6. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR-František Iván)
Odborníci na zdravú výživu často označujú cukor za drogu alebo “bielu smrť”. Je škodlivý pre organizmus a často návykový. Do čoho všetkého je cukor umelo pridávaný? Niektoré potraviny vás určite prekvapia, uvádza sa vo videu na Stream.cz.
Česká odborníčka Hana Střitecká upozorňuje, že cukor je v mnohých prípadoch umelo pridávaný a pre bežného spotrebiteľa skrytý. “Veľakrát nie je napísané, že ide o cukor, ale glukózo-fruktózový sirup a podobne,” hovorí dietologička a zároveň dodáva, že tieto látky sa väčšinou vyskytujú v sladkých potravinách. Problémom je podľa nej to, že ľudia konzumujú priveľa cukrov preto, že nepočítajú s tým, že cukry sa vyskytujú aj v slaných jedlách a potravinách ako napríklad zemiakové lupienky, instanté polievky či slané dochucovadlá. “Cukor sa vyskytuje takmer vo všetkom, čo môžeme kúpiť v obchodoch, preto si treba pozorne sledovať množstvo stráveného cukru za jeden deň. Všetky údaje sú dostupné na etiketách, je potrebné to len rozoznávať.”
Veľkou skupinu produktov, kde sa vyskytuje značná dávka cukru, i keď produkt nie je sám o sebe sladký, sú kečupy, majonézy, omáčky, desingy, octy, sójové prípravky. “Cukor nachádzame dokonca v rôznych mäsových výrobkoch, údeninách, šunkách, nárezoch, paštétach a niektorých výrobkov z rýb,” doplnila Střitecká.
Podobne to je s konzervovanými a sušenými produktmi. Napríklad konzervovaná zelenina často obsahuje podobné množstvo cukru v nejakej forme ako napríklad ovocný kompót. ” Vo všetkých takýchto nálevoch registrujeme umelo pridávaný cukor. Ten sa vyskytuje aj v sušenom ovocí.”
Odborníčka ďalej uviedla, že malé množstvá cukru sa môžu vyskytnúť aj pri istých druhoch pečiva. Najmä pri balených a trvanlivých výrobkoch ako toasty. A taktiež v ovsených kašiach, krupici či niektorých mliečnych výrobkoch. “Pri slednom mlieku čakáme, že v ňom je obsiahnutý aj cukor, ale v malom množstve sa vyskytuje aj bežnom neochutenom mlieku.
Nápoje sú známe vysokým obsahom cukrov. Odborníčka sa pozastavila nad tým, že pri stopercentnom džúse v ňom je obsiahnutý cukor, ale v prirodzenej podobe z daného ovocia. Avšak pri miešaných džúsoch a nektároch ide pomerne veľké množstvá umelo pridaného cukru nevhodného pre organizmus.