Okienko do vnútra Vatikánu: Štátny sekretariát približuje kardinál Parolin

Okienko do vnútra Vatikánu: Štátny sekretariát približuje kardinál Parolin

Vatikán 16. apríla 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-SpC-Vatican)

 

Svätá stolica má svoju vnútornú štruktúru s rezortmi označovanými ako „dikastériá“, s úradmi, oddeleniami a osobami v rozličných funkciách, ktoré pomáhajú pápežovi v plnení jeho poslania. Na pokračovanie si priblížime jednotlivé zložky

kardinál Parolin
Na snímke kardinál Parolin

Osobitnú úlohu, ktorú plní Štátny sekretariát, opísal v rozhovore pre Vatican News štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Dlhoročný vatikánsky diplomat pochádzajúci z oblasti Benátska  je na čele Štátneho sekretariátu od októbra 2013.

Reklama

Štátny sekretariát je orgán, ktorý najužšie spolupracuje s pápežom pri výkone jeho povolania, takpovediac ako „motor“ politickej a diplomatickej činnosti Svätej stolice. Aké sú konkrétne jeho špecifické kompetencie a oblasti, do ktorých siahajú?

Apoštolská  konštitúcia Pastor bonus definuje Štátny sekretariát ako dikastérium, ktoré «úzko pomáha pápežovi pri výkone jeho najvyššej misie». Najvyšším poslaním pápeža, nástupcu apoštola Petra, je byť trvalým a viditeľným základom a podstatou jednoty viery a spoločenstva v Cirkvi. Také poslanie definuje povahu Štátneho sekretariátu, ktorý je pápežovým sekretariátom, jeho operačným a bezprostredným nástrojom na vykonávanie mnohých každodenných a bežných záležitostí.

Reklama

Myslí sa tým napríklad, dohľad o korešpondenciu, ktorú Svätý Otec udržuje s biskupmi celého sveta v rôznych jazykoch, s predstaviteľmi iných cirkví alebo kresťanských komunít či iných náboženstiev, s politickými autoritami rôznych krajín a so všetkými veriacimi rozptýlenými  po svete; tiež príprava pápežských dokumentov (apoštolské konštitúcie, encykliky, príhovory, atď.), ich preklad a úradné uverejnenie; a potom je tu organizácia apoštolských ciest Svätého Otca. Štátny sekretariát má tiež v rámci Rímskej kúrie za úlohu rozvíjať vzťahy s dikastériami a koordinovať ich prácu vo veciach, ktoré majú niekedy kumulatívnu právomoc niekoľkých dikastérií. Na druhej strane Štátny sekretariát skúma aj všetky záležitosti, ktoré by mohli spadať mimo bežnú a špecifickú kompetenciu ostatných dikastérií.

Toto je len niekoľko hlavných úloh vlastných Štátnemu sekretariátu, ktoré vykonáva Sekcia pre všeobecné záležitosti. Potom je tu Sekcia pre vzťahy so štátmi, ktorá má naopak za úlohu «venovať sa záležitostiam, ktoré je potrebné riešiť s občianskymi vládami», rozvíjať diplomatické vzťahy so štátmi a s ostatnými subjektmi medzinárodného práva, pre dobro Cirkvi, ale aj občianskej spoločnosti podporovať porozumenie medzi štátmi, náboženskú slobodu a pokoj medzi národmi. Táto sekcia tiež zastupuje Svätú stolicu v medzinárodných organizáciách a stáva sa hlasom najchudobnejších a tých posledných. Ďalej sa z poverenia Svätého Otca zaoberá i zabezpečovaním partikulárnych cirkví v určitých špecifických kontextoch.

K dvom oddeleniam, na ktoré sa členil Štátny sekretariát po reforme Rímskej kúrie, vykonanej Jánom Pavlom II. prostredníctvom konštitúcie Pastor bonus, sa pápež František rozhodol pridať tretie. Ako vyzerá súčasná kompletná organizačná štruktúra?

Svätý Otec chcel preukázať svoju pozornosť a blízkosť personálu v diplomatickej službe, keď zriadil 21. novembra 2017 Tretie oddelenie (Terza Sezione) – Oddelenie pre diplomatický personál Svätej stolice, čím posilnil úrad delegáta pre pápežské zastupiteľstvá. Toto oddelenie sa osobitne zaoberá záležitosťami, ktoré sa týkajú osôb pracujúcich v diplomatických službách Svätej stolice, rozptýlených v 128 pápežských zastupiteľstvách a na Štátnom sekretariáte, s osobitným dôrazom na životné podmienky a stálu formáciu diplomatického personálu. Okrem iného sa spolu s prezidentom Pápežskej cirkevnej akadémie zaoberá aj výberom a počiatočnou formáciou tých, ktorí sa pripravujú na vstup do diplomatických služieb.

Takže kompletná štruktúra Štátneho sekretariátu v súčasnosti pozostáva z troch oddelení: Oddelenie pre všeobecné záležitosti, pod priamym vedením substitúta, s pomocou asesora; Oddelenie pre vzťahy so štátmi pod vedením vlastného sekretára, ktorému pomáhajú dvaja podsekretári (jeden pre bilaterálny sektor, druhý pre multilaterálny); a Oddelenie pre diplomatický personál Svätej stolice, ktorú vedie sekretár pre Pápežské zastupiteľstvá, za pomoci podsekretára. Zjednocujúci bod predstavuje štátny sekretár, kardinál, ktorý predsedá celému Štátnemu sekretariátu.

Reklama

Pápež po prvýkrát poveril ženu riadiacou úlohou v rámci Štátneho sekretariátu, keď vymenoval Francescu Di Giovanni za podsekretárku Sekcie pre vzťahy so štátmi so zodpovednosťou za multilaterálny sektor. Celkovo koľko laikov a zvlášť koľko žien tu pracuje? Ako sa dá zásadnejšie doceniť ich príspevok k budovaniu systému pokojných a bratských vzťahov medzi národmi?

Voľba zo strany pápeža Františka vymenovať doktorku Di Giovanniovú za podsekretárku pre multilaterálny sektor predstavuje nepochybne uznanie ženskej roly, a to nielen v rámci Štátneho sekretariátu, ale aj v rámci samotného poslania Cirkvi. Pápež František definoval ženu ako „darkyňu a sprostredkovateľku pokoja“ a multilaterálna diplomacia, ktorá je, žiaľ, dnes z mnohých strán spochybňovaná, vyžaduje práve tieto vlastnosti na urovnávanie konfliktov a hľadanie spoločných riešení na problémy, ktoré sa týkajú celého ľudstva. Navyše má doktorka Di Giovanniová za sebou dlhodobé skúsenosti v odbore, v ktorom pracovala 27 rokov.

Celkovo je personál Štátneho sekretariátu tvorený ľuďmi z rôznych národností a rôzneho pôvodu, laici, kňazi a rehoľníci, ktorí pracujú s nasadením a duchom obety. V spomenutých troch oddeleniach pracuje dohromady 103 laikov, z toho 55 žien, z ktorých 25 je rehoľníčok, pochádzajúcich zo všetkých kontinentov. Takéto rozmanité zloženie personálu, v ktorom je každý povolaný prispieť vlastným dielom, predstavuje istotne veľké bohatstvo v službách Svätého Otca a v poslaní Cirkvi. Potom i samotná skutočnosť, že ľudia s rôznymi príbehmi, kultúrami a vnímaním môžu pracovať spoločne, je veľavravným svedectvom o tom, že je možné budovať bratské a pokojné vzťahy medzi všetkými národmi. (…)

Aké náklady má medzinárodná sieť, o ktorú sa opiera pápežská diplomacia? A aké nástroje existujú na zabezpečenie toho, aby jej ekonomický rozpočet bol v zhode s „bilanciou“ misie, ktorú vykonáva v službách pápeža? Môžete uviesť nejaké príklady a čísla?

Poslaním pápežskej diplomacie je upevňovať väzby medzi Petrovým stolcom a miestnymi cirkvami a podporovať rozvoj priateľských vzťahov medzi Svätou stolicou a štátmi pre spoločné dobro. Toto úsilie sa dnes opiera o sieť 128 apoštolských nunciatúr pre 174 krajín, ktoré majú diplomatické vzťahy so Svätou stolicou, 12 apoštolských delegatúr pri miestnych cirkvách a pri  17 medzinárodných organizáciách. Bežné a mimoriadne výdavky predstavovali v roku 2020 približne 23,8 milióna eur, z toho 20,1 milióna bežných výdavkov a 3,7 milióna mimoriadnych výdavkov: ten najvýraznejší sa týkal vybudovania nového sídla vo Východnom Timore. Ak by sa údaje ohľadom výdavkov za rok 2020 potvrdili, v porovnaní s rokom 2019 by sme mali zníženie nákladov o približne 3,8 milióna eur. (…)

Reklama

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v sekcii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali