Pavol Stacho objavil pre Slovákov zaniknutú dedinu – kanadské Bradlo

Pavol Stacho objavil pre Slovákov zaniknutú dedinu – kanadské Bradlo

Bánovce nad Bebravou 8. januára (TASR) – Málokto na Slovensku vie, že okrem vrchu Bradlo v Myjavskej pahorkatine, na ktorom stojí Mohyla Milana Rastislava Štefánika, existovalo aj Bradlo v Kanade. Históriu tejto dediny, ktorú v 30. rokoch minulého storočia založili v severnom Ontáriu slovenskí osídlenci, chce Slovákom priblížiť fotograf Pavol Stacho. Rodák z Novák emigroval do Kanady pred 30 rokmi a žije neďaleko Niagarských vodopádov.

Nedávne vianočné a novoročné sviatky prežil u svojej matky v Bánovciach nad Bebravou, kde poskytol rozhovor pre TASR. Povedal, že o existencii Bradla sa od rodákov dozvedel už vtedy, keď sa v roku 1982 usadil pri Toronte. Vždy to miesto túžil navštíviť, ale nachádza sa približne 1300 kilometrov od jeho bydliska, takže to nebolo jednoduché. Pred dvomi rokmi však na Slovensku navštívil Bradlo a múzeum v Košariskách. Spýtal sa tamojšej kurátorky, či vie niečo o kanadskom Bradle. "Dostal som zápornú odpoveď. Preto som si zaumienil, že históriu Bradla systematicky spracujem a konečne sa na to miesto pôjdem aj pozrieť, aby som zdokumentoval túto jedinú, čisto slovenskú, dnes už zaniknutú dedinu na kanadskom území," vysvetlil Stacho.

Od potomkov bývalých obyvateľov, ktorých nazval deťmi Bradla, sa dozvedel, že osídľovanie rozľahlého neobývaného územia severného Ontária vyvolala kanadská vláda. Emigrantom sľúbila pôdu za symbolickú cenu niekoľkých centov, ale za podmienok, ktoré museli dodržať. Že ročne vyklčujú tri akre lesa. Počas piatich rokov tak mohli získať do vlastníctva vyše šesť hektárov pôdy. Vtedajšia celosvetová hospodárska kríza postihla aj Slovákov. Mnohí sa preto rozhodli využiť ponuku kanadskej vlády. Doma predávali majetok, aby mohli získať "šífkartu". Prichádzali loďami do Halifaxu, potom vlakom do Montrealu v provincii Quebec a odtiaľ povozmi za vidinami lepšieho života na sever Ontária.

"Prvá skupina prišla v roku 1930. Keď však dorazila na určené miesto, mnohí by si to veru aj rozmysleli. Ale na spiatočnú cestu väčšinou nemali prostriedky," konštatoval Stacho. Podľa neho, kraj je to totiž pomerne nehostinný, podnebie podobné ako na ruskej Sibíri. Húževnato sa však pustili do klčovania lesa, postavili si prvé drevené zruby a založili dedinu, ktorú z úcty k Štefánikovi pomenovali Bradlom. Žili z predaja dreva fabrike na výrobu papiera, v asi 11 kilometrov vzdialenom Hearste. Neskôr si postavili aj hospodárske budovy, poštu, školu, obchod, spoločenskú halu i kostol. V čase najväčšieho rozkvetu mala dedina približne 150 obyvateľov. Napokon sa ukázalo, že pôda po vyklčovaní lesa nie je kvalitná, vhodná na pestovanie konkurencieschopných poľnohospodárskych produktov. Preto aj kvôli deťom, ktorým rodičia chceli poskytnúť vzdelanie, postupne opúšťali Bradlo. Dedina zanikla približne v roku 1950. Skutočnosť, že sa v nej ľudia neľahko prebíjali životom, im nakoniec pomohla v ďalšom uplatnení. Mnohé deti Bradla, ale aj ich deti vyštudovali univerzity. Boli alebo ešte sú úspešní inžinieri, vedci, umelci i športovci, dodal Stacho.

Reklama

Jeden z nich je Rudy Bies. Jeho rodičia pochádzali z myjavských kopaníc a on v Bradle prežil 18 rokov. Bol a stále je expertom v oblasti energetiky. Vlani v auguste pomohol zorganizovať stretnutie potomkov obyvateľov Bradla. Zišlo sa ich približne 30. Všetkých príjemne prekvapilo, že medzi nich prišiel aj slovenský veľvyslanec v Kanade Milan Kollár s manželkou. Spoločne sa presvedčili, že na ľudí, ktorí osídľovali severné Ontário, tam nezabúdajú. História Bradla má svoje miesto aj v provinčnom múzeu. Pred 15 rokmi v Hearste inštalovali pamätnú tabuľu, ktorá takisto pripomína existenciu slovenskej dediny.

Z Bradla zostalo už iba torzo drevených domov a niekoľko náhrobných kameňov so slovenskými menami. Jeden z posledných obyvateľov Bradla sa volal Matej Marcinek. Pochádzal z Veľkej Udice, dnes časti Považskej Bystrice. Do Kanady emigroval v roku 1926 a z dediny odišiel v roku 1969, kedy zomrel. Stacho si všimol, že okrem iných pamiatok po bývalých obyvateľoch Bradla zostali aj slnečnice. Tie si tam so sebou priniesli zo starej vlasti. Teraz, každý rok rozkvitajú iba na miestach, kde v Kanade v minulosti žila komunita Slovákov.

Reklama

Upozornenie: TASR vydáva k správe zvukové záznamy, fotoreportáž a videozáznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali