Nedoceňuje Rusko ukrajinskú hrozbu?

Nedoceňuje Rusko ukrajinskú hrozbu?

Kyjev 02. júla (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Iskander Chasimov na portáli rusvesna publikoval zaujímavý materiál o vývoji situácie na Ukrajine.

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

V kyjevskej botanickej záhrade sa minulú nedeľu zišla skupina umelecky ladenej ukrajinskej inteligencie, ktorá zorganizovala happening, v ktorom zaznelo kolektívne skandovanie “Nie som negatívne hovno, ale pozitívna stolica”. Čo tým ukrajinskí umelci chceli naznačiť bližšie nešpecifikovali, každý si z happeningu s črtami tvrdej politickej satiry môže vybrať čo chce.

Reklama

Situácia na Ukrajine je teda naozaj svojská. Ukrajinský prezident Porošenko, ktorý sa stretol s americkým prezidentom Trumpom, radostne Ukrajincom oznámil, že USA podporujú Ukrajinu, ktorá má za sebou od Majdanu dlhé a úspešné obdobie rozvoja, napriek neustálej ruskej hrozbe.

Tvrdenia Petra Porošenka vyvolali úsmevy na tvárach prítomných novinárov. Ukrajina má samozrejme od Majdanu za sebou úspešné obdobie rozvoja, ak za súčasť úspechu možno považovať ekonomický úpadok, občiansku vojnu na východe krajiny, totálny odklon od demokracie či útek veľkej časti obyvateľstva z krajiny.

Reklama

Dnes viac ako 85 % Ukrajincov hodnotí situáciu v krajine ako katastrofálnu a chaotickú, dve tretiny Ukrajincov nie sú schopné platiť svoje komunálne náklady. Krym a Donbas je mimo Ukrajiny, ekonomika krajiny je v troskách, sociálny systém a zdravotníctvo nefungujú, v krajine vládne korupcia a hlúposť štátnych orgánov.

Vyzerá to tak, že Porošenko evidentne myslel svoje slová úprimne a neklamal. Pre neho a vládnuce kruhy kyjevskej bandy je obdobie od Majdanu naozaj obdobím úspešného rozvoja. Postavenie bežných Ukrajincov ho samozrejme rovnako ako momentálnych predstaviteľov ukrajinských elít nezaujíma, vnímajú ich ako nevoľníkov, ktorých povinnosťou je slúžiť záujmom ukrajinskej “verchušky”.

Najväčší úspech, ktorý Porošenko a súčasné ukrajinské politické elity dosiahli, spočíva v tom, že postmajdanový režim prežil, stabilizoval sa, pričom to vyzerá tak, že v strednodobej perspektíve Porošenkovi a spol. nič nehrozí . Porošenko získal dojem, že bude ešte dlho stáť v čele krajiny a je možné, že aj ak by prišlo na Ukrajine k prevratu, súčasný politický kurz Ukrajiny bude existovať aj naďalej.

Fenomén postmajdanového ukrajinského režimu je už viacerými politológmi preštudovaný a popísaný, časť odborníkov však naďalej silne podceňuje jeho vitalitu, poháňanú nenávisťou. Je však možné pokúsiť sa vytvoriť kontúry budúcej Ukrajiny.

Ukrajinská ekonomika sa podrobuje radikálnej transformácii. Mizne z povrchu zemského ukrajinský spracovateľský priemysel, ktorý do piatich rokov prestane existovať. Ukrajinci už môžu zabudnúť na ukrajinské koncerny Antonov, Južmaš, Motor-Sič.

Reklama

Metalurgický priemysel poklesne o celú úroveň a sústredí sa na získavanie surovín, ťažký priemysel sa ocitne v rukách zahraničných investorov. Skončí chemický priemysel, ostanú malé fragmenty, ktoré budú vyrabať niektoré agrochemikálie, potrebné pre poľnohospodárstvo. Poľnohospodárstvo bude pod kontrolou nadnárodných korporácií.

Ukrajinskí oligarchovia stratia svoje autonómne postavenie a zapoja sa do nových schém riadenia, pričom budú podriadení zahraničným partnerom. Zahraničné spoločnosti získajú pod svoju kontrolu celú Ukrajinu, na Ukrajine sa začne výroba geneticky upravovaných potravín a výrazne sa znížia potravinárske normy, v potravinárskom priemysle sa zvýši podiel chemicky upravených potravín.

Ukrajina sa stane prevažne agrárnou krajinou, zisky budú prúdiť zahraničným korporáciam. Prijme sa jurisdikcia, ktorá bude vyhovovať zahraničným firmám. Rozvinutý mliekarenský a chovateľský priemysel Ukrajiny získa zahraničných pánov, situácia sa vyvinie podobne ako v Moldavsku, kde americké firmy vyrábajú vysokokvalitné mlieko (vrátane práškového mlieka), kvalitné výrobky však smerujú na západné trhy. Moldavania sa musia uspokojiť s potravinami nižšej kategórie, ktoré pre nich nie sú až tak drahé.

Aj na Ukrajine, podobne ako v Moldavsku, sa presadia americké normy pri chove hydiny, ošípaných, hovädzieho dobytka. To bude znamenať značné zvýšenie hladiny hormonálnych preparátov pri chove, aby zvieratá čo najskôr dosiahli vysokú jatočnú hmotnosť. Používanie chemických a biochemických preparátov v potravinárstve a pri chove hospodárskych zvierat sa negatívne prejaví na zdravotnom stave obyvateľstva.

Okrem Američanov sa na Ukrajine čoraz dravejšie presadzuje čínsky kapitál. Číňania vnímajú Ukrajinu ako “zadný dvor EÚ”, dôležitú zónu obchodu a základňu pracovnej sily. Ukrajincov čaká podobný scenár ako obyvateľov Latinskej Ameriky, Ázie či Afriky. Ekonomická štruktúra, ktorá na Ukrajine vzniká, sa ponesie v znamení nízkej životnej úrovne a ťažkej práce.

Reklama

Časť populácie sa začne venovať drobnému podnikaniu, najmä v sfére služieb. Veľká časť ukrajinského obyvateľstva bude v obrovských počtoch odchádzať za hranice. Príde k ďalšiemu zvýšeniu úrovne kriminalizácie a korupcie, policajný aparát a dobrovoľnícke batalióny sa pretransformujú podľa juhoamerického vzoru. Takže všemocná polícia, armáda a “eskadry smrti”, charakteristické pre latinskoamerické banánové republiky, sa stanú realitou aj na Ukrajine. Vďaka týmto organizáciam bude podľa latinskoamerického vzoru udržiavať ukrajinská vláda obyvateľstvo v strachu a pokore. Mimochodom, tento program sa už na Ukrajine úspešne uskutočňuje.

Ukrajina bude balansovať na hranici bankrotu a jej existencia bude závisieť plne od západnej pomoci. Za takýchto podmienok však bude môcť súčasná kyjevská garnitúra predlžovať takmer donekonečna svoju existenciu. Za svoje služby pre západné korporácie získajú na ukrajinské pomery vysoké finančné ohodnotenie, takže ukrajinskí politici budú ešte cieľavedomejšie Ukrajinu rabovať. Korporácie, ktoré sa na Ukrajine usadzujú, zvyšujú faktor stability súčasného ukrajinského politického režimu.

Američanom sa podarilo sformovať ideologickú bázu ukrajinského režimu, táto báza je charakterizovaná nenávisťou k Rusku. Masírovanie mozgov, výchova primitívnej generácie, zahraničná i vnútorná politika, ekonomické záujmy, vzdelávanie, kultúra na Ukrajine – všetko je poznačené protiruským džihádom.

V najbližšej dobe Ukrajinci s určitosťou zavedú prísny vízový režim s Ruskom, zastavia priamu železničnú dopravu, prerušia sa totálne ekonomické zväzy. Rusov na Ukrajine budú čoraz viac šikanovať, takže nakoniec ruské obyvateľstvo opustí Ukrajinu. Ukrajinský protiruský program sa už uskutočňuje, časom sa bude len prehlbovať a zosilňovať. Protiruské postoje budú silnieť úmerne s tým, ako budú silnieť pozície súčasnej ukrajinskej politickej elity. So západnou pomocou sa Ukrajina čoskoro zmení na polofašistický militarizovaný štát, ukrajinská armáda sa stane “zástupnou armádou” USA.

Moskva ešte v roku 2014 prijala základné strategické riešenia ohľadne Ukrajiny. Tie spočívajú v tom, že Krym sa na Ukrajinu nevráti, začne sa proces federalizácie Ukrajiny, ktorý neumožní ukrajinským pomajdanovým politikom viesť agresívnu politiku voči Rusku. Nevyhnutný prepad ukrajinskej ekonomiky mal priviesť k protestným hnutiam na Ukrajine, ktoré mali znemožniť realizovať protiruské projekty.

Zdá sa, že ruskí odborníci v roku 2014 precenili význam ekonomických faktorov. Všetko sa udialo tak, ako Moskva očakávala, ekonomika Ukrajiny je v troskách, infraštruktúra, komunálna, sociálna sféra sú jednou katastrofou, korupcia krajinu oslabuje. Protiruské tendencie na Ukrajine však tento vývin neoslabuje, stávajú sa čoraz silnejšie a kyjevský režim silnie.

Štátny teror a systém vymývania mozgov na Ukrajine robí hotové divy, Kyjev aj naďalej plní rozkazy Washingtonu a pokračuje v konflikte na východe Ukrajiny, tento konflikt umožňuje Američanom prehlbovať nenávisť medzi Rusmi a Ukrajincami. Pre Washington a Kyjev sú Minské dohovory neprijateľné, pretože by znamenali mier a ten Američanom a ani Porošenkovmu režimu nevyhovuje.

Washingtonu vyhovuje, že Ukrajina stratila svoju politickú suverenitu a je plne kontrolovaná z Washingtonu, čiastočne z Bruselu a Berlína. Ukrajina závisí od Západu, západných kreditov a dotácií a ukrajinskí politici sa predháňajú v prejavoch loajálnosti k euroatlantickým partnerom, pričom pánom č. 1 sú USA.

Rusko môže samozrejme ironizovať primitívne a provinciálne diplomatické aktivity Porošenka a Klimkina. Porošenko a Klimkin sú určite smiešne figúrky, ktoré používa Západ na svoj tlak voči Rusku. Plnia rozkazy Západu a na Ukrajine sa posilňuje antiruský vektor.

Ukrajina sa teda stala protivníkom Ruska. Režim, ktorý na Ukrajine vládne, väčšina Ukrajincov nenávidí, pretože ich ekonomická situácia je katastrofálna. Režim sa udržiava pomocou polície, armády a dobrovoľníckych bataliónov. Ukrajinský režim je založený na nenávisti k Rusku a ukrajinské ozbrojené sily sa stávajú “zástupnou armádou USA”.

Reklama

Najhoršie, čo môže Rusko urobiť, je zotrvať v súčasnom trende a nevnímať rastúcu hrozbu zo strany Ukrajiny.

Iskander Chasimov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali