Peter Marček sa ozval z výpravy na Krym. Čo odkazuje na Slovensko?

Peter Marček sa ozval z výpravy na Krym. Čo odkazuje na Slovensko?

Bratislava/Simferopol 4. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Podarilo sa nám telefonicky spojiť s poslancom NR SR Petrom Marčekom, ktorý sa má dnes (v sobotu, 4.augusta) vrátiť na Slovensko z cesty na Krym, ktorá bola široko medializovaná a riešená najmä rusofóbnou časťou slovenskej politickej scény. Marček hovorí, že odkaz všetkých ľudí, s ktorými sa na Kryme rozprával, je rovnaký: Krym je a ostane organickou súčasťou Ruskej federácie.

Na snímke Peter Marček

Pán Marček, aké je vaše prvé hodnotenie cesty na Krym?

Reklama

Ako tú cestu hodnotím? Ako veľmi úspešnú. Na rozdiel od našich mainstreamových médií a nášho Ministerstva zahraničných vecí, aj oficiálnej politiky Európskej Únie. Mne sa presne potvrdilo to, čo som hovoril aj predtým, že tí ľudia sú tam veľmi spokojní. S kameramanom sme urobili rozhovory s obyčajnými ľuďmi, rozprávali sme sa aj s politikmi, pozreli sme si pamiatky, dokonca sme sa aj dvakrát ráno v skorých hodinách okúpali. To, čo sme sa potrebovali dozvedieť, sme sa dozvedeli.

 

Reklama

Čo je ten podstatný záver, ktorý vyplynul z vašej cesty?

Krym bol, je a bude ruský. My sme sa prechádzali po promenáde a zastavovali sme bežných ľudí. Nebol ani jeden jediný, ktorý by mi povedal, že nie je spokojný s tým, že Krym sa pripojil k Ruskej federácii. To potom budete môcť vidieť na tom videu, ktoré sme tam natočili, ako tí ľudia spontánne reagovali, od pätnásťročných detí, študentiek, až po starších ľudí. Samozrejme, za ten krátky čas sme tých rozhovorov nestihli urobiť veľa, naše mainstreamové médiá budú iste reagovať, že to nie je objektívna vzorka a malo ich byť viac – hoci obávam sa, že niektorým by nestačilo, ani keby som tam rovno vypísal nové referendum. Ale na to, ako krátko sme tam boli, sme toho videli a počuli dosť veľa a dnes môžem povedať, že som mal absolútnu pravdu, keď som hovoril, že Krym sa pripojil k Ruskej federácii oprávnene – jednoznačne sa tak rozhodli občania, ktorí tam žijú.

 

Mnohí európski a slovenskí politici napriek tomu tvrdia niečo iné. Čo im môžete odkázať?

Odkazujem im, že nemajú pravdu, pretože ľudia republiky Krym sa sami rozhodli kam patria – a o takej vážnej veci by sa mali rozhodovať občania a nie politici. A už vôbec nie Porošenkova vláda, ktorá je napoly americká a poslušne plní príkazy, podobne ako náš prezident Kiska, ktorý svojmu kamarátovi Sorosovi takisto urobí všetko, čo mu na očiach vidí, a čo mu prikážu z prezidentskej kancelárie cez jeho hlavného poradcu pána Bútoru. Takže všetkým týmto treťosektorovým politikom-policajtom, ktorí Slovenskú republiku monitorujú, odkazujem, že nielen že som sa správne rozhodol, že som na Krym odcestoval, ale že tam budem častejšie chodiť, pretože som ako občan, nie ako poslanec Národnej rady SR, dohodol napríklad spoluprácu na vytvorení obchodnej komory. Tá by mala zastrešiť nielen Slovensko, ale celú Úniu, pretože deň predo mnou tam boli poslanci z Čiech, Rakúska, Nemecka – my zďaleka nie sme prvá výprava, ktorá na Krym prišla.

Reklama

 

Slovenské médiá kritizujú, že ste na Krym išli…

Ja si nemyslím, že ako poslanec NR SR nemám právo sa ísť presvedčiť o tom, aká tam je situácia, keď ma moji voliči, moji priatelia, občania Slovenskej republiky vyzývajú, aby som tam išiel. Nevidím dôvod, prečo by som mal počúvať Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré by možno veľmi rado dalo také vyhlásenie, ako dávam ja, lenže si to nemôže dovoliť, lebo je dirigované z určitých miest a musí rozprávať tak ako rozpráva Európska únia.

 

Dozvedia sa niekedy Slováci pravdu o Kryme?

Reklama

Mám pocit, že je najvyšší čas, aby sa začala občanom Slovenskej republiky hovoriť pravda, pretože tam budem takto chodiť nielen ja, ale aj ďalší poslanci zo Slovenska a celej Európy, a nielen poslanci, ale aj podnikatelia a ďalší občania. Darmo tam niektorí, čo sedia v Národnej rade, kričia čo som spravil, a že dobre že som nevyvolal medzinárodnú roztržku – nech láskavo títo mudrlanti zdvihnú zadky a prídu sa na vlastné oči presvedčiť, ako sa veci majú. Nie je to drahé, mňa celý zájazd vyšiel nejakých tisícdvesto-tisícštyristo eur, takže oni pokojne môžu obetovať tieto peniaze na to, aby zistili aká je pravda a nerozprávali tú verziu, ktorú im ktosi diktuje.

 

Lenže médiá a rusofóbni politici všetkých od takej cesty odrádzajú…

Ešte jednu vec chcem povedať médiám a poviem im to aj po prílete domov. Moji priatelia, poslanci z parlamentu sa zľakli toho obrovského mediálneho tlaku, že tam nemáme ísť, že aj ukrajinský veľvyslanec namieta, že budeme mať zákaz vstupu na Ukrajinu… No ja im odkazujem to, čo aj český poslanec: boli tam aj talianski poslanci, aj z iných krajín, aj poslanci z europarlamentu. Takže ak týmto všetkým ľuďom, ktorí chcú poznať pravdu, chcú zakázať vstup na Ukrajinu, potom otázka nestojí tak, či na Kryme, ale či práve na Ukrajine nie je pošliapavaná demokracia a ľudské práva.

 

Vy ste boli pred rokom aj na Ukrajine. Ako vnímate tamojšiu situáciu?

Ukrajinský národ nie je hlúpy, tak ako ani slovenský národ. Blížia sa voľby a som presvedčený, že táto partia okolo pána Porošenka to nebude mať také jednoduché, pokiaľ ide o víťazstvo vo voľbách. Skôr to vyzerá, že to vyhrajú iní politici, pretože podľa prieskumov, ktoré tu sú, je Porošenko až kdesi na štvrtom mieste – teda ak len nezmanipulujú voľby. Tam by bolo treba poslať tých pozorovateľov OBSE, aby dávali pozor, čo sa bude diať pri tých voľbách… bol by som veľmi nerád, keby opäť nebola vypočutá vôľa občanov Ukrajiny. Ja som tam bol v roku 2017 ako pozorovateľ za Slovenskú republiku, a práve vtedy som začal rozmýšľať o návšteve Krymu, keď sa ma pýtali miestni občania – keď sa dozvedeli, že som občan a poslanec zo Slovenska – že či my v Európskej únii nevidíme, čo sa deje na Ukrajine.

 

Čo mali na mysli?

Že to je rozkrádanie majetku štátu v takom meradle, nie ako sa u nás kedysi hovorilo, že sme to mali na úrovni takmer tridsať percent, ale na Ukrajine je to deväťdesiat percent. Dôkazom je aj to, že hoci EÚ od nich požaduje, aby vytvorili antikorupčný orgán, Porošenkova partia to dodnes neurobila. Mám taký pocit, že aj EÚ už nad tým mávla rukou. A naše médiá o toto by sa mali zaujímať a nie stále dokola riešiť to, či nesporne demokratické rozhodnutie drvivej väčšiny obyvateľov Krymu bolo či nebolo v poriadku podľa toho či onoho právneho výkladu.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali