Občania ostrovných štátov Vanuatu a Samoa sú pre EÚ dôveryhodnejší než obyvatelia Ukrajiny a Gruzínska

Občania ostrovných štátov Vanuatu a Samoa sú pre EÚ dôveryhodnejší než obyvatelia Ukrajiny a Gruzínska

Brusel, Kyjev, Tbilisi 2. júna 2015 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Ukrajina a Gruzínsko na summite Východného partnerstva v Rige očakávali jasnú odpoveď, kedy sa ich občania dočkajú bezvízového styku s EÚ. Žiadnej zrozumiteľnej odpovede sa však nedočkali. Vraj si na túto otázku Brusel v decembri ešte posvieti…

To, čoho sa nedočkali Ukrajinci a Gruzínci, už o niekoľko dní po summite v Rige získalo 7 miniatúrnych väčšinou ostrovných štátov, ktoré sú desiatky tisíc kilometrov vzdialené od Európskej únie. Predstavitelia EÚ 28. mája v Bruseli podpísali recipročné dohody o bezvízovom styku pre krátkodobé pobyty so siedmimi krajinami z karibskej a tichomorskej oblasti. Sú to: Dominikánska republika, Grenada, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Trinidad a Tobago a tiež Samoa a Vanuatu. Rovnaká dohoda bola podpísaná s Východným Timorom už 26. mája.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Dohodu v mene EÚ podpísal eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos a lotyšská parlamentná tajomníčka pre európske záležitosti Zanda Kalninová-Lukaševicová. Pripomenieme, že Lotyšsko v súčasnosti predsedá EÚ. Kým Gruzínci a Ukrajinci ešte dlhšie budú žiť v neistote, občania týchto 7 exotických krajín už môžu cestovať bez víz do členských štátov EÚ na pobyty do 90 dní. To isté platí pre občanov EÚ, ktorí cestujú do týchto krajín. Zrušenie vízovej povinnosti pre občanov uvedených krajín sa však nevzťahuje na Spojené kráľovstvo a Írsko, ktoré nie sú súčasťou schengenského priestoru bez vnútroštátnych hraničných kontrol.

Pre zaujímavosť niekoľko informácií o týchto exotických krajinách, občania ktorých sú pre Brusel dôveryhodnejší, pretože do EÚ už môžu cestovať bez víz – na rozdiel od Ukrajincov a Gruzíncov, ktorých Európska únia iba kŕmi sľubmi.

Reklama

Vanuatu alebo Vanuatská republika /predtým Nové Hebridy/ je štát v Austrálii a Oceánii. Väčšina ostrovov štátu Vanuatu patrí do súostrovia s rovnakým názvom. Hlavné mesto štátu je Port Vila. Ide o ostrovnú krajinu v oblasti Koralového mora, východne od austrálskeho queenslandského pobrežia. Má rozlohu 12200 km² a 240 tisíc obyvateľov.

Samoa alebo Samojský nezávislý štát /predtým Nemecká Samoa a Západná Samoa/. Je štát v Austrálii a Oceánii. Leží sa na ostrovoch Upolu a Savaijí, ktoré patria do súostrovia Samoa v Polynézii. Má rozlohu 2944 km² a takmer 180 tisíc obyvateľov.

Práve bezvízový režim bol jednou z hlavných tém na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige. Ukrajine a Gruzínsku veľmi záleží na tom, aby ich občania získali možnosť bezproblémového vstupu do štátov EÚ. Mimochodom, už aj Moldavci to dosiahli: bez víz môžu cestovať do Európskej únie s biometrickými pasmi od apríla 2014.

Niet sa čomu čudovať, že Kyjev a Tbilisi tiež žiadajú, aby Brusel aj pre nich odstránil bariéry – veď obyvatelia týchto krajín nie sú horší ako Moldavci a v súčasnosti už môžu argumentovať aj tým, že nie sú horší ani ako obyvatelia 7 ostrovných štátov niekde v Karibiku! Avšak v Rige európski lídri Ukrajine a Gruzínsku jasne dali najavo, že ešte je priskoro. Vyhovárali sa, že Kyjev a Tbilisi ešte musia splniť určite podmienky. Musia si počkať do decembra a potom sa uvidí.

Viacerí európski lídri prízvukovali, že Ukrajina a Gruzínsko ešte nie sú pripravení. Ako sa zisťuje, sedem ostrovných štátov v Karibiku boli pripravených lepšie! „Ukrajina a Gruzínsko urobili veľa, ale zatiaľ to nie je dosť. Treba ešte spraviť mnohé veci,“ povedala pred začiatkom summitu nemecká kancelárka Angela Merkelová a zjavne tým naznačila, aký výsledok môžu očakávať Kyjev a Tbilisi. Kolegyňu podporil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker: „Gruzínsko a Ukrajina dosiahli úspechy, ale existujú niektoré aspekty, o ktorých sme sa zmienili v odporúčaní,“ povedal počas summitu v Rige.

Reklama

Kým gruzínska strana ani neskrývala svoje rozčarovanie, ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorému veľmi záleží na pomoci Bruselu a preto sa ho neodvážil kritizovať, po summite iba optimisticky poznamenal na svojej stránke na Twitteri: „Na summite sme odstránili všetky politické prekážky pre zavedenie bezvízového styku. Zostali iba technické otázky.“ Sotva však tým uspokojil ukrajinskú verejnosť.

Ukrajinské média podrobne informovali o priebehu summitu v Rige a po jeho skončení zverejnili skôr pesimistické alebo opatrné komentáre. Mnohé zdôrazňovali, že summit nesplnil očakávania, ale veľa napovie koniec tohto roku. Prezradili aj podmienky, ktoré by mal Kyjev splniť: bezpečnosť dokladov, dokumentov, databáz a osobných údajov, správna azylová politika, rozsiahly boj proti korupcii, diskriminácii, drogovým dílerom, organizovanému zločinu a terorizmu a pod. Väčšina ukrajinských médií sa zhoduje v tom, že treba počkať na koniec roku a potom sa uvidí. Aj v Gruzínsku, aj na Ukrajine veria, že občania týchto krajín onedlho začnú cestovať do EÚ bez víz. Nikto však nevie, kedy sa to presne stane…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali