Je rozhodnuté: Poslanci vyjadrili nedôveru vláde Eduarda Hegera. Prezidentka ju v piatok odvolá

Je rozhodnuté: Poslanci vyjadrili nedôveru vláde Eduarda Hegera. Prezidentka ju v piatok odvolá

Bratislava 15. decembra 2022 AKTUALIZUJEME  (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

O 17.00 h sa má hlasovať o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Stále nie je isté, ako hlasovanie dopadne

heger, mikulec,
Na snímke sprava premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO) diskutujú v pléne Národnej rady (NR) SR pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde

Naživo:

Reklama

20:30- Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽANO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni. Informoval o tom médiá.

Reklama

“Každý poslanec sa rozhodol, ako to cítil. Je to realita. Urobím len jednu jedinú vec a všetky moje kroky pôjdu k tomu, aby sme čo najviac ochránili občanov Slovenska,” uviedol. Poukázal pritom na zatiaľ neschválený štátny rozpočet či na ceny energií a ďalšie potrebné opatrenia. “Po páde vlády môže byť veľký chaos,” upozornil

Na margo procesu pádu vlády poznamenal, že človek by mal vedieť aj hrdo padnúť. “Cítil som dosť silný pocit prenesenej hanby, že ani padnúť nevieme dôstojne,” uviedol. Nekomentoval informácie, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) mal podpísať demisiu a následne ju vziať späť.

Dodal, že o záveroch rokovaní s prezidentkou a premiérom budú v piatok (16. 12.) ráno informovať aj poslancov, a že zvolá poslanecké grémium. Čo sa týka zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami, uviedol, že by mohol prísť návrh na hlasovanie v parlamente budúci týždeň. Verí, že ho prijme drvivá väčšina poslancov. Poukázal na potrebu jeho prijatia, aby bolo možné vyhlásiť predčasné voľby. Ak by vláda v demisii priniesla podobný návrh aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie a hlava štátu by to odobrila, vie si predstaviť aj tento spôsob prijatia ústavnej zmeny.

 

19:30 – Hlasovanie o nedôvere vláde jasne ukázalo, že nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov, hoci sa to mnohí snažili tvrdiť mesiace. V reakcii na vyslovenie nedôvery to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Reklama

“Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády,” povedal Heger na tlačovej konferencii.

Premiér ubezpečil občanov, že do poslednej minúty mandátu bude vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou.

 

18:40- Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽANO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni. Informoval o tom médiá.

 

Reklama

18:36- Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali. Ešte pred hlasovaním opustili sálu poslanci OĽANO.

 

18:20- Poslanci OĽaNO opúšťajú rokovaciu sálu.

 

17:40- Opäť odložili hlasovanie o páde vlády. Predseda parlamentu Boris Kollár zvolal zasadnutie poslaneckého grémia, čo je vedenie Národnej rady a klubov.

 

17:25- Patrik Linhart pre novinárov povedal, že určite zahlasuje ZA pád vlády.

 

17:20: Juraj Šeliga (Za ľudí) na Facebooku: “S Tarabom ja žiadne dohody nerobím a nebudem robiť.” Tarabovcom by teda nemali byť splnené ich požiadavky a mali by hlasovať za pád vlády.

 

Reklama

17:15- Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera sa odkladá o 20 minút kvôli porade poslaneckých klubov. Navrhol to predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

 

17:10- Parlament odmietol predradiť pred hlasovanie o nedôvere vláde bod o doplnení ústavy, ktorý by umožnil skracovať volebné obdobie. Znamená to, že parlament vo štvrtok určite nevyhovie podmienke Tarabovcov.

 

16:50- Veronika Remišová (Za ľudí): “Ľudia nám dali dôveru a zodpovednosť za krajinu. Mrzí ma, že osobné animozity, politické obchody a boje prestreli červený koberec zlu. Kolegovia z SaS odmietli ponuku na dohodu a Slovensko poslali do neistoty. Odchádzam do parlamentu, kde sa v najbližších minútach rozhodne o charaktere a budúcnosti štátu.”

Reklama

 

16:40- Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Uviedol to novinárom vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR.

Borguľa naďalej trvá na odchode ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). “Ministra s toľkými zlyhaniami profesionálnymi, osobnými, žiaľ, podporovať nemôžem,” poznamenal. Ak by koalícia predložila návrh na posunutie hlasovania, Borguľa bude reagovať operatívne.

Podobnú podmienku si dal aj Patrick Linhart, ktorý rovnako ako Borguľa, opustil klub Sme rodina. Tiež avizoval, že ak vláda nesplní jeho podmienky,.

 

Reklama

16:35- Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

“Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽANO, ale aj Smeru-SD,” podotkol Taraba.

Potrebu vidí v otvorení diskusie k novelizácii ústavy, aby sa v nej urobili zmeny. Čo sa týka počtu hlasov potrebných na skrátenie volebného obdobia NR SR po zmene ústavy, uprednostnil by schvaľovanie 90 hlasmi poslancov a nie 76. Odôvodňuje to ústavnou stabilitou. “Tak či tak je to irelevantné, my potrebujeme 90 hlasov na prijatie toho zákona,” dodal.

Aktuálne podľa neho otázka stojí tak, že sa buď prijme rozhodnutie o konkrétnom dátume predčasných volieb ešte pred pádom vlády, alebo ako preferuje druhá časť opozície, treba pád vlády a následne sa uvidí vývoj.

Taraba a jeho poslanci trvajú na dohode na predčasných voľbách. “Ak sa strana Smer-SD, ak by došla ponuka na predčasné voľby, k tomu nepridá, potom sa to realizovať nedá,” dodal. Žiadnu takúto ponuku však počas štvrtka neregistruje.

Potvrdil, že popoludní o 17.00 h zahlasujú za pád vlády, ak dovtedy nedôjde k dohode na termíne volieb. Prípadnú zmenu termínu hlasovania nepodporia. “Túto vec treba dnes ukončiť,” dodal.

 

Reklama

16:30- Strana SaS neprijíma ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. SaS tvrdí, že odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

“Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,” uviedol v stanovisku šéf SaS Richard Sulík.

SaS hovorí o polročnom chaose a neprijateľnom štýle vládnutia. “Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽANO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z plánu obnovy,” dodal šéf SaS.

 

Súvisiace články: Igor Matovič ponúka SaS demisiu, má ale požiadavky. Prvá reakcie SaS. Padne dnes vláda?

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali