Obišovce privítali celodiecéznu púť v sanktuáriu Ružencovej Panny Márie

Obišovce privítali celodiecéznu púť v sanktuáriu Ružencovej Panny Márie

Obišovce 3. októbra 2017 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS/Jaroslav Fabian)

 

Arcibiskup pripomenul pútnikom, že práve oni sú svetlom arcidiecézy

Celodiecézna púť k milostivému obrazu v sanktuáriu Ružencovej Panny Márie sa konala v uplynulých dňoch v Obišovciach (30. septembra – 1. októbra 2017). Na nedeľnej slávnostnej svätej omši, pri ktorej bolo zasvätenie arcidiecézy Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober v homílii pútnikom pripomenul, že „vy ste svetlo našej arcidiecézy.”

Reklama

“Spravidla ste to vy, milí pútnici, ktorí sa najviac angažujete v živote našich farností a spoločenstiev. Ste ochotní, spoľahliví a musím pravdu povedať, že aj štedrí. Pomáhajte aj naďalej svojim kňazom v jednote a porozumení. Nech vaše modlitby a skutky obety napomôžu k tomu, aby sa urýchlilo víťazstvo Máriinho Srdca,” uviedol hlavný celebrant celodiecéznej púte v Obišovciach. “Nech sa tak naša a Máriina Košická arcidiecéza dostane ešte bližšie k Ježišovi. Nech jej on daruje dobré rodiny, verných kňazov, zasvätených, rehoľníkov a nové duchovné povolania. Aby sme tak okrem chleba, mali vždy dostatok duchovného pokrmu pre dušu – Božie slovo a Eucharistiu,” dodal arcibiskup Bober.

Reklama

Homília Arcibiskupa Bernarda Bobera Zasvätenie arcidiecézy

Milí bratia v biskupskej službe – Marek a Alojz, drahí spolubratia kňazi, diakoni, seminaristi, rehoľné sestry, milí mariánski ctitelia a pútnici, drahí bratia a sestry v Kristovi!

Od začiatku roka sme sa pripravovali na túto chvíľu. Najprv ste Panne Márii zasvätili svoje domáce farnosti. Z dekanátov prichádzali púte tu do Obišoviec, aby sme sa tu spoločne modlili počas fatimských sobôt. Zažili sme tu pekné chvíle, slnko, vietor i vytrvalý dážď na júlovom stretnutí. No najviac ma potešila vaša účasť, váš vklad a obeta, ktorú ste neváhali priniesť spolu s vašimi kňazmi. A prichádzali ste naozaj vo veľkých počtoch. Milujete našu nebeskú Matku, obľúbili ste si modlitbu ruženca a je to na vás vidieť.

Modlili sme sa ruženec, tak ako nás o to žiadala Panna Mária Fatimská. Modlili sme sa za naše rodiny, farnosti, za hriešnikov, za kňazov a za oživenie viery v našej arcidiecéze a vo svete. S radosťou môžem konštatovať, že jubilejný rok zjavení Panny Márie vo Fatime nás nielen vnútorne formoval, ale aj zmobilizoval, aby sme sa stretávali a okrem modlitby vykonali aj veľa dobrého v našich farnostiach.

Panna Mária vo Fatime predpovedala krízu viery v Európe. Tá trvá dodnes. Ako veľmi nám poškodil ateizmus, blud šírený predovšetkým z Ruska po Veľkej októbrovej revolúcii. Presne ako to fatimská Madona opísala trom malým vizionárom. Sila červeného draka sa priamo dotkla aj tejto obišovskej svätyne, keď sa na konci vojny v januári 1945 ruskí vojaci vlámali do kostola, vyrabovali bohostánok a vysypali Eucharistiu. Nič im nebolo sväté. Ružencová Matka však neopustila toto miesto. Naopak, prorocké posolstvo Fatimy sa tu nielen naplnilo, ale verím, že po zasvätení našej arcidiecézy sa tu, na tomto mieste, raz dočkáme aj prisľúbeného víťazstva Nepoškvrneného Srdca Panny Márie.

Reklama

Pýtali sa ma viacerí: Prečo ste si zvolili práve Obišovce na zasvätenie arcidiecézy? Odpovedal som, že toto miesto je výnimočné. Je už skoro 250 rokov zasvätené Kráľovnej ruženca. Až dvakrát bol na tomto kopci obraz Panny Márie zničený neprajníkmi katolíckej viery a terajší, tretí obraz, sa dokonca stal predmetom krádeže v roku 1993. No chvála Bohu, našiel sa. Sám som bol ten obraz identifikovať v sídle Krajskej polície v Košiciach. Azda 300-ročný obraz sme vtedy počas odpustu slávnostne priniesli a vrátili na bočný oltár.

Mária si toto miesto chráni. Vždy si našla cestu naspäť na toto návršie, aby tu mohla zostať pri svojich duchovných deťoch. Tu vidíme, že to, čo sa jej raz zasvätí, ona si už nenechá vytrhnúť z rúk. Preto chcem dnes odovzdať aj našu arcidiecézu do jej rúk. Odo dnes to už nebude iba naša Košická arcidiecéza, bude to už jej arcidiecéza. Ona ju povedie po bezpečnej ceste za Kristom. Ona ju bude sprevádzať k oživeniu viery, k novej jari a rozkvetu. Bude to víťazstvo jej Nepoškvrneného Srdca.

Víťazstvo Máriinho Srdca je víťazstvom Najsvätejšej Trojice. A mnohí teológovia a mystici hovoria, že tak, ako Ježiš prišiel prvýkrát na svet cez Pannu Máriu, tak príde znovu, cez jej víťazné Srdce. Toto je dôvod, prečo nás Mária prosí o úkon zasvätenia. Chce nás vo svojom Srdci uchrániť od straty viery a chce, aby Ježiš zvíťazil v našich životoch. Pri zasvätení jej priam do rúk odovzdávame kľúč od vlastnej duše, aby ju ona vždy viac a viac otvárala Kristovi.

Práve v týchto časoch veľkej krízy viery, potrebujeme toto zasvätenie. Ono nás otvorí pôsobeniu Ducha Svätého. Pomôže nám rozlišovať dobro od zla, ktoré je dnes rafinované a nenápadné. Mária nám vyprosí dobré rozhodnutia, pevné rodiny a verných kňazov.

V posolstvách Fatimy sa spomína, že víťazstvo Máriinho Srdca sa má vo veľkej miere uskutočniť za pomoci verných kňazov. Je evidentné, že Mária si veľmi zamilovala kňazov. Často pozýva k modlitbám za kňazov, lebo kňazi sú dôležitým faktorom pri posväcovaní. Chcem vám v tejto súvislosti ponúknuť krátky obsah listu, ktorý rehoľná sestra Lucia, jedna z troch fatimských vizionárok, pár rokov pred smrťou adresovala istému kňazovi. Citujem:

Reklama

Drahý otče! Z Vášho listu som vycítila, že ste veľmi znepokojený nad tým, akí sú dnes ľudia dezorientovaní. Máte pravdu, keď sa sťažujete, že v súčasnosti sa veľké množstvo ľudí necháva strhnúť a ovládať diabolskou vlnou, ktorá zotročuje svet. Je tu toľko slepých, ktorí to nevidia a nechcú vidieť! Najväčšiu chybu však robia v tom, že sa zriekli a upustili od modlitby. Vzdialili sa od Boha a bez Boha nič nie je možné, lebo Ježiš hovorí: „Bezo mňa nemôžete nič urobiť!“

Čo najviac odporúčam je, aby sa človek znovu priblížil k svätostánku a začal sa pred ním modliť. Tam sa mu totiž dostáva svetla a duchovného pokrmu, aby mal silu darovať sa iným. […] Pokračujte, otče, v takejto ceste a uvidíte, že v blízkosti svätostánku nájdete viac múdrosti, viac svetla, milostí a viac čností – oveľa viac, ako by Vám mohla dať kniha, štúdium či nejaká druhá osoba. Čas, ktorý strávite v modlitbách, nikdy nepovažujte za stratený, a uvidíte, že Boh Vás osvieti, dodá Vám síl. […] Môže nám chýbať čas na všetko, ale nikdy nie na modlitbu!

Odporúčajte aj všetkým Vašim spolubratom, aby to vyskúšali, a potom mi poviete, či som sa mýlila, alebo nie. Som si vedomá toho, čo je najväčším zlom súčasného sveta a príčinou úpadku zasvätených duší. Vzďaľujeme sa od Boha a bez neho sa potkýname a padáme. Diabol je prefíkaný a vie, kde je naše slabé miesto, cez ktoré môže na nás zaútočiť. Ak sa nebudeme mať na pozore a nevyzbrojíme sa silou získanou od Boha, podľahneme mu. Podržať nás môže iba Božia sila. Usilujme sa ísť dopredu pokojne a v neustálej dôvere voči Bohu.

Drahí bratia a sestry! Tieto slová nepotrebujú komentár. Ich pravdivosť si však musíme vždy nanovo pripomínať, aby sme nezabudli, že naše zasvätenie nás vyzýva k pravidelnej modlitbe a k ďalším obetám. Mária ich posunie ďalej, pre Božie zámery na záchranu duší.

Milí mariánski ctitelia, vy ste svetlo našej arcidiecézy. Spravidla ste to vy, ktorí sa najviac angažujete v živote našich farností a spoločenstiev. Ste ochotní, spoľahliví a musím pravdu povedať, že aj štedrí. Pomáhajte aj naďalej svojim kňazom v jednote a porozumení. Nech vaše modlitby a skutky obety napomôžu k tomu, aby sa urýchlilo víťazstvo Máriinho Srdca.

Nech sa tak naša a Máriina Košická arcidiecéza dostane ešte bližšie k Ježišovi. Nech jej on daruje dobré rodiny, verných kňazov, zasvätených, rehoľníkov a nové duchovné povolania. Aby sme tak okrem chleba, mali vždy dostatok duchovného pokrmu pre dušu – Božie slovo a Eucharistiu.

Panna Mária Fatimská, zachráň nás tým, že nás odovzdáš Ježišovi, v ktorom nájde Pravdu, Život a Pokoj! Amen.

Celodiecézna púť začala v sobotu 30. septembra modlitbou Korunky k Božiemu milosrdenstvu a pokračovala večeradlom , svätou omšou s emeritným košickým arcibiskupom Mons. Alojzom Tkáčom, posvätným ružencom za oslobodenie, eucharistickou slávnosťou za chorých, hudobnou katechézou skupiny Kerygma , krížovou cetou a nočnou adoráciou. Nedeľný program sa rozbehol už skoro ráno modlitbami a svätou omšou za farníkov, ktorú celebroval farár Michal Harakaľ. Za rodiny a rozpadnuté manželstvá obetoval svätú omšu Štefan Novotný, rektor kňazského seminára sv. Karola Boromejského v Košiciach.

Počas odpustovej slávnosti bola predstavená aj publikácia Jozefa Kmeca – Pútnické miesto Obišovce, diecézna svätyňa a jej milostivý obraz Panny Márie. Publikácia prináša mnohé nové historické skutočnosti o tomto zaujímavom mieste, a bude k dispozícii na farskom úrade v Obišovciach. Posledná tohtoročná diecézna Fatimská sobota bude v Obišovciach o týždeň 7. októbra.

Reklama

TK KBS informovala Jaroslav Fabian

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali