Lipšic a Žitňanská hľadajú kde šetriť. Najskôr na politických stranách!

Lipšic a Žitňanská hľadajú kde šetriť. Najskôr na politických stranách!

Bratislava 11. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

1. cieľ: šetriť na prostriedkoch štátneho rozpočtu 

Nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská v rozhovore s dole sediacim Richardom Vašečkom (OĽaNO)

Šetriť finančné prostriedky zo zdrojov štátneho rozpočtu a zvýšiť transparentnosť financovania politických strán a hnutí chcú poslanci NR SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská (obaja nezávislí). Zmeniť súčasný stav plánujú novelou zákona o politických stranách a hnutiach, ktorou sa bude parlament zaoberať na poslednej tohtoročnej schôdzi. Tá sa začne 27. novembra.

Reklama

Ďalším cieľom návrhu je znížiť riziko korupcie a motivovať strany hľadať na svoje aktivity súkromné zdroje. Novela má tiež sflexibilniť možnosť financovania strán fyzickými osobami a spružniť prijatie darov v prípade nižších súm.

Ak Lipšic a Žitňanská uspejú, politické strany budú mať povinnosť zriadiť na účely prijímania darov a iných bezodplatných plnení jeden bankový účet a realizovať toto prijímanie výlučne bezhotovostne. Pokiaľ ide o dary do 100 eur od jednej osoby za rok, navrhuje sa upustiť od povinnosti písomnej zmluvy s osvedčenými podpismi, keďže toto opatrenie sa v praxi ukázalo ako kontraproduktívne.

Reklama

 

2. cieľ: Strany si majú nájsť financie sami 

Návrh novely zároveň znižuje výšku príspevku na činnosť strán a príspevku za poslanecké mandáty na polovicu. Tieto príspevky majú byť len doplnkom k darom a iným bezodplatným plneniam, ktoré strana prijme. “Cieľom je motivovať strany a hnutia nachádzať zdroje primárne od iných osôb ako od štátu a viazať sumu príspevkov od štátu na takto získané zdroje. Zastávame názor, že príspevky od štátu by mali byť pre strany doplnkovým zdrojom financovania, a nie hlavným, resp. jediným príjmom,” tvrdia Lipšic a Žitňanská. S týmito zmenami súvisí aj zmena v systéme vyplácania príspevkov, ktorou sa navrhuje vyplácať ich spätne, na základe údajov z výročnej správy strany.

Nezávislí poslanci chcú zároveň dosiahnuť, aby si techniku, ako napríklad notebook a tlačiareň, ktoré poslanci dostávajú od štátu, po skončení mandátu nemohli nechať. “Nie je žiaden legitímny dôvod na to, aby po skončení výkonu funkcie poslanci nemali technické vybavenie vrátiť Národnej rade SR, a toto mohlo byť následne použité pre ďalších poslancov, alebo na iné účely v rámci štátnych inštitúcií,” tvrdia.

Lipšic a Žitňanská vypočítali, že ich novela ušetrí štátu 5,45 milióna eur ročne, resp. 21,81 milióna za jedno volebné obdobie.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali