“Náš prehľad dôkazov nás viedol k záveru, že vzťah medzi sójovým proteínom a srdcovým ochorením nespĺňa prísne normy pre zdravotné tvrdenie schválené FDA,” uviedla agentúra v pondelok.
V roku 1999 FDA udelila zdravotné tvrdenie na označovanie potravinových výrobkov obsahujúcich sóju, pričom hovorí, že “25 gramov sójových bielkovín denne ako súčasť stravy s nízkym obsahom nasýtených tukov a cholesterolu môže znížiť riziko srdcových ochorení.”
V roku 2012 však Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uverejnil vedecké stanovisko k izolovaným sójovým proteínom a zníženiu hladiny cholesterolu a dospel k záveru, že medzi nimi neexistuje vzťah príčin a účinkov.
V roku 2006 American Heart Association (AHA) prehodnotila účinky sójových bielkovín a našla nezanedbateľné potvrdenie o znížení hladiny cholesterolu. Štúdia tiež zistila, že sójové izoflavony neznižujú postmenopauzálne takzvané “návaly” u žien ani neznižujú riziko rakoviny prsníka, maternice alebo prostaty. V roku 2008 AHA uviedla, že “priamy kardiovaskulárny zdravotný prínos sójových bielkovín alebo doplnkov izoflavonu, je v najlepšom prípade minimálny.”
Sójové bôby sú lacným zdrojom bielkovín na kŕmenie zvierat a balených jedál. Ide o biotechnologické jedlo, pretože je geneticky modifikované. Medzi popredných svetových výrobcov patria USA, Brazília a Argentína.
Sójový proteín pochádza zo sóje a používa sa v potravinách, ako sú šalátové dresingy, polievky, chleby, raňajkové cereálie, cestoviny a krmivá pre domáce zvieratá. Vegetariáni a vegáni sa spoliehajú na sójový proteín pre aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre ľudskú výživu.
100 g porcie poskytuje asi 36 percent bielkovín a 30 percent sacharidov pre dennú spotrebu. Sójová bielkovina má biologickú hodnotu 74, zatiaľ čo vajcia majú 97, podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Hoci existujú isté dôkazy naznačujúce znížené riziko srdcových ochorení pri pravidelnou jedení sójových bielkovín, “celkový súčet dostupných vedeckých dôkazov spochybňuje istotu tohto vzťahu,” napísala doktorka Susan Mayneová, riaditeľka Centra pre potraviny FDA.
Agentúra už dlho uznáva, že niektoré potraviny a živiny môžu pomôcť znížiť riziko niektorých chorôb. Toto by bolo prvýkrát, keď sa zdravotné tvrdenie zruší.
“Do dnešného dňa sme od roku 1990 povolili 12 takýchto zdravotných tvrdení, ako napríklad účinok vápnika a vitamínu D na zníženie rizika osteoporózy alebo určitých druhov ovocia a zeleniny, aby sa znížilo riziko rakoviny,” povedala Mayneová.