Ondrej Krajňák odstupuje z čela Ústavu pamäti národa

Ondrej Krajňák odstupuje z čela Ústavu pamäti národa

Bratislava 30. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Ondrej Krajňák odstupuje k 1. novembru 2017 z funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Svoje rozhodnutie oznámil na pondelkovej tlačovej konferencii, dôvodom je koaličná novela zákona o ÚPN, ktorá zmenila spôsob riadenia ústavu a oklieštila jeho kompetencie.

Na snímke predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Slovenskej republiky Ondrej Krajňák

Krajňák sa obáva, že po tom, ako sa štatutárnym orgánom stala Správna rada ako kolektívny orgán, budú v ústave nasledovať čistky, na ktorých sa nemieni podieľať. Krajňák podal výpoveď ako zamestnanec, ostáva však členom Správnej rady ÚPN až do skončenia funkčného obdobia. Zasadnutie rady chce zvolať na začiatok novembra, je však otázne, či sa hneď bude voliť jej nový predseda.

Reklama

“Snaha o zmenu zákona prišla v čase, keď ÚPN získal rešpekt a uznanie nielen doma, ale aj za hranicami našej vlasti. Podľa dôvodovej správy je snahou predkladateľov zákona zaviesť efektívne riadenie ústavu. Avšak za spôsobené škody v riadení ÚPN nikto neponesie osobnú zodpovednosť,” upozornil Krajňák.

Poukázal tiež na to, že podľa medializovaných informácií predkladatelia odôvodňovali zmenu zákona aj napätými vzťahmi v ÚPN. “Ak toto bolo podnetom, novela je personifikovaná, čo je v rozpore s ústavou, nakoľko zákon musí byť všeobecne platný a nemôže sa vzťahovať na konkrétny prípad,” vyhlásil s tým, že dôvody na prijatie novely museli byť oveľa vážnejšie.

Reklama

Prvým podľa neho je, že ústav sa v plnom nasadení venoval súdnym sporom, kde kľúčovými účastníkmi boli bývalí príslušníci ŠtB. ÚPN zároveň zverejnil a uzavrel kompletnú štruktúru ŠtB na území Slovenska od roku 1966, naliehal, aby boli politickým väzňom zvýšené dôchodky a neustále pripomínal skutky zločineckých režimov a pomenúval vinníkov. “Toto sú skutočné dôvody, prečo koaliční poslanci predložili novelu,” myslí si.

Krajňák tvrdí, že koaliční poslanci si osvojili kritiku vedenia ÚPN. “Mrzí ma, že nikto z predkladateľov novely ma neoslovil a skutočne sa nezaujímal o situáciu v ústave. Nepriateľmi súčasného vedenia ÚPN sú pritom extrémisti, ľudáci, eštebáci, niektorí sudcovia a komunisti,” poznamenal Krajňák.

Ako tvrdí, predkladatelia novely pozabudli na skutočnosť, že ústav sa má vyrovnávať so zločineckou minulosťou. “Novela však okliešťuje kompetencie predsedu Správnej rady a len taxatívne menuje úlohy, ktorými sa má ústav zaoberať,” konštatoval.

Ondrej Krajňák bol do funkcie zvolený v NR SR 13. februára 2013 na šesť rokov. “Zdedil som inštitúciu, ktorá bola kritizovaná pre odklon od zámerov jej zakladateľa Jána Langoša a od zákona o ÚPN,” dodal.

Podľa novely, ktorá vstúpila do účinnosti 27. októbra, sa štatutárom ústavu stala Správna rada ako kolektívny orgán, nie iba jej predseda, ako tomu bolo doteraz. Krajňák však napokon nemusel skončiť vo funkcii 15. októbra, teda ešte pred uplynutím funkčného obdobia. Hoci kritizovaná koaličná novela s tým pôvodne počítala, plénum v septembri odobrilo zmenu, ktorá toto opatrenie vypustila. Pozmeňujúci návrh predložila koaličná poslankyňa Edita Pfundtner z Mosta-Híd, hlasovalo zaň 124 poslancov. Takto zmenený koaličný zákon potom podporilo 77 poslancov.

Reklama

Po novom si bude šéfa voliť aj odvolávať Správna rada sama. Tá má deväť členov, päť z nich volí parlament, dvoch vláda a dvoch prezident. Novela určuje, kedy je možné odvolať člena Správnej rady – ak bol právoplatne odsúdený za trestný čin, najmenej tri mesiace nevykonával svoju funkciu alebo ak boli zistené nedostatky pri výkone jeho funkcie či pri plnení jeho zákonných povinností. “Zistenie takýchto nedostatkov konštatuje Dozorná rada väčšinou hlasov svojich členov a takto zistené nedostatky oznámi Správnej rade, ako aj orgánu, ktorý člena Správnej rady ustanovil do funkcie,” uviedla Pfundtner. Možnosť odvolať člena Správnej rady bude teda podmienená konštatovaním Dozornej rady.

Keď prezident Andrej Kiska vrátil zákon do parlamentu aj s pripomienkami, v odôvodnení svojho veta poukázal na uvedený fakt, že štatutárnym orgánom ÚPN sa stáva Správna rada ako kolektívny orgán. “Jej predseda by tak len koordinoval jej činnosť a konal v jej mene navonok. Z obsahu schváleného zákona však nie je zrejmé, ako bude Správna rada vykonávať všetky právne úkony, ktoré ako štatutárny orgán vykonávať má,” odkázal.

Hlava štátu argumentovala, že to oslabuje zodpovednosť za riadenie a činnosť celého ústavu. Kiska zároveň pripomenul, že slovenský právny poriadok pri inštitúciách verejnoprávneho typu nepozná takúto formu riadenia prostredníctvom kolektívneho štatutárneho orgánu.

Poslanci jeho veto v októbri prelomili, pripomienky neakceptovali a novela prešla v pôvodnom znení. Kiska sa preto rozhodol novelu nepodpísať. V Zbierke zákonov tak vyšla bez jeho podpisu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali