Neziskovky s vysokými ziskami

Neziskovky s vysokými ziskami

Bratislava 14. júla 2017 ( HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Po páde režimu Saddáma Husseina a rozbití infraštruktúry Iraku nastalo obdobie rekonštrukcie, presne podľa dobre vyskúšaného amerického scenára, úspešne zabehnutého vo svete: zbúraj a buduj. Americké ambasády sa činili v aktivitách a rozbehli workshopy vo všetkých štátoch Aliancie, ktoré sa podieľali alebo podporovali pád Saddámovho režimu

Keďže aj Slovensko patrilo medzi tých „šťastlivcov“, podobný workshop sa konal aj v Bratislave, kde hlavným usporiadateľom podujatia bola ambasáda USA. Ambasáda vtedy oslovila o spoluprácu aj agentúru na podporu obchodu a investícií SARIO a veľkodušne jej ponúkla možnosť participácie na projekte ako „národného koordinátora“.

Reklama
Ilustračné foto

Pracoval som vtedy v štátnej agentúre SARIO a keďže som pracovne pôsobil v krajinách Blízkeho Východu vyše 20 rokov táto akcia patrila do mojej agendy. Podľa pokynov organizátora medzinárodného projektu RECONSTRUCTION OF IRAQ pripravili sme pozvánky pre slovenské podnikateľské subjekty, ktoré prejavili záujem participovať na projekte organizovaného a financovaného samotnou vládou USA. V dobrej viere zúčastniť sa takéhoto podujatia prejavila asi dvadsiatka slovenských výrobných firiem, ktoré podľa propozícií mali žiadaný výrobný profil, ktorým by mali zapadnúť do schémy subdodávateľov priamo do Iraku. Najviac však boli v tom čase žiadané firmy z oblasti stavebných a dopravných technológií použiteľných na opravu vojnou zničeného petrochemického a strojárenského priemyslu ako aj celkovej infraštruktúry krajiny.

Spojené štáty plánovali premeniť infraštruktúru Iraku do jedného roka po ukončení vojny s tým, že sa tam ročne preinvestuje cca 10 miliárd dolárov z toho mimovládne organizácie by mali garantovaný ročný objem v hodnote 50 miliónov, určený na podporu odvetví nadstavby. Toľko hovoril dôverný 100 stranový dokument o podmienkach financovania projektu, ale v skutočnosti prístupný len pre vyvolené súkromné a mimovládne organizácie pôsobiace pod organizáciou USAID.

Reklama

V tomto duchu sa niesol aj spomenutý workshop, kde v priebehu dvoch dní sa pracovníci špeciálneho US fondu predvádzali v rečníckych výkonoch, ale dopátrať sa konca celého manuálu určeného pre potenciálnych participantov bolo nad ľudské možnosti, lebo všetko končilo v silne previazanom labyrinte otázok a odpovedí bez jasného záveru. Všetky dotazy boli odkázané na spomenutý manuál, ktorý bol k dispozícii v agentúre SARIO. V dokumente sa jasne stanovilo, že účasť na projekte bez spolupráce amerických subjektov je vylúčená pričom podmienky tejto kooperácie boli dosť nejasné a zahmlené tak, že nebolo možné sa dopátrať ku konkrétnym podmienkam a najmä spôsobu financovania činnosti subdodávateľov. Navyše sa tam tlačilo množstvo NGO, mimovládnych tzv. neziskových organizácií bez jasného cieľa činnosti, že to bolo už na prvý pohľad dosť podozrivé. Niet divu, že žiadny slovenský subjekt neprejavil o takúto formu spolupráce záujem. Podobne bolo tomu aj v iných krajinách, ktoré robili len fasádu „Aliancie“ vo vojne v Iraku. Bola to záležitosť výhradne amerických a britských subjektov a v konečnom dôsledku bol z toho aj veľký korupčný škandál.

Celý projekt bol len veľký bisnis, poznačený neuveriteľnou korupciou, kde podľa jedného auditu sa dosiahla suma takmer deväť miliárd dolárov. Bol to raj pre podvodníkov ako napríklad „ kontraktor“ istý P. Bloom uplácal vo veľkom úradníkov koaličných dočasných orgánov CPA za zmluvy, ktoré sa nikdy nerealizovali. Podobne si veľmi šikovne počínali mnohé neziskové mimovládne organizácie, ktorá sa držali hesla „neziskovky s najvyššími ziskami“.

Najpikantnejšie na celej veci je, že zatiaľ čo vláda USA začala proces stíhania zmluvných partnerov, ktorí ukradli americké daňové dary, iracká vláda nemala nikdy prostriedky na opätovné získanie irackých aktív, ktoré ukradli dodávatelia z USA, čo bolo spôsobené vyhláškou, schválenou štátmi „Aliancie“, ktorá dávala civilným zmluvným partnerom v Iraku imunitu voči všetkej irackej jurisdikcii… Podobne bolo a je tomu všade vo svete, kde americké subjekty páchajú zločiny, ktoré nemôžu byť nikdy potrestané.

Podobné „projekty“ boli v Afganistane, kde USAID mala formálne investovať niekoľko miliárd dolárov s takmer nulovým výsledkom, lebo takmer väčšina miliárd odtiekla do USA a Karzaiovým gaunerom. Tak to bude aj v Sýrii, Líbyi a inde, kde sa bude zbúrané opäť budovať.

Teraz je v kurze Soros, kde jeho mimovládky „zachraňujú utečencov“, samozrejme za tučné miliardové fondy, zriadené na tento účel, aby si prišli na svoje nielen sorosovské NGO ale aj široká medzinárodná mafia prevádzačov v Stredomorí, podporovaná politickými gaunermi v Bruseli, v Nemecku a vo Francúzsku. Teda v tzv. pevnom jadre, do ktorého nás tlačí aj premiér Fico, aby sa mohol správať podobne ako jeho politickí partneri z “jadra”. Výhody tohto spolku sú pre SR veľmi vágne.

Reklama

Juraj Kiesel

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali