Máme olympijský bronz! Slováci gólmi Slafkovského, Takáča a Regendu zdolali Švédov

Máme olympijský bronz! Slováci gólmi Slafkovského, Takáča a Regendu zdolali Švédov

Peking 19. februára 2022 (TASR/HSP/Foto:Jaroslav Novák, Martin Baumann)

 

Slovenskí hokejisti získali historicky prvú medailu na ZOH. V sobotnom dueli o tretie miesto na olympijskom turnaji v Pekingu zvíťazili nad Švédskom 4:0 a vybojovali bronzové kovy. Dosiaľ bola slovenským maximom v ére samostatnosti štvrtá priečka na ZOH 2010 vo Vancouveri. Je to druhá slovenská medaila na ZOH 2022 po zlate Petry Vlhovej v slalome.

Na snímke slovenskí hráči a realizačný tím oslavujú po zisku bronzu v zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko – Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022

Slováci vstúpili do zápasu vydareným úvodom, keď úspešne čelili viacerým nebezpečným šanciam Švédov. V druhej časti otvorili skóre, keď sa šiestym gólom na turnaji presadil 17-ročný útočník Juraj Slafkovský, ktorý sa zároveň osamostatnil na prvom mieste v poradí strelcov ZOH v Pekingu. V 33. minúte na neho nadviazal Samuel Takáč, ktorý využil presilovku. Slováci v tretej tretine čelili švédskej snahe o vyrovnanie, ale brankár Patrik Rybár neinkasoval. Bolo to pre neho druhé čisté konto na olympijskom turnaji v Pekingu. V závere víťazstvo poistili gólmi do prázdnej bránky Slafkovský a Pavol Regenda.

Reklama

Slováci odplatili Švédom prehru 1:4 zo základnej C-skupiny. Na ZOH 2022 dokopy odohrali sedem zápasov, v ktorých vybojovali štyri víťazstvá a pripísal si tri prehry.

Bronz z Pekingu je celkovo piata slovenská medaila z vrcholných podujatí. Slováci získali na MS jednu zlatú (2002), dve strieborné (2000, 2012) a jednu bronzovú medailu (2003).

Reklama

 

ZOH 2022 v Pekingu – hokej o bronz:

Švédsko – Slovensko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Góly: 24. Slafkovský (Čerešňák), 33. Takáč (Regenda), 59. Slafkovský (Cehlárik), 59. Regenda.

Rozhodovali: Gouin (Kan.), Romasko – Lazarev, Šalagin (všetci Rus.), vylúčení: 3:2 na 2 min.,

Reklama

presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1229 divákov.

Švédsko: Lars Johansson – Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström  – Klingberg, Lander, Bromé – Everberg, Wallmark, Holmberg – Friberg, De La Rose, Nordström – Brodin, Linus Johansson, Rydahl

Slovensko: Rybár – Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát, Nemec – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Regenda, Roman, Takáč – Daňo, Hudáček, Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Jurčo

 

Švédi pôsobili v úvode zápasu svižnejším dojmom a častejšie držali hru v útočnom pásme. V 5. minúte sa dostali k prvej presilovke, keď brankár Rybár nešťastne podrazil Wallmarka. Práve švédsky útočník ho následne dvakrát ohrozil nebezpečnými strelami, ale slovenský brankár podržal svoj tím. Slováci postupne vyrovnali hru a čoraz častejšie ohrozovali brankára Johanssona. V 8. minúte mal sľubnú šancu Slafkovský, ale tiesnený nedorazil strelu Gernáta. V 12. minúte sa k strele bez prípravy dostal kapitán Hrivík a po jeho pokuse zazvonila konštrukcia švédskej bránky. Slováci pokračovali v aktívnej hre, no streleckú prevahu (14:8) v prvej tretine nepremenili na gól.

Reklama

V úvode druhej časti sa slovenskému tímu darilo držať Švédov mimo výhodných streleckých pozícií a sami hrozili brejkami. Prvý im vyšiel v 24. minúte, keď Slafkovský v úniku jeden proti jednému skúsil strelu z väčšej vzdialenosti, ktorú obranca Folin jemne tečoval a puk zapadol za brankára Johanssona – 0:1. Švédi boli v útočnom pásme dôrazní, tlačili sa pred Rybára, ktorý v 27. minúte zmaril nebezpečnú dorážku Nordströma. V 29. minúte švédsky kapitán Lander hákoval Čerešňáka a Slováci sa dostali k prvej presilovke. V nej sa strelami prezentovali Cehlárik aj Hudáček, ale neboli úspešní. Krátko po návrate Landera fauloval Everberg a slovenský tím  v presilovke zvýšil náskok. Regenda vyhral súboj s dvomi Švédmi, spoza bránky posunul puk Takáčovi, ktorý pohotovo prestrelil Johanssona – 0:2. K presilovke sa ešte v 2. tretine dostali aj Švédi, ale slovenský tím bez väčších problémov zvládol vylúčenie Cehlárika. Pomer striel v prostrednej časti bol rovnaký ako v prvej – 8:14.

Slovenskí hokejisti vstúpili do tretej tretiny koncentrovane a Švédov, snažiacich sa o kontaktný gól, vyviedlo z tempa oslabenie v 43. minúte. Počas neho sa k dvom strelám dostal Hudáček, ale neskóroval rovnako ako v protiútoku Lennström. Naďalej sa hralo v rýchlom tempe, Švédi sa snažili o ofenzívne akcie, ale Slováci hrali v obrane jednoducho a rýchlo posúvali puky to stredného aj útočného pásma. V 51. minúte sa dostal do šance Cehlárik, ale po krátkom úniku neprekonal Johanssona. Tretia tretina priniesla viacero úsekov, v ktorých sa dlhšie neprerušila hra, čo vyhovovalo Slovákom. V 54. minúte nepoistil ich náskok Hudáček, krátko na to zvládol brankár Rybár strelu De La Roseho, ktorú ešte švédsky hráč stečoval. Švédi sa v závere odhodlali k hre bez brankára, ale v nej nielenže neskórovali, ale dvakrát inkasovali. Najskôr Slafkovský dokorčuľoval puk po chybe švédskeho obrancu a krátko na to spečatil výsledok štvrtým gólom Regenda.

 

 

 

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS)

Marek Hrivík, kapitán SR: “Zatiaľ si uvedomujem asi len na 30 percent, čo sme dokázali. Ešte to celé len príde. Dúfam, že sú na nás doma všetci hrdí a užívajú si to. Hrali sme jeden pre druhého počas celého turnaja, všetci sme bojovali za tím. Dnešný zápas bol náročný, nebolo to med lízať, každý z nás si siahol na dno síl. Dokázali sme však všetkým, že Slovensko vie hrať hokej a má dobrých hráčov. Dúfam, že sme inšpirovali aj mladšie generácie. Niečo podobné sa udialo v roku 2002, keď sme získali zlato z MS. Verím, že tento úspech pomôže ďalším generáciám.”

 

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili na sobotný zápas o bronzové medaily na ZOH v Pekingu v bránke opäť s Patrikom Rybárom. Ako náhradník bol na striedačke pripravený Branislav Konrád.

Po semifinálovej prehre s Fínskom (0:2) nastali zmeny v útoku. Doterajšia štvrtá útočná formácia v zložení Pavol Regenda, Miloš Roman a Samuel Takáč naskakovala na ľad ako druhá v poradí. Do formácie k Liborovi Hudáčkovi a Kristiánovi Pospíšilovi sa posunul na krídlo Marko Daňo, ktorý nahradil Tomáša Jurča. Ten bol v pozícii 13. útočníka.

Reklama

Tímy nastúpili v National Indoor Stadium v týchto zostavách:

Švédsko: Lars Johansson – Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström  – Klingberg, Lander, Bromé – Everberg, Wallmark, Holmberg – Friberg, De La Rose, Nordström – Brodin, Linus Johansson, Rydahl

Slovensko: Rybár – Čerešňák, Čajkovský, Marinčin, Rosandič, Kňažko, Gernát, Nemec – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Regenda, Roman, Takáč – Daňo, Hudáček, Pospíšil – Kelemen, Krištof, Zuzin – Jurčo

 

 

Reklama

Švédi vo svojom semifinálovom zápase podľahli Rusom 1:2 po samostatných nájazdoch (viac v článku).

Slováci si zahrajú o bronz po tom, čo v piatok ráno napriek dobrému výkonu v semifinále prehrali výsledkom 0:2 s Fínskom.

Slovenská republika doposiaľ ešte ani raz v histórii nevybojovala cenný kov na hokejovom turnaji olympijských hier. Najbližšie k tomu bola v roku 2010 na zimných hrách vo Vancouveri, kde obsadila 4. miesto.

Finálový zápas medzi Fínskom a Ruskom sa uskutoční v nedeľu 20. februára.

 

Reklama
Názory pred zápasom

Tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay pre portál olympic.sk povedal, že v zápase o bronz vidí príležitosť: „Máme šancu ukázať, kam sa slovenský hokej posunul. Je to príležitosť predviesť sa svetu, kde sme a akí dobrí sme. Je dôležité, aby hráči pochopili, že stále hrajú o medailu.“

Útočník Pavol Regenda v piatok vyjadril túžbu celého tímu pobiť sa o bronz. „Dnes potrebujeme predovšetkým dobre zregenerovať. S trénermi si ešte preberieme tento zápas, a potom ho už hodíme za hlavu, aby sme sa dokázali pripraviť na duel o 3. miesto. Šanca získať bronzovú medailu je veľká, chceme sa o ňu pobiť.“

Miloš Kelemen verí v úspech slovenského výberu: „Sme tu dobrá partia, dobrý tím hokejistov, neskladáme zbrane a do súboja o bronz dáme všetko.“

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali