Nezamestnanosť mladých Arabov: na Blízkom východe tiká časovaná bomba

Nezamestnanosť mladých Arabov: na Blízkom východe tiká časovaná bomba

Blízky Východ 3. marca 2018 (HSP/stratfor.com/Foto:TASR/AP-Mosa’ab Elshamy)

 

Portál stratfor venuje svoju pozornosť katastrofálnej situácii, v ktorej sa ocitla mladá generácia na Blízkom východe.

Regionálne ekonomiky nedokázali z rôznych dôvodov držať krok s rastom populácie. Krajiny, ako napríklad Irak, Líbya a Sýria, ktoré zažili vojnu, konflikty a sankcie ale aj iné oblasti, ktoré netrpeli takým rozpadom systému hlásia problémy, nezamestnanosť mladých neúprosne vzrástla.

Reklama
Ilustračné foto

Či bohatí, alebo chudobní, sunniti alebo šiíti, arabi, alebo nearabskí mladí obyvatelia Blízkeho východu hlásia zvyšovanie nezamestnanosti vo vrstve mladých ľudí, pričom počet nezamestnaných sa zvyšuje každým rokom. Obmedzenie pracovných príležitostí pre mládež súvisí s viacerými faktormi, vrátane nedostatočne vyvinutého a slabého súkromného sektora, nezodpovedajúcim zručnostiam a nadmernému sa spoliehaniu na verejný sektor. Okrem týchto spoločných aspektov je tu však geopolitika, pre každú krajinu jedinečná, ktorá spôsobuje nezamestnanosť mladých ľudí, keďže miestne obmedzenia a problémy sú hlavnou príčinou toho, aby mladí skúšali šťastie na trhu práce.

Na západnom okraji arabského regiónu, bývalé francúzske kolónie Maghrebu – Tunisko, Alžírsko a Maroko bojujú s mierou nezamestnanosti, ktorá dosahuje takmer 30 percent. V prípade Tuniska a Rabatu je to aj problém spôsobený nedostatkom prírodných zdrojov.

Reklama

Prírodné prostredie Tuniska zabezpečilo v staroveku obyvateľom rozvinuté poľnohospodárstvo. Dnes však sektor poľnohospodárstva nedosahuje dostatok príjmov, aby poskytovalo pracovné miesta väčšine svojich obyvateľov. Namiesto toho je Tunisko nútené sa spoliehať na odvetvie cestovného ruchu s nízkymi mzdami a nízkou kvalifikáciou. Okrem toho krajina trpí nedostatočnou zamestnanosťou, aj keď silný sektor vzdelávania priniesol mnoho kvalifikovaných absolventov, ale existuje pre nich primálo pracovných miest, ktoré by zodpovedali ich zručnostiam. Súčasne s tým aj tie malé skupiny elít, ktoré Tunisko má, úspešne pokračujú prostredníctvom korupcie v drancovaní národného majetku.

Maroko, ktoré patrí medzi najväčších vývozcov fosforu, má dlhodobo negatívnu obchodnú bilanciu, hlavne so štátmi Európskej nie, neposkytuje dostatok príjmov na zabezpečenie rozvoja rýchlosťou, potrebnou na vytváranie pracovných miest pre mladých.

Alžírsko trpí vďaka svojej bohatej zásobe uhľovodíkov menším obmedzením zdrojov ako Maroko, ale aj tak si nedokáže aktivizovať svoj energetický potenciál. Štát, v snahe získať čo najviac príjmov, uzatvoril tvrdé dohody so zahraničnými energetickými spoločnosťami, lenže táto taktika spomalila rast ekonomiky, pretože tým sa stratili investície, ktoré by zvyšovali mieru zamestnanosti.

Keď krajiny Maghrebu navrhujú zníženie úspor, zvýšenie daní alebo zníženie platov vo verejnom sektore s cieľom zlepšiť ich konkurencieschopnosť, čelia tlakom v podobe štrajkov alebo iných občianskych krokov.

Alžírske konflikty počas arabskej jari zdôraznili tieto problémy. V rámci globálnej ekonomickej krízy, zvratu vlády v susednom Tunisku a obáv o vlastnú stabilitu otvorila alžírska vláda dvere verejnému sektoru a zdvojnásobila výšku miezd štátnych zamestnancov.

Reklama

Táto akcia pomohla zachovať v uliciach pokoj, ale z dlhodobého hľadiska rozpočet krajiny poškodila. Vládne výdavky sa musia vrátiť na úroveň pred arabskou jarou, a to dokonca aj v tedy, keď kľúčové energetické odvetvie krajiny prináša ešte nižšie príjmy z predaja ropy ako kedysi.

Teraz zápasí Alžírsko s dôsledkami stratégie, ktorá včera riešila problémy, ale dnes ich už prináša.

Pre Egypt, nie je problémom nedostatok zdrojov, ale problémom je veľká, urbanizovaná populácia, dominancia armády, nafúknutý verejný sektor a ekonomika, ktorá je totálne skorumpovaná. Počet obyvateľov krajiny sa od roku 1990 takmer zdvojnásobil, pričom do miest so slabou infraštruktúrou a do mestských aglomerácií sa sťahuje čoraz viac ľudí. Pre občanov je problém dostupnosť pitnej vody a cenovo dostupné potraviny, nie ešte pracovné príležitosti, ktoré môžu zabezpečiť dostatočnú úroveň strednej triede. Nie je prekvapením, že miera nezamestnanosti mladých ľudí prekračuje 30 percent.

Dôsledkom rokov vojenskej nadvlády je úplatkárstvo a korupcia nad veľkými časťami hospodárstva , ktoré oslabujú národné hospodárstvo. Revolúcia v roku 2011 nezrušila armáde jej prvoradé postavenie v podnikoch, takže tie pomáhajú presmerovať bohatstvo do skorumpovaných sietí. Úrovne regulácie dodatočne chránia tieto sektory pred konkurenciou.

Navyše vládnuci verejný sektor poskytuje v Egypte solídny základ politickej legitimity štátu. Zamestnanosť vo verejnom sektore priamo prináša sklony investovať mimo súkromného sektora a do často neproduktívnych pracovných miest. Tieto pozície sú obvykle vytvorené tak, aby si nimi štát kupoval lojalitu voči režimu. Odčerpávajú národné bohatstvo, pretože aj robotníci odolávajú kráteniu miezd.

Reklama

Káhira zaznamenala niekoľko úspechov v snahách zvýšiť konkurencieschopnosť, prinajmenšom v roku 2017. Ale s prezidentom Abdelom Fattahom, ktorý je príliš závislý od vojenskej podpory je nepravdepodobné, že by armáda vrátila kontrolu nad veľkou časťou ekonomiky, čo by bolo potrebné pre vykonanie významnejších reforiem.

Rozvoju ekonomiky v Iráne bráni rodinkárstvo. Miera zamestnanosti mladých je 30 percent. Islamská revolučná garda má v hospodárstve silné zastúpenie a elity v rámci islamskej republiky, vrátane úradu najvyššieho lídra, nahromadili v priebehu rokov vysoké aktíva a deformovali hospodárske stimuly.

Pre Irán predstavuje väčší problém únik mozgov, pretože tí najlepší opustili krajinu. Iránske univerzity majú masívne inžinierske a matematické programy a štúdijné odbory, ale mnohí absolventi hľadajú zamestnanie a študijné príležitosti v zahraničí. Výsledkom je, že Irán navrhuje zákon o vzdelávaní mládeže, pretože nemá zo svojej investície do vzdelania žiadne dividendy.

Naproti tomu členovia Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive nie sú ani chudobní, ako štáty Maghrebu, ani preľudnení, ako Egypt. Ich vládne systémy sú autoritárske, ale neexistujú žiadne vojenské siete, ktoré by pohltili celé časti ekonomiky, ako v Iráne a Egypte. Mnohé štáty majú dokonca veľa ponúk pracovných príležitostí, no miera nezamestnanosti v krajinách dosahuje takisto takmer 30 percent.

Mladí ľudia v Perskom zálive sa často rozhodujú pre pohodlné zamestnanie vo verejnom sektore a nehľadajú si prácu v náročnejšom, súkromnom sektore Okrem toho vzdelávacie systémy v týchto krajinách vyučujú aj zručnosti, ktoré si súkromný sektor žiada.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali