Naživo: Si Ťin-pching a Vladimir Putin neformálne diskutovali 4,5 hodiny. Stretnutie už skončilo

Naživo: Si Ťin-pching a Vladimir Putin neformálne diskutovali 4,5 hodiny. Stretnutie už skončilo

Moskva 20. marca 2023 (HSP/Foto:Telegram)

Aktualizované 20. marca 2023 19:25

Dnešná návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve sa pokladá za najdôležitejšiu zahraničnú návštevu tohto obdobia poznamenaného vojnou na Ukrajine. Vojna na Ukrajine vyhrotila zápas dvoch blokov. Výsledky dnešného jednania poznačia svet zásadným spôsobom na dlho dopredu. V tomto článku vás budeme informovať o všetkom čo súvisí s touto návštevou

Si Ťin-pching a Vladimir Putin
Na snímke Si Ťin-pching a Vladimir Putin

 

Reklama

19:15 – Neformálne rozhovory medzi Putinom a Si Ťin-pchingom sa skončili, trvali 4,5 hodiny

 

Reklama

 

19:09 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken ostro negatívne zhodnotil návštevu Si Ťin-pchinga v Moskve na pozadí toho, že Medzinárodný trestný súd vydal na Putina zatykač.

“Skutočnosť, že prezident Si prišiel do Ruska niekoľko dní po tom, ako Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na prezidenta Putina, ukazuje, že Čína necíti žiadnu zodpovednosť za to, aby Kremeľ niesol zodpovednosť za zverstvá spáchané na Ukrajine, a namiesto toho, aby ich dokonca odsúdila, radšej poskytne Rusku diplomatické krytie, aby mohlo pokračovať v páchaní práve týchto zločinov,” povedal Blinken.

O tom, čo znamená Siova návšteva Moskvy v súvislosti s vydaným zatykačom na Putina, sme písali tu.

Reklama

 

19:05 – Rozhovory medzi Vladimírom Putinom a Si Ťin-pchingom, ktoré sa začali približne pred štyrmi hodinami, stále pokračujú.

Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

18:00 – Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov pre Prvý kanál uviedol, že zajtrajší obed Putina a Si Ťin-pchinga bude sprevádzať kultúrny program a zmrzlina.

Reklama

“Tradične, samozrejme, ruská kuchyňa, bude tento obed sprevádzať aj kultúrny program. Oznámime to zajtra, nepredbiehajme. Určite [bude] zmrzlina, myslím, že je vždy pripravená, vzhľadom na to, že Si Ťin-pching ju má veľmi rád.”

V roku 2016 sa čínsky podnikateľ na stretnutí s Putinom sťažoval na zákaz dovážať do Číny ruskú zmrzlinu na predaj. Putin bol prekvapený a sľúbil, že Si Ťin-pchingovi vždy prinesie zmrzlinu ako darček: “Odteraz, keď budem cestovať, budem so sebou voziť zmrzlinu pre predsedu Si, ak je tak ťažké ju získať, ako špeciálny darček. Na samit G20 v tom istom roku Putin priniesol čínskemu lídrovi celú škatuľu zmrzliny a v roku 2019 ju daroval Si Ťin-pchingovi aj k narodeninám.

“Vždy, keď idem do Ruska, požiadam o ruskú zmrzlinu. Potom túto zmrzlinu jeme doma. Máte lepšiu smotanu, takže chutí mimoriadne dobre. Veľmi mi chutí,” povedal predseda ČĽR.

 

17:12 – Putin a Si Ťin-pching viedli v Kremli veľké neformálne rozhovory. Čínska hlava štátu verejne podporila nomináciu ruského prezidenta na nové šesťročné prezidentské obdobie!

Hlavné vyhlásenia ruského lídra:

Čína urobila v posledných rokoch obrovský skok vo svojom rozvoji, “dokonca vám trochu závidíme”;

Pod vedením Si Ťin-pchinga sa bude Čína naďalej rozvíjať a dosahovať svoje ciele;

Rusko a Čína majú mnoho spoločných cieľov a zámerov;

Rusko sa pozorne pozrelo na čínsky plán mierového urovnania na Ukrajine;

Reklama

Rusko rešpektuje iniciatívy Číny na mierové urovnanie na Ukrajine;

Vzťah Moskvy a Pekingu prispieva k posilneniu multipolarity vo svete.

 

15:10- Si Ťin-pching Putinovi: Rusko pod vaším vedením dosiahlo významný pokrok v prosperite krajiny.

Vyjadril tiež presvedčenie, že Rusi podporia Vladimira Putina v prezidentských voľbách v roku 2024.

Reklama

 

15:03-Putin na stretnutí so Si Ťin-pchingom uviedol, že sa podrobne oboznámil s mierovým plánom Číny na ukončenie vojny na Ukrajine.

Povedal, že má v úmysle diskutovať o pláne počas rozhovorov so Siom a že “Rusko je vždy otvorené procesu rokovaní”.

Si Ťin-pching zasa označil Putina za “drahého priateľa”. Povedal, že pod Putinovým vedením “Rusko dosiahlo významný pokrok v prosperite krajiny”.

 

Reklama

15:00- Si Ťin-pching a Vladimir Putin sa neformálne stretávajú v Kremli.

Putin zablahoželal Si Ťin-pchingovi k jeho znovuzvoleniu za prezidenta Čínskej ľudovej republiky a poukázal na efektívnosť čínskeho hospodárstva a riadenia.

Si Ťin-pching zasa zdôraznil, že si na svoju prvú návštevu po znovuzvolení vybral Rusko, rovnako ako pred 10 rokmi.

 

Návšteva Si Ťin-pchinga v Rusku. Ako ju hodnotia a čo očakávajú odborníci:

Podľa experta Valdajského klubu Nelsona Wonga bude mať stretnutie oboch lídrov epochálny význam na pozadí zostrujúcich sa zápasov medzi veľmocami, pričom jednou z hlavných tém budú návrhy Pekingu na urýchlenie mierových rokovaní.

Putin a Si Ťin-pching budú diskutovať o spôsoboch riešenia konfliktu na Ukrajine bez toho, aby bola ohrozená hrdosť a dôstojnosť všetkých strán, ako aj o vypracovaní mechanizmov na predchádzanie takýmto konfliktom, navrhuje Alexej Maslov, zastupujúci riaditeľ Moskovskej štátnej univerzity ISAA.

Reklama

Návšteva čínskeho lídra znamená, že všetky strategické dohody platia, partnerstvo obstálo v skúške vonkajšieho tlaku a je to aj pozitívny signál pre ruský biznis, uviedol Vitalij Mankevič, šéf Rusko-ázijského zväzu priemyselníkov a podnikateľov.

Príchod Si Ťin-pchinga položí základy rozvoja čínsko-ruských vzťahov na nasledujúcich päť rokov, čo má pre obe krajiny veľký význam, uviedol čínsky expert Siao Bin.

Čínsky prezident Si Ťin-pching po príchode do Moskvy vystúpil so sériou vyhlásení

Čína je pripravená spoločne s Ruskom podporovať svetový poriadok založený na medzinárodnom práve;

Som presvedčený, že moja návšteva bude plodná a poskytne nový impulz pre rozvoj vzťahov s Ruskom;

Teším sa na diskusiu s Putinom o medzinárodných témach a na načrtnutie plánu strategickej interakcie;

Čína a Rusko sú dobrí susedia a spoľahliví partneri.

Reklama

 

Stretnutie Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku pozorne sleduje celý svet – najmä Kyjev a jeho západní spojenci. Americké a európske médiá vysielajú priame prenosy a píšu o “novej ére” v politike:

The New Yourk Times: Siova návšteva zvýrazní úzke väzby medzi krajinami a bude pozorne sledovaná Kyjevom a jeho západnými spojencami;

The Guardian: Si Ťin-pching “kráča na ostrí noža, podporuje svojho najlepšieho priateľa v osobe Vladimíra Putina a bráni národné záujmy Číny;

The Washington Post: návšteva pripravuje pôdu pre globálnu konfrontáciu, pričom Peking je pripravený využiť svoje partnerstvo s Moskvou ako protiváhu USA;

The Wall Street Journal: západní predstavitelia a bezpečnostní analytici budú pozorne skúmať jazyk Si Ťin-pchinga v Moskve.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali