Newyorský Fed videl v roku 2007 krízové hrozby, ale nedocenil ich dosah

Newyorský Fed videl v roku 2007 krízové hrozby, ale nedocenil ich dosah

New York 26. decembra (TASR) – Vedúci činitelia Federálnej rezervnej banky New Yorku vyjadrili v roku 2007 a začiatkom roku 2008 určité, avšak nepresvedčivé obavy z rastúceho nebezpečenstva hypotekárnej krízy. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na protokol rokovania newyorského Fedu, uverejnené koncom minulého týždňa. Je svedectvom, ako jej vedenie nepochopilo reálne nebezpečenstvá, ktorým ekonomika čelila v tom období.

Vedenie newyorského Fedu uverejnilo protokoly zo svojich rokovaní od roku 2007 do polovice tohto roku, ako súčasť pokrízového úsilia vniesť viac svetla do vnútorného rozhodovacieho procesu v americkej centrálnej banke, Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý sa skladá z 12 regionálnych rezervných bánk a ich centrály, Federálneho rezervného úradu vo Washingtone.

Silno zredigované záznamy rozširujú pohľad, ako americké regulačné orgány a tvorcovia finančnej politiky nezachytili alebo si nesprávne vyložili varovné signály, ktoré prichádzali z hypotekárneho trhu a napokon viedli k vývoju, ktorý spôsobil recesiu brzdiacu svetové hospodárstvo dodnes.

V januári 2007 prezident Fedu v New Yorku Timothy Geithner hovoril o rizikách spojených s derivátmi, ktoré sa nakoniec ukázali ako kľúčový multiplikátor nezodpovedných stávok najväčších svetových bánk a finančných inštitúcií.

Reklama

Na ďalšom januárovom rokovaní Geithner, teraz americký minister financií, vyzdvihol "výrazné napredovanie" úsilia regionálneho Fedu identifikovať riziká na finančnom trhu a v dohľade bánk. Z textu vyplýva, že sa "iniciatívy" plánovali na skúmanie riadenia rizík, hedžových fondov a účinnosť regulačných opatrení – ide všetko o oblasti finančného systému, s ktorými regulačné orgány zápasia dodnes.

Fed a ďalšie finančné regulačné orgány si priznali, že prehliadli poplašné signály približujúcej sa krízy. Rozsiahla Dodd-Frankova legislatívna finančná reforma z roku 2010 si vynucuje od regulačných orgánov, aby prijímali preventívne opatrenia, ktorými by sa zabránilo opakovaniu podobných kríz.

Reklama

V roku 2006 dosiahli ceny domov v Spojených štátoch vrchol. V roku 2007 komerčné ústavy začali pociťovať prvé dôsledky nastupujúcej hypotekárnej krízy. Prerástla do masívnej finančnej krízy, ktorá zničila veľkobanku Lehman Brothers a viedla k rozsiahlej vládnej pomoci ústavom na Wall Street a potom sa kríza rozšírila do celého sveta.

Newyorská banka Federálneho rezervného systému je najsilnejšou z jeho 12 pobočiek. Zodpovedá za dohľad nad Wall Street. Protokoly z rokovaní jeho vedenia ukazujú, ako medzi jeho členmi silneli obavy, keď signály hypotekárnej krízy mocneli.

V januári 2007 Joseph Tracy, výkonný viceprezident, hovoril o prekvapujúco silnom prepade trhu s nehnuteľnosťami, ale poznamenal, "že je ťažké určiť, či sa pokles dopytu po domoch zavŕšil". Napriek tomu činitelia zrejme nevedeli doceniť význam znepokojujúcich príznakov.

William Dudley, ktorý o dva roky nahradil Geithnera vo funkcii prezidenta Fedu v New Yorku, vo februári 2007 hovoril, že ďalší pokles v poskytovaní hypotekárnych úverov by mal viesť ku konsolidácii trhu. Dodal, že "v tejto chvíli sa nepokladá za reálne, že sa ďalší pokles negatívnejšie prejaví v ekonomických podmienkach".

Na tom istom rokovaní Tracy vyslovil domnienku, že podľa všetkého pristátie americkej ekonomiky bude hladké.

Reklama

Keď k nemu došlo, vôbec nebolo hladké. Spojené štáty sa v decembri 2007 vnorili do hlbokej recesie. Bola najhoršou za desaťročia a skončila sa začiatkom roku 2009. Ale nespamätala sa z nej doteraz. Hrubý domáci produkt rastie slimačím tempom, nezamestnanosť je vysoká, až 7,7 %.

Dudley, ktorý vtedy riadil operácie banky Fedu na voľnom trhu, v júli 2007 povedal, že infekcia z upadajúceho hypotekárneho trhu "sa zdá limitovaná". V septembri uviedol, že pokles tohto trhu nastoľuje otázku dôvery a pokles poskytovania nezabezpečených hypoték.

Je iróniou, že v októbri 2007, rok pred vypuknutím najhoršej finančnej krízy, a v mesiaci, v ktorom americké akcie dosiahli vrchol kurzov – Geithner hovoril o úsilí vyvodiť "závery zo súčasnej finančnej krízy". Mali sa identifikovať slabé miesta systému. Dudley na tomto rokovaní povedal, že sa situácia na hypotekárnom trhu zlepšila, ale riziko recesie zostáva.

Ako sa ukázalo, rast hrubého domáceho produktu sa v treťom štvrťroku prudko znížil na 3 %.

V júni 2008 prvý viceprezident newyorského Fedu Richard Peach predpovedal, že k oživeniu reálneho rastu HDP dôjde v druhej polovici roka, a že sa hrozba poklesu rastu ekonomiky zmierni v blízkej budúcnosti".

Reklama

Nasledujúci mesiac Dudley povedal, že likvidita a podmienky refinancovania štyroch najväčších regionálnych bánk klesli, "ale likvidita a podmienky refinancovania všeobecne zostávajú stabilné".

Peach, v októbri 2008, mesiac po krachu Lehman Brothers a po katastrofálnom zhoršení podmienok na trhu, povedal, "že sa vyhliadky na rast výrazne znížili a že silné riziko poklesu ekonomiky zostáva".

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali