Odchody velikánov Laudu, Nykänena, ale aj trénerských legiend Bukača a Staršieho

Odchody velikánov Laudu, Nykänena, ale aj trénerských legiend Bukača a Staršieho

Bratislava 10. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Aaron Chown/PA via AP)

 

K životu patrí aj smrť a platí to aj pre šport. Rok 2019 bol aj rokom úmrtí či smutných odchodov popredných svetových športovcov, trénerov či funkcionárov. Niektorí odišli na večnosť v úctyhodnom veku, iní zasa oveľa mladší a mnohí sa stali obeťami tragických udalostí

Kvety sú pred štadiónom anglického futbalového klubu Cardiff City na pamiatku zosnulého Emiliana Salu v Cardiffe 8. februára 2019

Začiatkom roka športová verejnosť so smútkom sledovala tragédiu lietadla nad Lamanšským prielivom s argentínskym futbalistom Emilianom Salom na palube. Lietadlo objavili na morskom dne v hĺbke 63 metrov a jedného z pasažierov identifikovali ako 28-ročného argentínskeho útočníka, ktorý len pár dní predtým podpísal kontrakt s waleským tímom Cardiff City. Vo februári športovým svetom otriasla smrť fínskeho skokana na lyžiach Mattiho Nykänena. “Zázračné dieťa” mostíkov a štvornásobný olympijský šampión si neskôr pokazil život alkoholom a opletačkami so zákonom, smrť si ho našla vo veku 55 rokov. Slovenských fanúšikov zarmútila najmä aprílová správa o skone skvelého hokejistu a neskôr trénera Jána Staršieho. Dožil sa krásnych 85 rokov. Rodený Lipták sa počas aktívnej kariéry ako hráč stal vicemajstrom sveta (1961), ale na zlato nikdy nesiahol. Podarilo sa mu to až na trénerskej lavičke. Ako jediný tréner získal s Československom dva tituly majstra sveta – v rokoch 1976 a 1977.

Reklama

Rovnako v apríli odišla na večnosť aj ďalšia trénerská legenda – 83-ročný Luděk Bukač. Rodák z Ústí nad Labem reprezentoval Československo na majstrovstvách sveta v rokoch 1961 a 1963. Získal na nich postupne striebornú a bronzovú medailu. Zbierku cenných kovov skompletizoval o viac než dvadsať rokov neskôr, už ako tréner. V roku 1985 doviedol československé mužstvo v Prahe k titulu majstra sveta, keď trénoval aj legendárnych slovenských hráčov Dáriusa Rusnáka, Vincenta Lukáča, Igora Libu a Dušana Pašeka. Česká verejnosť zostala v šoku aj zo smrti futbalistu Josefa Šurala. Zomrel v Turecku na následky zranení po nehode klubového autobusu tímu Alanyaspor, kde hrával. Stredopoliar či útočník mal 28 rokov, bol otec dvoch detí a v reprezentačnom tíme Česka stihol odohrať 20 zápasov s bilanciou 1 gól.

Azda najvýraznejšia športová osobnosť, ktorá opustila tento svet v roku 2019, bol Rakúšan Niki Lauda. Trojnásobný majster sveta vo formule 1 poslednýkrát vydýchol vo veku 70 rokov. Lauda vyhral prestížny a najrýchlejší motoristický seriál F1 v rokoch 1975, 1977 a 1984. Prvé dva tituly získal vo farbách Ferrari a tretí po návrate do súťažného diania ako líder stajne McLaren. To už bol po vážnej nehode na Veľkej cene Nemecka na Nürburgringu v roku 1976, kde utrpel silné popáleniny. Tie zanechali trvalé stopy na jeho tvári. Po nehode začal nosiť na hlave legendárnu červenú šiltovku, ktorá sa stala jeho symbolom.

Reklama

Aj cyklistické legendy sa v roku 2019 pobrali na druhý svet. Najväčšími boli víťazi Grand Tour Talian Felice Gimondi vo veku 76 rokov a Francúz Raymond Poulidor ako 83-ročný. Cyklistickou verejnosťou otriasla aj smrť mladého Belgičana Bjorga Lambrechta na pretekoch Okolo Poľska, rodinu biatlonistov zasa opustil trojnásobný olympijský víťaz Nór Halvard Hanevold. Mal iba 49 rokov.

 

JANUÁR

Argentínsky futbalista Emiliano Sala (28) zomrel po havárii lietadla v oblasti Lamanšského prielivu. Sala letel 21. januára večer z francúzskeho Nantes do waleského Cardiffu, kde niekoľko dní predtým podpísal kontrakt s tamojším účastníkom anglickej Premier League – tímom City. Súkromné lietadlo PA-46 Malibu sa však nad Lamanšským prielivom stratilo. Keď stroj letel v oblasti ostrova Guernsey, došlo k prerušeniu spojenia a následne lietadlo zmizlo z radarov. Objavili ho na morskom dne v hĺbke 63 metrov.

Legenda afrického futbalu Ndaye Mulamba zomrel v Johannesburgu vo veku 70 rokov. Niekdajší vynikajúci útočník bol v posledných rokoch pripútaný na invalidný vozík a trpel problémami so srdcom a obličkami. Mulamba je stále držiteľom rekordu v počte strelených gólov na jednom turnaji Afrického pohára národov. V roku 1974 dosiahol deväť presných zásahov, priviedol Zair (dnes DR Kongo, pozn.) k druhému triumfu v histórii a taktiež pomohol krajine kvalifikovať sa na dosiaľ jediný záverečný turnaj majstrovstiev sveta.

Reklama

Vo veku 77 rokov zomrel Štefan Kordiak, bývalý útočník hokejového Slovana Bratislava zo 60. rokov 20. storočia. Hrával aj za Poprad a Duklu Košice. Útočník prezývaný “Coro” sa so spoluhráčmi podieľal na piatich tituloch vicemajstra pre Slovan Bratislava, vďaka čomu sa Slovanu zvyklo hovoriť aj korunný princ federálnej ligy. Hoci na vytúžený majstrovský titul Štefan Kordiak nikdy nedosiahol, patrí mu čestné miesto v sieni slávy hokejového klubu “belasých”.

Do futbalového neba po dlhej chorobe odišiel dánsky medzinárodný rozhodca Peter Mikkelsen. Mal 58 rokov. V rokoch 1990 a 1994 viedol päť zápasov na majstrovstvách sveta vo futbale. Bol aj účastníkom ME 1992 a ME 1996, v rokoch 1991 a 1993 sa stal víťazom ankety o najlepšieho rozhodcu sveta. Po ukončení kariéry pôsobil ako delegát a člen komisie rozhodcov FIFA.

Rovnako vo veku 58 rokov skonal mexický futbalový brankár Pablo Larios. Na konte mal 48 reprezentačných štartov a v roku 1986 si zahral s Mexikom na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali práve v tejto krajine. Jeho ďalším reprezentačným úspechom bolo tretie miesto s Mexikom na šampionáte Strednej a Severnej Ameriky v roku 1991. S tímom FC Puebla sa stal majstrom Mexika (1990).

 

FEBRUÁR

Reklama

Vo veku 30 rokov zomrel Maximilian Reinelt, člen zlatej nemeckej osemveslice s kormidelníkom z OH 2012 v Londýne. Tragicky zahynul pri lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi, zrútil sa na trať počas behu na lyžiach. Reinelt má v zbierke aj striebornú medailu z OH 2016 v Riu de Janeiro. Potom ukončil kariéru, aby sa mohol venovať štúdiu medicíny. Okrem toho bol aj dvojnásobným majstrom sveta a štvornásobným majstrom Európy.

Legendárneho fínskeho skokana na lyžiach Mattiho Nykänena si smrť našla 4. februára 2019 vo veku 55 rokov. Počas aktívnej skokanskej kariéry bol “lietajúcí Fín” jednou zo superhviezd tohto športu, v zbierke má štyri zlaté olympijské medaily, pod “piatimi kruhmi” získal aj jedno striebro. Na podujatiach Svetového pohára triumfoval dovedna 46-krát, na pódiu stál v 76 prípadoch. Štyri razy sa stal celkovým víťazom SP. Dvakrát ovládol prestížne Turné štyroch mostíkov (1983, 1988). V rokoch 1985 a 1988 ho vo Fínsku zvolili za športovca roka. Nykänen bol aj šesťnásobný majster sveta, svoj prvý titul získal v roku 1982 už ako 18-ročný. Na ZOH 1984 v Sarajeve si vybojoval zlato a striebro, o štyri roky neskôr na olympiáde v Calgary sa stal prvým skokanom na lyžiach v histórii, ktorý vyhral obe individuálne súťaže aj preteky družstiev. Nykänen mimo skokanských mostíkov neviedol zdravý spôsob života. Mnohokrát mal problémy s alkoholom v dôsledku nadmerného pitia. V “krajine tisícich jazier” sa dlhé roky rozprávalo o tom, že jeho spotreba alkoholu niekoľkonásobne prevyšovala fínsky priemer. Jeho excesy často zapĺňali stránky fínskych bulvárnych médií. Niekoľkokrát bol aj vo väzení, odsúdili ho napríklad za pokus o vraždu či domáce násilie na manželke. Živil sa aj hudbou a pracoval aj ako striptér.

Vo veku 98 rokov zomrel popredný športový novinár Jacques Ferran. Rodák z francúzskeho Montpellieru (nar. 30. marca 1920, pozn.) pôsobil v známych periodikách L´Equipe a France Football. V sezóne 1955/1956 sa podieľal na vzniku Európskeho pohára majstrov (EPM), predchodcu dnešnej Ligy majstrov, keď vymyslel a spísal herný formát uvedenej súťaže. V roku 1955 ako mladý novinár denníka L´Equipe prišiel spoločne s kolegom Jacquesom Goddetom s myšlienkou vytvorenia kontinentálneho klubového turnaja. Dvojica dala dohromady koncept, spísala pravidlá, oslovila vtedy popredné kluby a výsledkom bol úvodný ročník EPM, v ktorom vo finále v parížskom Parku princov triumfoval Real Madrid nad Stade Reims (4:3). Ferran prispel aj k vytvoreniu známej bilančnej ankety Zlatá lopta (Ballon d´Or).

Víťaz futbalových MS z roku 1966 Gordon Banks zomrel vo veku 81 rokov. Anglický brankár, ktorý sa výraznou mierou podieľal na zisku titulu domáceho mužstva na spomenutom šampionáte, skonal počas spánku. Okrem zisku zlata z MS v roku 1966 sa Banks tešil aj zo zisku bronzovej medaily na ME 1968. Na klubovej úrovni sa dvakrát radoval zo zisku Ligového pohára (1964 s Leicestrom City, 1972 so Stoke City, pozn.). Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho vyhlásila za najlepšieho gólmana šesť rokov po sebe (1966-1971).

Vo veku 87 rokov zomrel 10. februára v nemeckom Illingene bývalý výborný šprintér Heinrich-Ludwig ‘Heinz’ Fütterer. Jeho najväčší úspech bol triumf na 100 aj 200 metrov na majstrovstvách Európy 1954 v Berne. Muž, ktorého prezývali “biely blesk”, má v zbierke úspechov aj bronz zo štafety na 4 x 100 m z olympijských hier v Melbourne 1956.

 

MAREC

Vo veku 62 rokov zomrel niekdajší skvelý panamský boxer Eusebio Pedroza. Pästiar, ktorý ako svetový šampión v perovej váhe dokázal častejšie ako ktokoľvek iný obhájiť titul medzi povrazmi, prehral svoj posledný boj s rakovinou pankreasu. Pedroza, prezývaný “Škorpión”, v období rokov 1978 – 1985 opakovane uspel až 19-krát a udržal si postavenie šampióna.

Niekdajšia hviezda hokejového klubu NHL Detroit Red Wings a člen Siene slávy Ted Lindsay zomrel vo veku 93 rokov. Stalo sa tak doma v Michigane. Lindsay bol jedným z najlepších ľavých krídelníkov. Do Siene slávy NHL ho uviedli v roku 1966, deväť rokov predtým sa stal prezidentom hráčskej únie. Pripisujú mu aj začatie tradície, podľa ktorej víťazný tím korčuľuje okolo ľadovej plochy so Stanleyho pohárom. Od roku 2010 Hráčska asociácia (NHLPA) nazvala svoje ocenenie pre najužitočnejšieho hráča súťaže Cenou Teda Lindsayho.

Vo veku 86 rokov zomrel niekdajší skvelý hokejový obranca Harry Howell. Rodák z kanadského Hamiltonu počas svojej profesionálnej kariéry odohral 1160 súťažných zápasov za New York Rangers, čo je najviac v klubovej histórii. V nich celkovo dosiahol 94 gólov a 324 asistencií. V roku 1979 sa Howell dostal do Siene slávy a jeho číslo 3 “jazdci” na jeho počesť vyradili. Úspešný zadák prezývaný “Harry the Horse” sa stal držiteľom Norrisovej trofeje v sezóne 1966/1967 a sedemkrát bol účastníkom zápasu hviezd.

Reklama

Brazílsky futbalový majster sveta z roku 1962 Coutinho zomrel vo veku 75 rokov. Príčinou smrti hráča menom Antonio Wilson Vieira Honório prezývaného Coutinho, ktorého legendárny Pelé považoval za svojho obľúbeného spoluhráča v útoku, bol srdcový infarkt. Kým Pelé ohúril svet ako 17-ročný na MS 1958, Coutinho debutoval v drese Santosu už vo veku 14 rokov, počas svojej kariéry dosiahol v drese tohto klubu 368 gólov. Spolu hrávali za Santos v rokoch 1958 – 1967 a podieľali sa na zisku 19 trofejí.

Vo veku 86 rokov zomrel po dlhej chorobe v rodnom Kežmarku Michal Šoltýs (nar. 20. septembra 1932). Ide o veľkú legenda slovenského lyžovania. Bol niekdajší popredný zjazdár, neskôr známy tréner, významný funkcionár, organizátor množstva zjazdárskych pretekov, technický delegát FIS a zakladateľ veľkej lyžiarskej dynastie – otec bývalých československých reprezentantov v zjazdovom lyžovaní Janky Gantnerovej-Šoltýsovej a Michala Šoltýsa ml. a starý otec niekdajších slovenských reprezentantov v zjazdovom lyžovaní Ivana Šoltýsa a Jany i Petry Gantnerových.

Plavec pochádzajúci z Hongkongu, ktorý v minulosti reprezentoval Austráliu, Lenneth To zomrel po tréningu na Floride vo veku 26 rokov. Rodák z Hongkongu našiel svoj domov v Austrálii, kde žil od dvoch rokov svojho života a túto krajinu aj reprezentoval do roku 2016, od roku 2017 sa stal členom národného tímu rodnej zeme. V oboch krajinách stanovil viacero rekordov. To sa stal v roku 2012 celkový víťaz seriálu Svetového pohára a získal striebornú medailu na majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v tureckom Istanbule na 100 m polohové preteky. V roku 2014 si vybojoval zlato na Hrách Commonwealthu v rámci štafety na 4 x 100 m voľný spôsob.

Vo veku 76 rokov zomrel Miroslav Frič (nar. 24. júna 1942), niekdajší reprezentant ČSSR v plávaní. Jeho doménou boli motýlikové disciplíny, v ktorých bol majster Československa. Dlhé roky pôsobil ako predseda Mestského plaveckého klubu Prievidza.

Vo veku 50 rokov zomrela v ruskom Novosibirsku Lina Čeriazovová, držiteľka prvej zlatej olympijskej medaily v ženských skokoch v akrobatickom lyžovaní. Čeriazovová získala toto historické zlato v roku 1994 na ZOH v nórskom Lillehammmeri ako reprezentantka Uzbekistanu. Čeriazovová je dodnes jediná medailistka Uzbekistanu na zimných olympijských hrách a jediná zlatá medailistka z tejto krajiny v súčte zimných a letných hier. Rodáčka z Taškentu po skončení kariéry popularizovala akrobatické lyžovanie v Rusku.

Reklama

 

APRÍL

Vo veku 36 rokov zomrela rakúska šachistka Eva Moserová. V roku 2016 sa stala národnou šampiónkou, keď za sebou nechala všetkých mužských súperov a stala sa historicky prvou ženou s domácim titulom. V šachovom rebríčku sa najvyššie dostala na 25. miesto, ktoré jej patrilo v júli 2012.

Vo veku 58 rokov podľahol ťažkej chorobe Jozef Salonna, niekdajší reprezentant Československa vo vodnom póle. S tímom Červená hviezda Košice získal niekoľko titulov majstra ČSSR. Neskôr pôsobil aj ako tréner.

Vo veku 85 rokov opustil tento svet niekdajší skvelý československý hokejista a neskôr aj tréner Ján Starší. Trinásteho apríla 2019 prehral dlhý boj so zákernou chorobou. Rodený Lipták sa počas aktívnej kariéry ako hráč stal vicemajstrom sveta (1961), ale na zlato nikdy nesiahol. Podarilo sa mu to až na trénerskej lavičke. Ako jediný tréner získal s Československom dva tituly majstra sveta – v rokoch 1976 a 1977. Ján Starší reprezentoval Československo 73-krát, dal 29 gólov. Trénerom československej reprezentácie bol v rokoch 1973 – 1979 (spolu s K. Gutom, 2-krát zlato z MS 1976-77, 4-krát striebro z MS 1974-75, 78-79, striebro zo ZOH 1976), 1985 – 88 (s F. Pospíšilom, bronz z MS 1987). Ján Starší je člen Siene slávy IIHF (1999) aj Siene slávy slovenského hokeja (2002).

Reklama

Vo veku 74 rokov zomrela klubová legenda a niekdajší kapitán FC Liverpool Tommy Smith. Podľa oficiálneho vyjadrenia jeho dcéry Janette otec zomrel pokojne v spánku. V posledných štyroch rokoch trpel Alzheimerovou chorobou. Muž s prezývkou “Železo z Anfieldu” odohral v obrane “The Reds” v rokoch 1963 – 1978 dovedna 638 zápasov a s tímom z mesta Beatles získal 9 trofejí. Sú medzi nimi štyri domáce ligové tituly, dva FA Cupy, dve víťazstvá v Pohári UEFA a aj prestížny triumf v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov).

Vo veku 83 rokov zomrel bývalý český hokejový tréner Luděk Bukač. Rodák z Ústí nad Labem začínal s hokejom v klube 1. ČLTK Praha a počas svojej hráčskej kariéry pôsobil ešte v ďalších troch kluboch. Československo reprezentoval na majstrovstvách sveta v rokoch 1961 a 1963. Získal na nich postupne striebornú a bronzovú medailu. Zbierku cenných kovov skompletizoval o viac než dvadsať rokov neskôr, už ako tréner. V roku 1985 doviedol československé mužstvo v Prahe k titulu majstra sveta, keď trénoval hráčov ako Dárius Rusnák, Vincent Lukáč či Dušan Pašek. Pri výpočte jeho úspechov nutno spomenúť striebro z olympijských hier 1984 v Sarajeve či titul majstra sveta v roku 1996 v pozícii trénera českého národného tímu. O jedenásť rokov neskôr ho uviedli do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Vo veku 79 rokov zomrel bývalý kapitán futbalistov škótskeho klubu Celtic Glasgow Billy McNeill. V posledných rokoch života trpel ťažkou demenciou a nevedel rozprávať. Počas svojej profesionálnej kariéry odohral za “katolíkov” 790 duelov (klubový rekord) a deväťkrát sa stal víťazom najvyššej domácej súťaže. Tím z Glasgowa práve pod jeho kapitánstvom sa tešil zo zisku Európskeho pohára majstrov (predchodca dnešnej Ligy majstrov, pozn.) počas ročníka 1966/1967 po výhre nad Interom Miláno (2:1) v Lisabone.

Vo veku 79 rokov zomrel John Havlicek, jeden z najúspešnejších basketbalistov v histórii NBA. Presná príčina jeho smrti nie je známa, no dlhší čas trpel Parkinsonovou chorobou. Američan českého pôvodu výraznou mierou prispel k faktu, že Boston Celtics vedie historickú tabuľku v počte triumfov v NBA. V zeleno-bielom drese odohral krídelník celú 16-ročnú kariéru (1962-1978) a získal v ňom osem titulov. Iba dvaja jeho spoluhráči Bill Russell a Sam Jones majú na svojom konte ešte o jeden viac.

Vo štvrtok 25. apríla odohrali najsmutnejší zápas v histórii skalického futbalu. Počas súboja chlapcov do 15 rokov Skalica – Karlova Ves Bratislava náhle skolaboval 14-ročný talentovaný futbalista Denis Urbánek. Napriek okamžitej profesionálnej lekárskej pomoci priamo na ihrisku zomrel po prevoze do nemocnice. Chlapec dal v zápase pred tragickou udalosťou dokonca gól. Hral v útoku, v júni by mal 15 rokov. Informuje o tom aj portál denníka SME. “Táto strata hlboko zasiahla nielen nás všetkých vo futbalovom klube, celú športovú verejnosť, ale aj všetkých Skaličanov. Určite však najviac zasiahla rodinu, ktorej týmto vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke,” napísal klub MFK Skalica na svojej oficiálnej stránke.

Holandský cyklista Robbert de Greef zomrel vo štvrtok večer v nemocnici na následky zástavy srdca, ktorú utrpel koncom marca na pretekoch Omloop van de Braakman. K nešťastnej udalosti prišlo 15 km po štarte, preteky po incidente zrušili. Dvadsaťsedemročný De Greef strávil následne v umelej kóme 48 hodín. Počas ďalších troch týždňov bol v kritickom stave. “Žiaľ, musíme potvrdiť jeho úmrtie, ku ktorému došlo pre komplikácie po prekonanom infarkte. Ďakujeme ti za všetko Robbert, nikdy na teba nezabudneme,” uvádza sa vo zverejnenom stanovisku jeho tímu Alecto Cycling.

Český futbalista Josef Šural zomrel v Turecku na následky zranení po nehode klubového autobusu tímu Alanyaspor, kde hrával. Stredopoliar či útočník mal 28 rokov, bol otec dvoch detí a v reprezentačnom tíme Česka stihol odohrať 20 zápasov s bilanciou 1 gól. Šural bol aj účastník ME 2016 vo Francúzsku, v kvalifikácii na toto podujatie bol stabilný člen reprezentácie pod vedením trénera Pavla Vrbu.

Reklama

 

MÁJ

Vo veku úctyhodných 91 rokov zomrela kanadská hokejová legenda Red Kelly. Ako hráč pôsobil v zámorskej NHL v rokoch 1947 až 1967, za Detroit a Toronto absolvoval v profilige 1316 zápasov základnej časti s bilanciou 281 gólov a 542 asistencií, v play-of pridal 164 štartov (33+59). Zaujímavosťou je, že hrával na pozícii obrancu, po prestupe do Toronta bol útočníkom. S oboma tímami získal štyrikrát Stanleyho pohár a je hráčom s najvyšším počtom týchto trofejí medzi hráčmi, ktorí nikdy nehrali za Montreal. Canadiens sú najúspešnejším klubom histórie NHL. Od roku 1967 sa Red Kelly venoval trénerstvu. Začínal v Los Angeles Kings, neskôr viedol Pittsburgh Penguins a potom aj Toronto Maple Leafs.

Hlavný tréner národného tímu SR v hokejbale Dušan Danko začiatkom mája podľahol rakovine. Mal iba 37 rokov. Reprezentáciu SR viedol v pozícii hlavného kouča od septembra, keď nahradil Jozefa Ďuriša. Danko bol dlhoročný reprezentant Slovenska. Štartoval na MS 2005 v Pittsburghu, 2007 v Rattingene, 2009 v Plzni, 2011 v Bratislave, 2013 v St. John’s 2015 v Zugu. S národným tímom získal dve zlaté medaily, jednu striebornú a tri bronzové. V najvyššej slovenskej súťaži si obliekal dres Ružinova, s ktorým vybojoval sedem titulov majstra Slovenska.

Niekdajší český hokejový reprezentant Adam Svoboda zomrel vo veku 41 rokov. Bývalý brankár Pardubíc, Plzne či Slavie Praha spáchal samovraždu. Začiatkom roka 2019 Svoboda spôsobil dopravnú nehodu, po ktorej mu namerali 1,7 promile alkoholu v krvi. Po tejto kauze skončil pri národnom tíme Česka, kde pôsobil v pozícii trénera brankárov. Následne bol koučom brankárov v HC Dynamo Pardubice. Za českú reprezentáciu v minulosti odchytal 41 zápasov a v pozícii tretieho gólmana sa tešil aj z titulu majstra sveta v roku 2005.

Vo veku 50 rokov zomrel v Dolnom Kubíne niekdajší hokejista Peter Košťál. Bývalý hráč Nitry bol v sezóne 2002/2003 bol kapitánom tímu spod Zobora, ktorý si v tom čase vybojoval postup do najvyššej slovenskej súťaže. Následne pôsobil v Dolnom Kubíne v pozícii profesionálneho trénera, ktorý sedem rokov viedol mužov, dorast aj žiakov. Košťál posledné dva roky bojoval s ťažkou chorobou, ktorá ho pripútala na invalidný vozík.

Motoristický svet stratil 20. mája 2019 jednu zo svojich najväčších osobností. Vo veku 70 rokov zomrel Rakúšan Niki Lauda, trojnásobný majster sveta vo formule 1 a legenda tohto športu. Poslednýkrát vydýchol v kruhu svojej rodiny. Niki Lauda zvládol brilantne viacero ťažkých životných situácií, ale po transplantácii pľúc vykonanej v lete 2018 opakovane zápasil so zdravotnými problémami. Lauda vyhral prestížny a najrýchlejší motoristický seriál F1 v rokoch 1975, 1977 a 1984. Prvé dva tituly získal vo farbách Ferrari a tretí po návrate do súťažného diania ako líder stajne McLaren. To už bol po vážnej nehode na Veľkej cene Nemecka na Nürburgringu v roku 1976, kde utrpel silné popáleniny. Tie zanechali trvalé stopy na jeho tvári. Po nehode začal nosiť na hlave legendárnu červenú šiltovku, ktorá sa stala jeho symbolom. Neskôr v rokoch 1997 a 2005 podstúpil transplantáciu obličiek. Po skončení kariéry sa angažoval ako podnikateľ v leteckom priemysle. Okrem iného založil leteckú spoločnosť Lauda Air, neskôr známu ako Austrian airline Niki.

Reklama

 

JÚN

Vo veku 35 rokov zomrel bývalý španielsky futbalový reprezentant José Antonio Reyes. Jeho život vyhasol pri autonehode. Reyes bol odchovanec FC Sevilla, no pôsobil aj v Arsenale Londýn, Atléticu Madrid či Benfice Lisabon. V sezóne 2006/2007 hosťoval z Arsenalu v Reale Madrid, ktorému dvomi gólmi v záverečnom ligovom kole zabezpečil zisk majstrovskej trofeje v Primera División. Z titulu sa tešil aj v drese londýnskych “kanonierov”. Do tohto mužstva zamieril v januári 2004 a tímu zo severnej časti britskej metropoly dopomohol k obdivuhodnému majstrovskému titulu bez jedinej prehry. Dokopy päťkrát vyhral Európsku ligu UEFA, dvakrát v drese Atlética Madrid a trikrát vo farbách svojho materského klubu FC Sevilla. V najcennejšom reprezentačnom drese odohral 22 zápasov, v ktorých zaznamenal štyri presné zásahy. Zahral si na MS 2006 v Nemecku.

Vo veku 89 rokov odišiel na večnosť niekdajší dlhoročný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Lennart Johansson. Švédsky funkcionár, ktorý pracoval aj v exekutíve Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), podľahol krátkej chorobe. Európsky futbal viedol dlhých sedemnásť rokov (1990 – 2007), priamo sa podieľal na vzniku prestížnej Ligy majstrov ako nástupcu Európskeho pohára majstrov.

 

JÚL

Stolnotenisovú rodinu po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 73 rokov opustil Marián Šereda. Bol to bývalý aktívny hráč stolného tenisu, ktorý celý svoj život venoval rozvoju tohto športu. Pred 26 rokmi založil ŠK Mostex Rača, kde vyrástlo a pôsobilo množstvo reprezentantov SR. Bol zakladateľom úspešného medzinárodného turnaja kadetov, ktorý sa zapísal aj do histórie európskeho a svetového stolného tenisu. Jeho potomkami sú niekdajší úspešný slovenský reprezentant a v súčasnosti tréner ženskej reprezentácie SR Peter Šereda a Tomáš Šereda, extraligový hráč a sekretár Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ).

Reklama

Boxerským svetom otriasla tragédia. Rus Maxim Dadašev podľahol následkom zranení zo zápasu organizácie Top Rank proti Portoričanovi Subrielovi Matíasovi. Rodák z Petrohradu zomrel vo veku 28 rokov. Dadašev s Matíasom bojovali v americkom Marylande o to, kto vyzve Josha Taylora v titulovom zápase v rámci organizácie IBF. Portorický boxer v dueli jasne dominoval, a tak tréner ruského pästiara radšej prerušil stretnutie v 11. kole. Otrasenému Dadaševovi museli následne pomôcť, aby sa dostal do šatne, pretože začal zvracať a strácal vedomie. Neskôr v nemocnici zomrel.

Európsku atletiku zasiahlo niekoľko úmrtí vrhačov. Vo veku 85 rokov zomrel olympijský víťaz v hode oštepom z Melbourne 1956 Egil Danielsen z Nórska, ktorý si najcennejší kov vybojoval vďaka svetovému rekordu 85,71 m. Fínsko smúti za bývalým svetový rekordérom a strieborným medailistom z OH 1968 Jormom Kinnunenom. Sedemdesiatsedemročný otec majstra sveta 1991 v oštepe Kimma a juniorského vicemajstra Európy Jarkka zomrel po dlhej a ťažkej chorobe. Vo veku 51 rokov odišiel na večnosť aj ukrajinský guliar Roman Virasťuk, bronzový na ME 1994 v Helsinkách a šiesty na OH 1996 v Atlante. Jeho osobný rekord bol 21,34 m, dosiahol ho v roku 2000.

 

AUGUST

Obrovská tragédia sa udiala počas tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Poľska. Približne 50 kilometrov pred cieľom v Zabrze spadol 22-ročný Belgičan Bjorg Lambrecht, narazil do betónovej bariéry a po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Jazdec tímu Lotto Soudal bol jedným z najväčších talentov svetovej cyklistiky. V roku 2017 dokázal vyhrať prestížnu klasiku Liége-Bastogne-Liége do 23 rokov a v rovnakej kategórii získal vlani striebornú medailu na svetovom šampionáte v Innsbrucku.

Vo veku 62 rokov zomrel niekdajší argentínsky futbalový obranca José Luis Brown. Majster sveta zo šampionátu v Mexiku 1986 skonal na následky neurodegeneratívnej choroby, pričom Brownov stav sa dlhodobo zhoršoval. “Tata”, ako znela jeho prezývka, bol odchovancom klubu Estudiantes La Plata, v ktorého farbách odohral osem rokov (1975 – 1983) ako stredný obranca. Hrával aj za ďalšie argentínske známe kluby ako Boca Juniors či Racing Club. Tri sezóny strávil aj v Európe, pôsobil vo francúzskom Breste a španielskej Murcii.

Vo veku 76 rokov zomrel bývalý skvelý taliansky cyklista Felice Gimondi. Legenda tohto športového odvetvia počas aktívnej kariéry ovládla všetky tri podujatia Grand Tour. Trikrát triumfoval na domácom Giro d’Italia (1967, 1969 a 1976) a po jednom prvenstve pridal na Tour de France (1965) a Vuelte (1968). V histórii cyklistiky sa takýto zápis podaril iba ďalším šiestim mužom – Jacquesovi Anquetilovi, Eddymu Merckxovi, Bernardovi Hinaultovi, Albertovi Contadorovi a z aktívnych pretekárov Vincenzovi Nibalimu a Chrisovi Froomovi. Zaujímavosťou je, že Gimondi uspel na “starej dáme” vo svojej prvej profesionálnej sezóne ešte ako 22-ročný. Rodák zo Sedriny skonal nečakane, na Sicílii dostal infarkt počas plávania a lekári ho už nedokázali zachrániť. Gimondi bol úspešný aj na cyklistických monumentoch. Dvakrát zvíťazil na Giro di Lombardia, raz sa tešil na Paríž – Roubaix a tiež na najdlhších jednorazových pretekoch Miláno – San Remo. V roku 1973 získal titul majstra sveta a na podujatiach Grand Tour si pripísal 14 etapových prvenstiev.

Reklama

Ruskú reprezentantku v behu na 100 m cez prekážky Margaritu Plavunovovú našli v Tambove, juhovýchodne od Moskvy, bez známok života. Skonala počas bežeckého tréningu, mala iba 25 rokov. Jej smrť neskôr potvrdila aj Ruská atletická federácia, príčinou bola zástava srdca. Naposledy sa na pretekoch predstavila 22. júna v Žukovskom. Jej osobným maximom na “stovke” bol výkon 14,06 s a túžila po účasti na OH 2020 v Tokiu.

Na belgickom motoristickom okruhu Spa-Francorchamps vyhasol ďalší ľudský život. V pretekoch formuly 2 havaroval 22-ročný Francúz Anthoine Hubert a zraneniam následne podľahol. K nehode došlo krátko za výjazdom z legendárnej zákruty Eau Rouge. Anthoine Hubert stratil kontrolu nad svojim vozidlom a narazil do bariéry. Tá ho však katapultovala späť na trať a vo vysokej rýchlosti ho zasiahol Juan Manuel Correa. Práve táto zrážka s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila smrteľné zranenia mladému Francúzovi. Po nehode boli preteky pozastavené a neskôr aj zrušené.

 

SEPTEMBER

Svet biatlonu nečakane zasiahla smutná správa. Vo veku 49 rokov zomrel vo svojom dome v Askeri neďaleko Osla Nór Halvard Hanevold, trojnásobný olympijský víťaz a päťnásobný majster sveta. Na zimných olympijských hrách vybojoval dovedna šesť medailí (3-2-1). Kariéru zakončil v roku 2010 ziskom najcennejšieho kovu na ZOH vo Vancouveri ako člen víťaznej nórskej štafety na 4x 7,5 km. Čo sa týka majstrovstiev sveta, tam sa Hanevold blysol dovedna 16 medailami, z toho piatimi zlatými. Vo Svetovom pohári vybojoval 33 víťazstiev (9 v individuálnych disciplínach) a celkovo 97 pódiových umiestnení.

Španielska polícia našla bezvládne telo nezvestnej niekdajšej skvelej slalomárky a prvej ženskej medailistky zo Španielska na zimných olympijských hrách Blancy Fernándezovej Ochoovej. Policajný pes ju objavil bez známok života v zalesnenej časti jedného z pahorkov v horách neďaleko Madridu. Do pátrania po víťazke štyroch pretekov Svetového pohára v slalome a obrovskom slalome sa zapojili stovky ľudí – policajtov, hasičov aj lesných strážcov, ktorým v náročnom horskom teréne pomáhali aj dobrovoľníci a pátracie psy. Držiteľku bronzu v slalome zo ZOH 1992 v Albertville naposledy videli živú 24. augusta v jednom z madridských nákupných centier.

Vo veku 85 rokov zomrel niekdajší prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) Bruno Grandi. Priamo sa podieľal na zavedení súčasného modelu bodovania, stalo sa tak po sporoch v predchádzajúcom systéme počas OH 2004 v gréckych Aténach. Grandi viedol FIG v rokoch 1997 – 2016, v rodnom Taliansku bližšie nešpecifikovanej chorobe. Grandi sa tiež zaslúžil o zavedenie vekových limitov v gymnastike, na vrcholných podujatiach môžu štartovať ženy od 16 a muži od 18 rokov.

Reklama

Vo veku 69 rokov zomrel Štefan Pipa, ktorý patril k najlepším slovenským volejbalistom histórie. Bývalý vynikajúci československý reprezentant a kapitán Červenej hviezdy Bratislava bol od roku 2018 členom Siene slávy slovenského volejbalu. Pipa začal s volejbalom v ŠK Slovan a postupne sa vypracoval medzi najväčšie legendy Červenej hviezdy Bratislava, ktorá vo svojej ére patrila k najlepším tímom v Európe. V československej reprezentácii odohral v rokoch 1971 až 1980 vyše 220 zápasov. Predstavil sa na OH 1972 v Mníchove a OH 1976 v Montreale či na MS 1974 alebo ME v rokoch 1971 (striebro), 1975 a 1977.

 

OKTÓBER

Vo veku 77 rokov zomrel bývalý hokejový obranca a tréner Milan Skokan, ktorého kariéra sa spájala predovšetkým s rodným Popradom. Ako aktívny hráč nastupoval takmer výlučne pod Tatrami. Jedinou výnimkou bolo obdobie v rokoch 1961 až 1963, keď si počas povinnej vojenskej služby obliekal dresy Rudej hviezdy Praha a Pardubíc. Po ukončení hráčskej kariéry sa Skokan venoval trénerstvu a začínal pri popradskej mládeži. Neskôr si vyskúšal pôsobenie v Poľsku, Martine, Michalovciach, Prešove, Liptovskom Mikuláši aj Spišskej Novej Vsi. V sezóne 1990/1991 doviedol hráčov ŠKP PS Poprad k víťazstvu v 1. Slovenskej národnej hokejovej lige (SNHL) a šancu dostal taktiež pri ženskej seniorskej reprezentácii. Od roku 2013 trénoval popradské hokejistky, s ktorými získal tituly majsteriek Slovenska.

Nečakaná tragédia zasiahla kanadský tím v akrobatickom lyžovaní. Po nehode na horskom bicykli v rodnom mestečku Squamish zomrela 22-ročná skikrosárka Mikayla Martinová. Mladá športovkyňa podľahla zraneniam po páde z bicykla počas výletu do okolitej prírody. Martinová sa v roku 2018 stala juniorskou majsterkou sveta v skikrose a v ročníku 2018/2019 bola súčasťou seriálu Svetového pohára v akrobatickom lyžovaní. Jej posledným súťažným vystúpením boli v prvej polovici septembra 2019 preteky Austrálsko-novozélandského pohára v austrálskom stredisku Mount Hotham.

Reklama

Americký boxer Patrick Day skonal vo veku 27 rokov na následky poranení mozgu, ktoré utrpel v súboji super ťažkej váhy s Charlesom Conwellom. Pästiar bol v kóme po tom, ako sa v spomenutom dueli pri páde na podlahu udrel do hlavy. Smrť Patrika Daya prišla iba tri mesiace po skone ruského profesionálneho boxera Maxima Dadaševa, ktorý v júli zomrel na následky zranení z duelu s Portoričanom Subrielom Matíasom.

Vo veku 64 rokov zomrel v utorok niekdajší futbalista slovenského klubu FC Spartak Trnava Vladimír Filo. V Trnave hrával v rokoch 1983 – 1987, na konte mal 88 ligových duelov a sedem gólov, v slovenskom pohári ďalšie štyri. Zahral si aj slávny dvojzápas v Pohári víťazov pohárov, keď Spartak potrápil bundesligový Stuttgart a so súťažou sa rozlúčil až po tesnej prehre 0:1 u súpera.

Úspešná belgická paralympijská športovkyňa Marieke Vervoortová podstúpila eutanáziu. Mala iba 40 rokov. Vervoortová sa v roku 2012 v Londýne stala paralympijskou víťazkou v súťaži na 100 m na vozíčku a vybojovala aj striebro na 200 m. O štyri roky neskôr na paralympiáde v Riu de Janeiro pridala ďalšie dve medaily na 100 a 400 m. Napriek tomu jej degeneratívne ochorenie chrbtice bolo natoľko zničujúce, že sa dobrovoľne rozhodla pre smrť. 22. októbra 2019 podstúpila riadenú eutanáziu, ktorá je v Belgicku povolená od roku 2008. Vervoortová bola pôvodne triatlonistka medzi zdravými športovcami. V roku 2000 jej však diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu chrbtice a o osem rokov neskôr sa rozhodla pre paralympijský šport. Choroba jej spôsobovala obrovské bolesti, úplne jej paralyzovala nohy a znemožnila chôdzu.

 

NOVEMBER

Vo veku 83 rokov zomrel Jim Gregory, niekdajší dlhoročný popredný funkcionár v zámorskej hokejovej súťaži NHL. Bol známy tým, že ako jeden z prvých podporoval príchody európskych hokejistov do Severnej Ameriky. Od roku 2007 je členom Siene slávy NHL.

Francúzsky cyklistický velikán Raymond Poulidor (83) odišiel na večnosť 13. novembra 2019. Zomrel po vyše mesačnej hospitalizácii v nemocnici neďaleko jeho rodného mesta Saint-Léonard-de-Noblat. Poulidor bol fenomenálny cyklista, ale počas 18 rokov kariéry nikdy nevyhral slávnu Tour de France. Veľký súper Jacquesa Anquetila a Eddyho Merckxa vybojoval v rozpätí 15 rokov (1962 – 1976) na “Starej dáme” osem pódiových umiestnení, z toho tri druhé a päť tretích miest. Hoci vyhral na TdF sedem etáp, iba raz mal na sebe žltý dres lídra pretekov. Poulidor si smolu na domácich cestách sčasti vynahradil na veľkých pretekoch v zahraničí. V roku 1964 ovládol preteky Vuelta a Espaňa, rok predtým dominoval na belgickej klasike Valónsky šíp a vyhral aj najdlhšie monumentálne preteky Miláno – San Remo v Taliansku (1961). Za svoje veľké množstvo pódiových umiestnení získal od francúzskych médií prezývku “L’éternel second”, čiže “Večne druhý”. Poulidor bol aj štvornásobný medailista z pretekov s hromadným štartom na majstrovstvách sveta. K zlatej medaile mal najbližšie v Montreale 1974, kde ho zdolal len fenomenálny Belgičan Eddy Merckx. Na ďalších troch šampionátoch si vybojoval bronz.

Vo veku 82 rokov zomrel bývalý španielsky futbalista José Luis Veloso. Najúspešnejšie obdobie hráčskej kariéry prežil v Reale Madrid (1965-1969), s ktorým trikrát vyhral La Ligu a raz triumfoval v Európskom pohári majstrov.

Vo veku 96 rokov zomrel Harrison Dillard najstarší žijúci americký olympijský víťaz. Na OH 1948 v Londýne triumfoval v šprinte na 100 m výkonom 10,3 s a ďalšiu zlatú medailu si pripísal ako člen amerického tímu na 4x 100 m. O štyri roky neskôr na OH v Helsinkách Dillard ovládol 110 m prek. výkonom 13,91 s a opäť bol aj členom víťaznej americkej štafety. Počas kariéry vyhral viac ako 400 pretekov, jeho rekordom bolo 82 triumfov bez prerušenia.

Snoubordový svet smútil, keď vo veku 65 rokov zomrel jeden z pionierov tohto športu a zakladateľ značky Burton – Američan Jake Burton Carpenter. V roku 2011 mu diagnostikovali rakovinu semenníkov. Dlho s chorobou úspešne bojoval, ale teraz jej podľahol. Carpenter v roku 1977 založil spoločnosť Burton Snowboards. Napriek počiatočným ťažkostiam s predajom sa táto spoločnosť stala svetovým lídrom v oblasti snoubordových produktov.

Vo veku 76 rokov zomrel bývalý tréner švajčiarskej futbalovej reprezentácie Jakob Kuhn. Kouč prezývaný aj “Köbi” viedol “Helvétov” na troch vrcholných podujatiach v rade v rokoch 2004-2008. Kuhn bojoval dlho s vážnou chorobou a poslednýkrát vydýchol v Zürichu, kde strávil celú hráčsku kariéru.

Vo veku 63 rokov po štvorročnom boji s rakovinou zomrel holandský futbalový tréner Pim Verbeek. Rodák z Rotterdamu v minulosti viedol reprezentácie Austrálie či Kórejskej republiky, v rokoch 2016 až 2019 bol koučom národného tímu Ománu.

 

DECEMBER

Vo veku 70 rokov zomrel bývalý kapitán reprezentácie Anglicka v krikete Bob Willis. Rýchly nadhadzovač počas 90 zápasov v rokoch 1971 – 1984 dosiahol 325 bodov a zaslúžil sa aj o slávne víťazstvo Anglicka nad Austráliou v roku 1981.

Reklama

Vo veku 87 rokov zomrel anglický futbalový tréner Ron Saunders. Najväčší úspech v kariére dosiahol v roku 1981, keď doviedol Aston Villu k premiérovému titulu v najvyššej anglickej súťaži. Muž s prezývkou “Mr. 110-percent” sa v rokoch 1973-1975 trikrát za sebou predstavil vo finále Ligového pohára, s Aston Villou aj dvakrát zvíťazil.

Vo veku 50 rokov zomrel niekdajší útočník Vladimir Cyplakov. Na prelome milénií pôsobil v zámorskej hokejovej NHL, Bielorusko reprezentoval na ZOH 2002 či ako kapitán ho viedol na MS 2005. Vladimir Cyplakov pôsobil v NHL od sezóny 1995/1996 v tíme Los Angeles Kings, v ročníku 1999/2000 ho vymenili do Buffala Sabres. V lete 2001 sa rozhodol pre návrat do Európy, štyri sezóny odohral v KHL a definitívne zavesil korčule na klinec v lete 2005.

Pätnásteho decembra zomrel vo veku 87 rokov (narodený 28. 7. 1932 v Horných Lovčiciach) najznámejší slovenský športový karikaturista Jozef Hrušovský. Bývalý prvoligový hádzanár prostredníctvom karikatúr zvečnil mnohé významné osobnosti svetového aj československého, resp. slovenského športu doma, ale aj v zahraničí. Kreslil zásadne naživo, nie podľa fotografií, vďaka čomu sa osobne zoznámil so všetkými karikovanými. Viacerí z nich si od neho svoje karikatúry vyžiadali, aj keď sa ich veľmi nerád vzdával. Mnohé svoje práce vystavoval nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku.

Vo veku 76 rokov skonal niekdajší anglický futbalový reprezentant Martin Peters, ktorý sa preslávil gólom do siete Nemecka vo víťaznom finále MS 1966. Peters zomrel po dlhotrvajúcom boji s Alzheimerovou chorobou. Počas aktívnej kariéry hrával ako stredopoliar za West Ham United, Tottenham Hotspur, Norwich City či Sheffield United. Za Anglicko nastúpil v 67 dueloch, strelil v nich 20 gólov. V anglickom drese získal aj bronz na ME 1968.

Vo veku 33 rokov odišiel na večnosť niekdajší kazašský futbalový obranca Sergej Karimov. Zomrel presne na Štedrý deň. V uplynulom desaťročí bol členom mužstva “vlkov” z Wolfsburgu, ktoré v sezóne 2008/2009 senzačne získalo bundesligový titul.

V druhý vianočný deň zomrel v Bratislave vo veku 93 rokov najlepší slovenský skokan do výšky povojnovej éry Vladimír Žila, účastník prvých povojnových atletických majstrovstiev Európy 1946 v nórskej metropole Oslo. Bratislavský rodák (narodený 28. marca 1926) pôsobil neskôr aj ako tréner, novinár a stavebný inžinier a v rokoch 1978 a 1980 štartoval tiež na dvoch veteránskych majstrovstvách Európy – vo vrhu guľou. Žila, ktorého nestor slovenskej atletiky Rudolf Holzer ako člena ŠK Bratislava naučil vtedy módny strihový štýl sweney, mal predpoklady skočiť dva metre. Slovenskou mužskou jednotkou bol už v osemnástich rokoch (1944 – 181 cm), v devätnástich skočil 188 a v júli 1946 ako 20-ročný zlepšil v Prahe výkonom 193,5 cm slovenský rekord.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali