy Pelosiovej na Taiwane. Ale stále je na nich vyvíjaný tlak cez sankcie – nedodávajme čipy do Číny, nedovoľme, aby sa do Číny presúvali špičkové technológie, poďme, zničíme čínsky Huawei atď.

Číňania sa nad tým prirodzene zamýšľajú – v skutočnosti sú najväčšími držiteľmi amerických cenných papierov na svete; aspoň nedávno v nich držali viac ako 1 bilión USD. A za súčasných podmienok im jedného pekného dňa môžu Američania urobiť to, čo dnes urobili Rusku. Mohli by jednoducho povedať: “No, uvaľujeme na Čínu tú či onú sankciu, a preto vám už nič nedlhujeme. A čo potom?

Reklama

Čína, mierne povedané, nebude z toho nadšená. Prirodzene, z obavy pred takýmto scenárom sa Čína aj ostatné krajiny začínajú vážnejšie zaoberať diverzifikáciou svojich ekonomických nástrojov a rezerv.

 

“SP: – Ak celý svet v súčasnosti vidí, s akou ľahkosťou USA používajú svoje finančné nástroje v špinavom politickom boji, a čoraz viac sa zamýšľa nad tým, ako zabrániť opakovaniu takejto histórie, môžeme si myslieť, že globálny finančný systém je nevyhnutne blízko prahu dramatických zmien?

– Osobne si nemyslím, že by sme mali očakávať nejaké skutočne revolučné zmeny. Podľa môjho názoru ide z dlhodobého hľadiska skôr o určité oslabenie medzinárodného finančného systému – ak chcete pri vzájomnom zúčtovaní s inými krajinami používať juan, inú národnú menu alebo bitcoin, pokiaľ vaša protistrana bezpodmienečne uznáva zvolenú platobnú jednotku. Nemyslím si však, že petrodolár zmizne bez stopy a stane sa niečo mimoriadne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali