Novinárovi z Plus sedem dní hrozí za klamstvá päť rokov väzenia

Novinárovi z Plus sedem dní hrozí za klamstvá päť rokov väzenia

Bratislava 31. januára 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Novinár Lukáš Milan z  týždenníka Plus Sedem Dní je obžalovaný z prečinu ohovárania. V prípade dokázania viny mu hrozí päť rokov väzenia

Na snímke Lukáš Milan

Vo svojom článku s názvom „Košická chobotnica“ s podtitulom „Výpalník Paška“ uviedol informácie, za ktoré ho nebohý Pavol Paška zažaloval. Autor sa opieral o zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, z obavy straty zákazky. Napriek obave tento zdroj uviedol konkrétne informácie, že Paška ako člen strany Smer, pri osobnom stretnutí od neho požadoval, aby mu odvádzal 75 % z obratu pri preprave krvnej plazmy. Za to mal Paška podnikateľovi zabezpečiť zákazku v tejto oblasti. Vyšetrovanie však ukázalo, že žiadny tender na prevoz krvi a krvnej plazmy nebol v tej dobe vypísaný a novinár si svoj anonymný zdroj pravdepodobne vymyslel.

Reklama

Okresný súd Košice II ho potom trestným rozkazom uznal vinným z trestného činu ohovárania a vymeral mu trest odňatia slobody na 18 mesiacov.

Na pokyn Generálnej prokuratúry musela však okresná prokuratúra vziať obžalobu späť. Po prehodnotení skutkového stavu nakoniec novinára začiatkom týždňa znovu obžalovala.

Reklama

Nie je to ojedinelý prípad, keď novinár napísal až absurdné obvinenia ako v tomto prípade, že Paška požadoval 75 % z obratu za zabezpečenie víťazstva v tendri, hoci sa žiadny takýto tender nekonal.

V relácii Paľba na Markíze, uviedol Dušan Karolyi investigatívnu reportáž, v ktorej zaplietol bývalého policajného prezidenta do pašovania cigariet v absurdnom objeme 40 miliárd korún ročne. Pre predstavu, vlak s cigaretami v takomto objeme by bol dlhší ako je vzdialenosť z ukrajinskej hranice do Bratislavy. Jeho kolegyňa z Lipšicovho stáda Monika Tódová v denníku SME jeho reportáž rozvinula a obvinila priamo bývalého policajného prezidenta generála Jána Piptu. Generál Pipta podal v roku 2008 žalobu a po ôsmich rokoch vyhral súd. SME sa mu muselo ospravedlniť a zaplatiť odškodné vo výške 20 tisíc eur.

Tódová zaznamenala aj ďalší rekord, keď denník SME musel zaplatiť rekordné odškodné 1 milión korún, za jej článok, v ktorom tvrdila že Harabin za socializmu odsúdil františkánskeho kňaza za prejavy viery. Ako sa ukázalo sudca okresného súdu Harabin, františkána neodsúdil, ale naopak oslobodil. Krajský súd sa však s rozhodnutím nestotožnil, rozhodol inak a vrátil vec, v ktorej sa už musel dodržať jeho právny názor.

Je veľmi potrebné, aby orgány činné v trestnom konaní boli aktívne vo vyšetrovaní najmä takýchto úmyselných lží produkovaných médiami, ktorých jediným cieľom je zlikvidovať niečiu povesť a život. Tresty by mali byť o to prísnejšie ak sú takéto lži publikované voči verejne činným osobám, ktoré sú povinné zniesť vyššiu mieru prepierania svojho aj osobného života v médiách, ktoré však takéto lži novinárov zároveň viac poškodzujú.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali