Nové sankcie proti Rusku uviazli na mŕtvom bode kvôli grécko-maďarskému protestu

Nové sankcie proti Rusku uviazli na mŕtvom bode kvôli grécko-maďarskému protestu

Budapešť 28. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Thanassis Stavrakis, TASR-František Iván)

 

Maďarsko získalo nepravdepodobného spojenca.

Kyriakos Mitsotakis Viktor Orbán
Na snímke vľavo grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a maďarský premiér Viktor Orbán
Po tom, čo sa Budapešť do veľkej miery sama postavila proti ruským sankciám, ju teraz Atény podporujú v jej skepticizme voči najčerstvejším opatreniam proti Rusku, uviedlo pre POLITICO päť diplomatov EÚ

EÚ v súčasnosti rokuje o svojom 11. balíku sankcií proti Rusku po tom, ako Moskva pred viac ako rokom začala inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu. Zatiaľ čo 10 predchádzajúcich sankčných balíkov sa sústredilo na opatrenia na vyprázdnenie vojnovej pokladnice Vladimira Putina, Brusel chce teraz zabrániť obchádzaniu svojich sankcií. Bezprecedentným krokom pre blok je, že súčasný balík by sa mohol zamerať na ďalšie krajiny, ktoré pomáhajú Moskve vyhýbať sa jej obchodnému embargu.

Reklama

Budapešť a Atény však vniesli do rokovaní spoločný kameň úrazu tým, že svoj súhlas s balíkom spojili so samostatnou háklivou otázkou týkajúcou sa Ukrajiny. Kyjev zostavil zoznam súkromných spoločností, ktoré nazýva “vojnovými sponzormi”, na ktorom je aj niekoľko európskych spoločností.

Predtým, ako bude súhlasiť s balíkom sankcií, chce táto dvojica vyškrtnúť niektoré zo svojich spoločností z tohto zoznamu. Hoci tieto otázky zvyčajne nie sú prepojené, Maďarsko a Grécko využívajú balík sankcií ako politickú páku, aby sa ich spoločnosti dostali zo zoznamu Ukrajiny.

Reklama

Podľa diplomatov oboznámených s výmenou názorov to vyvolalo napätie na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ začiatkom tohto týždňa, kde nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková priamo kritizovala Maďarsko.

Na stredajšom stretnutí veľvyslancov EÚ bolo Grécko v popredí diskusie, uviedli štyria z diplomatov. Atény sa ohradili proti náznakom obchádzania sankcií.

“Grécko zopakovalo, že ak by existovali konkrétne dôkazy o porušení sankcií, mali by sa na ne upozorniť dotknuté členské štáty na technickej úrovni, aby sa to náležite prešetrilo a potom sa prijali náležité opatrenia,” uviedol diplomat EÚ oboznámený so spisom. “V prípade ukrajinského menného zoznamu sú grécke spoločnosti obvinené ako medzinárodní vojnoví sponzori, hoci neporušujú reštriktívne opatrenia voči Rusku.”

Ďalší diplomat EÚ uviedol, že síce súcitia s gréckym postojom, “otázka však znie, nakoľko to poškodzuje [ich ekonomiku], a Grécko tvrdí, že veľmi. Nemáme problém s týmto postojom – ale nezávisle od toho samozrejme chceme ďalší balík sankcií.”

Josep Borrell, najvyšší diplomat EÚ, už prisľúbil, že bude pracovať na odstránení rozdielov v ukrajinskom zozname. Dvaja z diplomatov uviedli, že teraz je na ňom, aby s Ukrajincami pracoval na riešení.

Reklama

 

Žiadna dohoda v nedohľadne

Ďalší diplomat EÚ uviedol, že pokiaľ sa Maďarsko a Grécko odmietajú dohodnúť na čomkoľvek skôr, ako budú ich spoločnosti zo zoznamu vyňaté, “neexistuje žiadny tlak na to, aby sa skutočne pohlo aj s ostatnými časťami”.

Diplomati však zároveň tvrdia, že na Atény a Budapešť sa pozerajú rozdielne. Miera frustrácie z Budapešti je oveľa vyššia vzhľadom na to, že jej proruská a pročínska línia často bránila EÚ dosiahnuť jednomyseľnosť vo vyhláseniach o Moskve a Pekingu. Blokuje tiež schválenie ôsmej tranže peňazí EÚ na preplatenie vojenskej pomoci Ukrajine.

Nová verzia balíka, ktorá bola v stredu zaslaná vyslancom EÚ a do ktorej nahliadol portál POLITICO, neobsahuje zásadné zmeny. Tretí návrh upravuje niektoré technické formulácie týkajúce sa uvoľnenia zmrazených aktív a objasňuje, že kazašská ropa sa stále môže posielať ropovodom Družba do Európy. V porovnaní s predchádzajúcou verziou návrhu sankcií tiež pridáva viac ako 50 ďalších ruských spoločností, ktorým orgány EÚ nemôžu povoliť transfery tovaru a technológií dvojakého použitia.

Na oboch zasadnutiach tento týždeň sa Nemecko a ďalšie krajiny opäť vyjadrili skepticky k vymenovaniu a zahanbeniu iných krajín, pretože sa obávajú, že by to poškodilo diplomatické vzťahy alebo nahnalo iné krajiny podozrivé z napomáhania porušovaniu sankcií do náručia Ruska alebo Číny.

Reklama

Zatiaľ nie je jasné, kedy budú vyslanci EÚ o balíku sankcií opäť rokovať. Dvaja z diplomatov uviedli, že panuje zhoda v jednej veci: na balíku sa nakoniec dohodnúť.

Keďže však zatiaľ nie je jasný termín, môže chvíľu trvať, kým diplomati dosiahnu podstatný pokrok. Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová v pondelok uviedla, že balík musí byť uzavretý do najbližšieho zasadnutia Rady pre zahraničné veci – to sa však uskutoční až 26. júna a pripadá naň len niekoľko dní pred zasadnutím hláv európskych štátov a vlád koncom mesiaca. Niektorí diplomati sa však proti tomuto návrhu ohradili a tvrdili, že dohoda musí prísť skôr, aby sa zabránilo zahanbeniu EÚ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali