O skutečnosti, snech a dění na bojišti

O skutečnosti, snech a dění na bojišti

Bratislava 25. januára 2023 (HSP/Petrhampl/Foto:Twitter)

 

Někdy kolem roku 2000, kdy jsem působil v korporátním marketingovém oddělení, nám Petr Koubský ze Softwarových novin napsal dotaz na obrat firmy, počet velkých projektů atd. Podle oficiálních pravidel jsme na ten dotaz nesměli odpovědět, nicméně můj šéf vymyslel, že poskytneme aspoň informace „z dobře informovaného zdroje.“ Tak jsme to i udělali a firemní výsledky pěkně nafoukli. Abychom působili jako superúspěšná firma (což nebyla pravda)

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Prošlo to. Softwarové noviny skutečně zveřejnily článek, v němž bylo uvedeno, že naše firma (tehdy se jmenovala Logica) je největším a nejúspěšnějším poskytovatelem na trhu. Jenže za rok poslal Petr Koubský stejný dotaz znova. Vzal jsem tedy loňské číslo, navýšil ho o 20% a znovu neoficiálně poskytl. A tak to pokračovalo, až jsme se dostali na víc než dvojnásobek skutečných čísel a kdy jsme začínali dostávat udivené dotazy od analytiků, jak je to možné, protože jiné informace jsou s tím v rozporu. Toho prvního šéfa mezitím vyhodili, takže pokračoval ve stejné praxi v jiné korporaci, a mlžení před analytiky jsem měl na starosti já.

Reklama

Vzpomněl jsem si na tu historku, když jsem procházel články o údajné situaci na ukrajinském bojišti. Stejný princip. Nejdříve je zveřejněno pár nadšených pitomostí o tom, jak slavně vítězíme. Další tvrzení pak nejsou porovnávána s fakty o situaci v terénu, nýbrž s těmi prvními články. Vytváří se tak stále důkladnější obraz, který se nakonec přestane podobat reálnému světu. Fantazijní bojiště na Ukrajině se tomu skutečnému nepodobá ani vzdáleně.

Existuje stejný problém na ruské straně? Podle všeho ano (nečtu ruské noviny, takže to mám jen zprostředkovaně). Jenže podstatný rozdíl je v tom, že ruská propaganda líčí nepřítele – jednotky NATO složené převážně z Ukrajinců – jak technicky pokročilého, vytrvalého, houževnatého a bojovného. Ruské publikum tak obdivuje své „hrdiny“ bojující s nesmírně tvrdým nepřítelem. Tají dech a jásá nad každým centimetrem dobyté (osvobozené) země. A chápou, že oni sami musí být vytrvalí, houževnatí a počítat s oběťmi. Na naší straně by to nefungovalo. Gaučoví válečníci potřebují ke svému sójovému latéčku pravidelné ujištění, že ty polohé divochy masakrujeme a že o nic nejde. Jinak by se mohli vyděsit a přestat podporovat válku.

Reklama

Přeložil jsem proto z angličtiny článek, který perfektně shrnuje situaci na bojišti v posledních týdnech. Pro tu menšinu, kterou opravdu zajímá, jak to je. A přeložil jsem ho i proto, že ho v posledních dnech američtí analytici zmiňovali jako velmi kvalitní materiál.

TEN ČLÁNEK JE K PŘEČTENÍ TADY.

Petr Hampl

Článok pôvodne vyšiel na portáli Petrhampl.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali