Návšteva Si Ťin-pchinga v Saudskej Arábii ukazuje, že monogamné manželstvo Rijádu s Washingtonom sa skončilo

Návšteva Si Ťin-pchinga v Saudskej Arábii ukazuje, že monogamné manželstvo Rijádu s Washingtonom sa skončilo

Peking 9. decembra 2022 (HSP/foreignpolicy/Foto:TASR/AP-Saudi Press Agency via AP)

 

V dnešnej studenej vojne 2.0 si Saudská Arábia nielenže odmietne vybrať stranu, ale pravdepodobne sa aj priblíži k Pekingu a Moskve, píše Aaron David Miller pre Foreign Policy

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval do Saudskej Arábie
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (uprostred) počas privítania po jeho prílete na medzinárodné letisko kráľa Chálida v Rijáde

V pozoruhodne prezieravom rozhovore v roku 2004 vtedajší minister zahraničných vecí Saud al-Fajsal povedal bývalému novinárovi denníka Washington Post Davidovi Ottawayovi, že vzťah medzi USA a Saudskou Arábiou nie je “katolíckym manželstvom”, kde je povolená len jedna manželka, ale “moslimským manželstvom”, kde sú povolené štyri manželky.

Reklama

“Saudská Arábia sa neusilovala o rozvod so Spojenými štátmi; usilovala sa len o manželstvo s inými krajinami,” napísal Ottaway.

To sa teraz stalo skutočnosťou. Nikde sa to neodráža jasnejšie ako v návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Saudskej Arábii tento týždeň – prvej od roku 2016. Siova návšteva nebude nepríjemným momentom “poďme si napraviť ploty”, pri ktorom by si narazili päste. Bude mať oveľa bližšie k extravagancii bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roku 2017: bude to plnohodnotná slávnosť plná okázalosti a vrelých objatí, keď sa najväčší obchodný partner Saudskej Arábie stretne s najväčším zdrojom dovážanej ropy do Číny.

Reklama

Peking nemôže nahradiť Washington v otázke, na ktorej Saudom najviac záleží: ich bezpečnosť v nepokojnom susedstve. Ale časy monogamného manželstva Rijádu s Washingtonom sa pravdepodobne skončia. V dnešnej studenej vojne 2.0 – alebo akokoľvek chceme nazvať rastúce napätie a súperenie medzi Spojenými štátmi na jednej strane a Čínou a Ruskom na strane druhej – si Saudská Arábia nielenže odmietne vybrať stranu, ale pravdepodobne sa aj priblíži k Pekingu a Moskve, pretože si to vyžadujú jej vlastné záujmy. Stručne povedané, Washington už nie je jedinou ženou v meste.

Je lákavé vnímať saudský záujem o zlepšenie vzťahov s Čínou ako dočasnú taktiku, ktorá má Spojeným štátom pripomenúť, aby venovali viac pozornosti saudským záujmom a nebrali Rijád ako samozrejmosť. Osobné vzťahy medzi saudskoarabským korunným princom Mohammedom bin Salmánom a americkým prezidentom Joeom Bidenom boli všetko, len nie srdečné; korunný princ povedal, že ho nezaujíma, čo si o ňom Biden myslí, a Biden – žiaden ufúľaný múrnik, keď ide o to, aby Saudom nadával – dal jasne najavo, že si o saudskoarabskom vodcovi veľa nemyslí.

To, čo trápi americko-saudské vzťahy, je však oveľa hlbšie ako zlá chémia medzi prezidentom a korunným princom. Základný kompromis, ktorý udržiaval tento vzťah celé desaťročia – Washington potrebuje saudskú ropu a Rijád potrebuje bezpečnostné záruky USA – sa v priebehu rokov narušil vďaka dlhému zoznamu napätí. Patria k nim teroristické útoky z 11. septembra 2001, pri ktorých bolo 15 z 19 únoscov saudskými štátnymi príslušníkmi, a pretrvávajúce otázky, koľko saudská vláda o sprisahaní vedela; invázia USA do Iraku v roku 2003, ktorá viedla k vytvoreniu šiitského režimu v Bagdade zraniteľného voči iránskemu vplyvu; americká invázia do Iraku v roku 2003, ktorá viedla k vytvoreniu šiitského režimu v Bagdade zraniteľného voči iránskemu vplyvu. reakcia na arabskú jar, v rámci ktorej Washington vyvíjal tlak na odstúpenie egyptského prezidenta Husního Mubaraka a podporoval demokratické reformy v iných krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky – kroky, ktoré saudská monarchia považovala za hrozbu pre autoritárske režimy na celom svete a za potenciálnu hrozbu pre svoje vlastné udržanie moci; frakovacia a bridlicová revolúcia, vďaka ktorej sa Spojené štáty stali konkurentom v ťažbe ropy; jadrová dohoda Obamovej administratívy s úhlavným nepriateľom Saudskej Arábie, Iránom; rastúce obavy Rijádu – zvýraznené vnímanou slabou reakciou Washingtonu na útoky iránskych dronov/rakiet na dve kľúčové zariadenia na ťažbu ropy v Saudskej Arábii v septembri 2019 – z toho, že Spojené štáty budú v budúcnosti pokračovať v ťažbe ropy. USA v súvislosti s bezpečnosťou Saudskej Arábie; a napokon vzostup bezohľadného a bezohľadného Mohameda bin Salmána a jeho príkaz na zabitie saudskoarabského disidenta a obyvateľa USA Džamála Khashoggi.

Zdá sa, že snahy o nápravu väzieb ich len zhoršujú. Napriek bratskému úderu päsťou medzi Bidenom a korunným princom počas prezidentovej návštevy mal človek pocit, že Saudi majú navrch, dostali o dosť viac, ako dali, a nemajú v úmysle postaviť sa do jednej línie s Bidenovou administratívou proti Rusku na Ukrajine alebo proti rastúcej Číne. V rozsiahlych vyhláseniach alebo komuniké, ktoré vzišli z tohto stretnutia, by sme len ťažko hľadali kritické slová na adresu ktoréhokoľvek z protivníkov Washingtonu. A akékoľvek dohody, ktoré obe strany dosiahli v súvislosti so zámermi Saudskej Arábie zvýšiť ťažbu ropy, sa zrútili v okamihu, keď na októbrovom stretnutí OPEC+ Saudi a Rusi prijali rozhodnutie znížiť ťažbu o 2 milióny barelov denne, čo sa vo Washingtone považovalo za priamu podporu financovania vojnovej mašinérie ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

Je fascinujúce, že v Bidenovom článku v denníku Washington Post pred jeho júlovou cestou na Blízky východ zdôraznil, že je potrebné zlepšiť vzťahy medzi USA a Saudskou Arábiou, aby mohli konkurovať Číne. Mohammed bin Salmán to, samozrejme, tak vôbec nevníma. Z jeho pohľadu sa teraz hrá o to, ako môže využiť čínsku kartu v prospech Saudskej Arábie a vyťažiť z Pekingu aj Washingtonu čo najviac bez toho, aby si niektorého z nich natrvalo znepriatelil.

Reklama

Saudi už roky rozvíjajú vzťahy s Čínou. Toto je však nový – a možno aj strategický – zvrat v starej hre, ktorú malé a zraniteľné mocnosti hrajú s veľkými mocnosťami. Keď veľmoc – v tomto prípade Spojené štáty – uprednostní menšiu mocnosť (alebo jej región), aj tá sa preorientuje a snaží sa osloviť iné veľmoci, aby to vyvážila a kompenzovala. Čo sa však zmenilo, je rastúca sebadôvera Saudskej Arábie – jej ochota konať nezávisle na obranu saudských záujmov -, ako aj rastúci význam Číny ako veľmoci v saudských výpočtoch.

Čo ponúka Čína Saudskej Arábii? Pre Mohammeda bin Salmána nie je Čína len pákou, za ktorú sa dá ťahať proti Spojeným štátom. Má skutočnú hodnotu sama o sebe. Čína je v súčasnosti najväčším obchodným partnerom Saudskej Arábie, ktorý v posledných rokoch predbehol americko-saudský bilaterálny obchod. Ako uvádza denník New York Times, “čínske spoločnosti sú hlboko zapletené do kráľovstva, budujú megaprojekty, vytvárajú infraštruktúru 5G a vyvíjajú vojenské drony”. Číňania sa nevenujú len infraštruktúre. Evan A. Feigenbaum, viceprezident pre štúdie v Carnegie Endowment for International Peace, pre Foreign Policy uviedol, že Peking uplatňuje viacrozmerný prístup, ktorý zahŕňa technológie a telekomunikácie. Minulý mesiac čínska telekomunikačná spoločnosť China Mobile International podpísala memorandum o porozumení s Rijádom “s cieľom rozvíjať digitálny mediálny ekosystém v Saudskej Arábii”.

Čína tiež ponúka Saudskej Arábii nezáväzné vzťahy bez zasahovania do vnútornej politiky krajiny vrátane akýchkoľvek obáv o ľudské práva. To platí obojstranne: Si od začiatku pandémie COVID-19 cestoval mimo Číny len zriedkavo a nie je náhoda, že si medzi svoje prvé zahraničné cesty vybral Saudskú Arábiu – krajinu, ktorú riadi autoritársky kolega a kde nebudú žiadne protesty ani nepríjemné správy v tlači o Ujguroch, Hongkongu alebo nedávnych čínskych demonštráciách proti uzamknutiu COVID-19. Ako dobromyseľní a bezúhonní členovia autoritárskeho klubu majú Mohamed bin Salmán aj Si spoločné puto, ktoré ich spája proti vonkajšiemu tlaku na reformy, demokratizáciu a presadzovanie ľudských práv.

To znamená, že na rozdiel od Bidenovej cesty do Saudskej Arábie sa Siova cesta bude pravdepodobne vyznačovať vzájomnou srdečnosťou a bude bez nepríjemností a treníc. A návšteva, ktorá bude údajne zahŕňať tri samity – jeden so Siom, saudskoarabským kráľom Salmánom a Mohamedom bin Salmánom; druhý medzi Siom a štátmi Perzského zálivu; a tretí, na ktorom sa zúčastní Si a štáty Ligy arabských štátov – umožní Mohamedovi bin Salmánovi aj Siovi demonštrovať ich ústredné postavenie v regióne. Saudskoarabská štátna tlačová agentúra uvádza, že na stretnutí sa plánuje zúčastniť viac ako 30 hláv štátov a vedúcich predstaviteľov medzinárodných organizácií.

Vzťahy medzi USA a Saudskou Arábiou sa nechystajú zrútiť. Washington pravdepodobne zostane kľúčovým partnerom Rijádu v oblasti bezpečnostnej a spravodajskej spolupráce a vonkajšia hrozba zo strany Iránu pravdepodobne zaručí, že aspoň jeden aspekt osobitného vzťahu prežije, aj keď trochu pošramotený. Čína nemôže nahradiť sofistikovanosť a účinnosť amerických zbraní ani pôsobiť ako garant slobody plavby v Perzskom zálive – v skutočnosti je to americké námorníctvo, ktoré tam chráni a pomáha zabezpečovať čínske dodávky energie. Napriek tomu by Bidenova administratíva mala pozorne sledovať, aké modernizácie čínskych rakiet, ktoré už sú v rukách Saudskej Arábie, by Peking mohol predávať, ako aj to, aký druh začínajúcej jadrovej spolupráce by mohol prebiehať.

Reklama

Jedno je však isté. Toto nie sú vzťahy medzi USA a Saudskou Arábiou ako za starých či prastarých čias. Dni saudských kráľov, ktorí sa vyhýbali riziku a riadili sa konsenzom, sú preč; namiesto toho sledujeme saudského kráľa, ktorý je pripravený riskovať, je sebavedomý, dokonca arogantný a vie, že či už bude zelená revolúcia alebo nie, svet bude na saudských uhľovodíkoch závislý ešte dlhé roky. Spojené štáty sú pre Mohammeda bin Salmána stále veľmi dôležité, ale možno už nie tak dôležité. Počas svojej júlovej cesty na Blízky východ Biden povedal Saudom a ďalším arabským lídrom v Perzskom zálive, že Spojené štáty “nikam neodchádzajú” a v regióne zostanú. Ak však Mohammed bin Salmán dosiahne svoje, Čína – a možno aj Rusko – bude tiež.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali