Žihľava, ktorej sa všetci boja a od ktorej sa snažia držať čo najďalej, môže byť veľmi užitočná. Táto rastlina vás zásobí vitamínmi, ktoré potrebuje organizmus, je presvedčený Michail Ginzburg.
“Žihľava obsahuje veľa bioaktívnych látok, najmä flavanoidy, vitamín B9 alebo kyselinu fóliovú, a tiež kyselinu askorbovú, teda vitamín C. Už preto je užitočná pre našu látkovú výmenu. Žihľava môže byť faktorom stimulujúcim imunitu a regeneráciu buniek,” povedal Sputniku Michail Ginzburg.
Nedostatok vitamínu B9 spôsobuje anémiu, srdcové ochorenia a depresie. Zdravá pokožka, štruktúra vlasov, stav nechtov, tiež v mnohom závisí na jeho množstve v organizme. A vitamín C je vôbec považovaný za všeliek. A všetko toto vitamínové bohatstvo obsahuje obyčajná žihľava, z ktorej sa dajú uvariť jednoduché a chutné jedlá.
Žihľava je zdravá prakticky pre všetkých, hlavné je, aby vás nepopŕhlila, povedal lekár.
“Najzaujímavejší tradičný spôsob konzumácie žihľavy sú polievky a letné šaláty. Žiadne kontraindikácie prakticky nie sú, opatrnejší musí byť ten, kto má žalúdočné problémy, napríklad zápal žalúdka alebo vredy,” upozornil lekár v rozhovore pre Sputnik.