OTS: Stanovisko ZSSK k otázke prečo zrýchlené vlaky expres Detvan zastavujú…

OTS: Stanovisko ZSSK k otázke prečo zrýchlené vlaky expres Detvan zastavujú…

OTS: Stanovisko ZSSK k otázke prečo zrýchlené vlaky expres Detvan zastavujú v Hornej Štubni

Bratislava 1. augusta (TASR-OTS) – Vlak Ex 220/221 Detvan jazdiaci na trati medzi Zvolenom a Žilinou (pokračuje do Prahy) zastavuje od 9. decembra 2012, kedy bol zavedený nový grafikon železničnej dopravy.

Celkovo na tejto trati rýchliku Detvan pribudli tri nové zastávky: Zvolen mesto (okrem hlavného tarifného bodu Zvolen – osobná stanica), Banská Bystrica – mesto (okrem hlavného tarifného bodu v stanici Banská Bystrica) a Horná Štubňa. Súčasné technické danosti trati (jednokoľajka) spôsobujú, že rýchlik by aj tak musel čakať na červenej o niekoľko kilometrov ďalej, iba by neobslúžil cestujúcich.

Reklama

Príčinou bola celková zmena dopravy na tejto trati a zavedenie taktovej dopravy ako zásadnej systémovej zmeny v doprave na Slovensku od GVD 2012/2013 s platnosťou od 9. decembra 2012.

Reklama

Vysvetlenie: GVD 2012/2013 zaviedol systém taktovej dopravy na všetkých tratiach na Slovensku. Súčasne na uvedenej trati medzi Banskou Bystricou a Vrútkami sa zrušili osobné vlaky a nahradili sa zrýchlenými vlakmi. Tieto dve zmeny zásadne zmenili dopravu na uvedenej trati.

Pri určovaní tarifných bodov pre zastavenia zrýchlených vlakov, sa vychádzalo z komplexných analýz dopravných pohybov, najmä, ako čo najlepšie nastaviť obslužnosť územia namiesto zrušených osobných vlakov.

Len pre ilustráciu, v GVD 2011/2012 na úseku od BB po Vrútky osobný vlak zastavoval v 16 tarifných bodoch (v staniciach či zastávkach). V novom grafikone zrýchlené vlaky stoja v 8 tarifných bodoch.

Pre funkčný systém taktovej dopravy musia vlaky na jednej linke zastavovať vždy v rovnakých tarifných bodoch. Zastavovanie zrýchlených vlakov v tarifnom bode Horná Štubňa obec bolo realizované ako potenciálne najzmysluplnejšia zastávka pri riešení náhrady za niekoľko zastavení osobného vlaku. Zastavenie malo významnejšie frekvencie nástupov a výstupov.

Keďže v rámci obslužnosti územia bolo určené, že zrýchlené vlaky budú stáť v Hornej Štubni, musel v tomto tarifnom bode zastaviť aj vlak Ex 220 /221 Detvan. Rovnako ako všetky ostatné ZR vlaky vedené vždy v dvojhodinovom takte (odstupe) na uvedenej trase. To isté platí pre nové zastavovanie Detvanu v tarifných bodoch Zvolen mesto a Banská Bystrica mesto.

Reklama

Navyše, technické danosti trati (jednokoľajka) spôsobujú, že rýchlik by aj tak musel čakať na červenej o niekoľko kilometrov ďalej, iba by neobslúžil cestujúcich. Rovnako technické danosti trate neumožnili dodržať taktovanie pridaním ďalšieho zrýchleného vlaku v podobnej časovej polohe, ako je vedený Detvan.

Inak povedané, ak by jazdil rýchlik Detvan po starom, tak by nebolo dodržané pravidlo o tom, že vlaky zastavujú pravidelne každé dve hodiny pre tri tarifné body (Horná Štubňa, Banská Bystrica mesto, Zvolen mesto). Súčasne by sa narušilo taktovanie pohybu Detvana cez ďalšie stanice na trase.

ZSSK nezodpovedá za stav železničnej stanice Horná Štubňa obec, stanice sú majetkom správcu infraštruktúry – Železníc SR.

Zastavenia Expresu Detvan na úseku od Zvolena po Vrútky.

Grafikon verejnej dopravy 2011/2012 Platný od 10. decembra 2011 do 8. decembra 2012 Zvolen, osobná stanica Sliač kúpele Banská Bystrica Turčianske Teplice Martin Vrútky Žilina

Reklama

Grafikon verejnej dopravy 2012/2013 Platný od 9. decembra 2012 do 14. decembra 2013

Zvolen, osobná stanica Zvolen mesto Sliač kúpele Banská Bystrica – mesto Banská Bystrica Horná Štubňa Turčianske Teplice Martin Vrútky Žilina

Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom získajú cestujúci na čísle Kontaktného centra 18 188, pri volaniach zo zahraničia +421 2448 58 188, ktoré má nepretržitú prevádzku, v zákazníckych centrách ZSSK, v osobných pokladniciach ZSSK, na emailovej adrese: info@slovakrail.sk alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Mgr. Jana Morháčová riaditeľka Odbor komunikácie Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) Rožňavská 1 832 72 Bratislava 3 Morhacova.Jana@slovakrail.sk www.slovakrail.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali