Lekár poznamenal, že olej býva po rafinácii vystavený pôsobeniu hexánu a benzínu, ktoré sa nedajú z potraviny úplne odstrániť. Okrem toho pod vplyvom vysokých teplôt, napríklad pri vyprážaní na panvici, sa produkujú v oleji karcinogénne látky. Tie sa vstrebávajú do potravín a dostávajú sa s nimi denne do ľudského organizmu.
“Rafinovaný olej obsahuje obrovské množstvo transtukov, ktoré sa v organizme akumulujú, a prebytok týchto látok časom vedie k vývoju rôznych chorôb a samozrejme i rakovine,” napísal Karasev na svojom Instagramu.
Lekár odporučil nahradenie slnečnicového oleja olivovým. Ten obsahuje veľa antioxidantov, ktoré bránia vývoju nádorov.
Príznaky karcinómu čreva
Ivan Karasev skôr uviedol päť symptómov karcinómu tenkého čreva. Podľa jeho slov je táto časť čreva pre diagnostiku najzložitejšia.
“V priebehu mnohých rokov bola diagnóza karcinómu tenkého čreva stanovená až v priebehu operácie,” napísal odborník na Instagrame.
Medzi hlavnými symptómami choroby uviedol Karasev predovšetkým nevoľnosť a zvracanie, vädnutie brucha, bolesti v oblasti pupka, zápchy a hnačky, tiež aj krv v stolici.
Lekár podotkol, že do rizikovej skupiny patria ľudia s chronickými črevnými ochoreniami, dedičnou dispozíciou a polypóznym syndrómom tenkého čreva.
Pre prevenciu choroby odporučil lekár znížiť spotrebu vyprážaných, údených a tučných potravín.