Paulis: Slovensko sa musí do pár týždňov rozhodnúť, či chce byť pridruženým členom vesmírnej agentúry

Paulis: Slovensko sa musí do pár týždňov rozhodnúť, či chce byť pridruženým členom vesmírnej agentúry

Bratislava 23. júla 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Slovensko má šesť týždňov na to, aby sa rozhodlo, či sa bude ďalej pripravovať na členstvo v Európskej vesmírnej agentúre (ESA) alebo sa stane jeho takzvaným pridruženým členom. Ako pre agentúru SITA povedal štátny tajomník pre vedu a výskum ministerstva školstva Ľudovít Paulis, najlepším riešením by bolo stať sa pridruženým členom

Na snímke Ľudovít Paulis

„V takom prípade máme možnosť hospodárskej koncovky projektov, ktoré už sú rozbehnuté. Toto je vynikajúca možnosť prepojiť aspoň v jednej oblasti výskum s hospodárskou časťou,“ priblížil. Zároveň ale dodal, že Slovensko by muselo platiť ESA najvyššie členské, teda 4,5 milióna eur. Ministerstvo preto pripravuje podklady pre ostatné ministerstvá, keďže z pridruženého členstva vo vesmírnej agentúre by mohli profitovať viaceré rezorty. Ako bude Slovensko postupovať, musia rozhodnúť ministri do 6. septembra.

Reklama

Pridružené členstvo v ESA sa podľa Paulisa netýka iba ministerstva školstva, ale aj ministerstva hospodárstva či dopravy, pretože vesmírna agentúra má aj rôzne aktivity súvisiace so satelitmi, navigáciou a sledovaním dopravy. Dotýka sa tiež ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia pre programy, ktoré mapujú zemský povrch a dokážu sledovať záplavy. „Nie je to problematika, ktorá by mala byť len na pleciach ministerstva školstva. Naozaj to je taká prierezová aktivita a všetky ministerstvá môžu z toho profitovať,“ povedal štátny tajomník rezortu školstva.

Ako dodal, na ministerstve pripravujú podkladový materiál pre ostatné rezorty, ktorý ich má presvedčiť, že členstvo v ESA potrebujú. Poznamenal, že z dokumentu, ktorý majú predpripravený, sa dajú odhadnúť hospodárske vplyvy pridruženého členstva. Pre agentúru SITA vysvetlil, že pridaná hodnota takejto spolupráce oproti pokračovaniu v prípravnej fáze (PECS+) je v tom, že projekty sa môžu dostať do komerčnej realizácie. Podľa Paulisa je to šanca prepojiť výskum a hospodárstvo a začať ho transformovať. „Môže sa to týkať aj softvérových firiem. Pretože, samozrejme, vesmírny výskum vyžaduje aj softvérové zabezpečenie a je tam veľa projektov, ktoré sa tohto týkajú. Tam si myslím, máme tiež čo ponúknuť,“ uzavrel.

Reklama

Ministerstvo plánuje v tejto súvislosti revíziu výdavkov na členstvá v medzinárodných vedeckých inštitúciach, aby vedeli rokovať s ministerstvom financií o prípadnom navýšení rozpočtu. Slovensko je aktuálne napríklad členom CERN-u, kde platí členské štyri milióny eur. Na členstvo v Spojenom ústave jadrového výskumu v Dubne vynakladá ročne takmer tri milióny eur. Na členstvo v ESA je momentálne vyčlenených 1,5 milióna eur. Ak by si Slovensko prípravnú fázu predĺžilo o ďalšie roky, platilo by ročne 2,5 milióna, v prípade pridruženého členstva 4,5 milióna eur.

Paulis dúfa, že s rozhodnutím vlády o postupe príde aj uznesenie, akým spôsobom členstvo vo vesmírnej agentúre finančne zabezpečiť. „Pretože to sa konkrétne v prípade spolupráce s ESA v minulosti nedotiahlo a spôsobuje to veľké problémy,“ povedal s tým, že v rozpočte na členské príspevky nie je dostatočný objem prostriedkov na to, aby boli všetky pokryté.

Slovensko musí svoj záujem o pridružené členstvo alebo predĺženie prípravnej fázy Plánu pre európske spolupracujúce štáty (PECS) vyjadriť do 6. septembra 2020, aby sa stihla spustiť spolupráca od začiatku budúceho roku. „Pred septembrom by mala o forme členstva rozhodnúť vláda na základe stanoviska Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie,“ priblížil štátny tajomník. Zámer Slovenska musí následne schváliť aj ESA.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali