Helsinki 4. februára 2019 (SITA/AP/HSP/Foto:SITA/AP-/Laurent Cipriani)
Severské krajiny si tento rok úplne podrobili najprestížnejšiu súťaž vo varení v mekke kulinárstva. Na podujatí Bocuse d’Or, ktoré sa koná každé dva roky vo francúzskom Lyone, získal prvú cenu tím z Dánska pod vedením šéfkuchára Kennetha Tofta-Hansena, pričom ďalšie severské tímy – švédsky, nórsky a fínsky, obsadili nasledujúce tri priečky
Toft-Hansen si podľa agentúry The Associated Press získal porotu pokrmami tematicky nazvanými “Flora Danica”, v ktorých dominovali typické domáce dánske rastlinné prísady ako borievka alebo materina dúška.
Špeciálnu cenu za najlepšiu obloženú misu získali v Lyone tiež severania, tím pod vedením fínskych šéfkuchárov Isma Sipelainena a Johana Kurkelu, za misy pozostávajúce z pečeného teľacieho mäsa, fašírok, slaniny a húb.
Severania podľa hodnotenia agentúry AP tento rok porazili honosnú a zložitú francúzsku kuchyňu, ktorá skončila až na šiestom mieste z celkovo dvanástich zúčastnených krajín, jednoduchosťou svojich jedál a tiež stávkou na ich typické domáce ingrediencie.
Kuchársku súťaž Bocuse d’Or, pre ktorú sa vžilo aj pomenovanie gastronomická olympiáda, založil v roku 1987 jeden z najoceňovanejších francúzskych kuchárov posledných desaťročí Paul Bocuse, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 91 rokov.