NAKA zadržala generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry

NAKA zadržala generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry

Bratislava 22. júna  2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 22. júna 2023 o 18:03

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala počas štvrtkovej akcie s krycím názvom Tajomník päť osôb. Prípad sa týka podozrení zo zneužívania eurofondov a financií zo štátneho rozpočtu. Policajti vykonali prehliadky aj v priestoroch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová

NAKA
Ilustračné foto

“Podozrenia súvisia so zneužívaním finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu v dispozícii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,” priblížili policajti na sociálnej sieti. Vykonané boli tri domové prehliadky u podozrivých osôb a päť prehliadok iných priestorov, vrátane obchodnej spoločnosti. “Počas výkonu doposiaľ realizovaných zaisťovacích úkonov nedošlo k zraneniu osôb ani ku škode na majetku,” dodali.

Reklama

V rámci akcie Tajomník zasahuje NAKA okrem Bratislavy aj v Senci a Hornom Mýte (okres Dunajská Streda). Trestné stíhanie je vedené za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu, obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zločin vydierania a za prečin porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy.

MPRV SR a PPA deklarovali, že orgánom činným v trestnom konaní poskytujú plnú súčinnosť. Úrad špeciálnej prokuratúry vzhľadom na prebiehajúce úkony bližšie informácie neposkytol.

Reklama

Medzi zadržanými by mal byť podľa Denníka N generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Portál Startitup.sk informoval aj o zadržaní generálnej tajomníčky služobného úradu MPRV SR Zuzany Nouzovskej.

 

SASKA: Protikorupčné hnutie OĽANO už je len chimérou

Zadržanie generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozefa Kissa a generálnej tajomníčky služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Zuzany Nouzovskej je podľa strany Sloboda a Solidarity (SASKY) potvrdením, že protikorupčné hnutie OĽANO už je len chimérou.

„Generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss, ktorého dnes zadržala NAKA, bol nominantom OĽANO- konkrétne Samuela Vlčana. Napriek očakávaniam verejnosti, že konečne prestane byť ministerstvo pôdohospodárstva a agentúra PPA prepletená korupciou, sa opak stal pravdou. Po tom ako si Samuel Vlčal prihodil je toto ďalšou kvapkou pre OĽANO, ktoré sa pýšilo svojou protikorupčnosťou,” uviedol predseda SASKY Richard Sulík.

Podľa tímlíderky SASKY pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej vrhá zadržanie šéfa PPA zlé svetlo aj na poctivých úradníkoch agentúry. „OĽANO prestalo byť protikorupčným hnutím akonáhle sa dostalo k moci. Tento naratív bol evidentne len na prilákanie voličov. Úplná digitalizácia PPA je jedinou cestou, ako sa dá PPA zaradiť medzi transparentné a funkčné organizácie. SASKA to má v programe ako prioritu a bude to jedna z prvých vecí, ktorú budeme riešiť po voľbách,” doplnila Jarmila Halgašová.

Reklama

 

OĽANO: Prezidentka SR by mala odvolať Bíreša

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mala odvolať ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša, pretože nechal na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pôsobiť Martina Ondráša. Uviedol to na brífingu líder OĽANO Igor Matovič a poslanci za hnutie v reakcii na zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na MPRV a Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a súvisiace zatýkanie.

“Vyzývame pani prezidentku, aby tentokrát naozaj konala. Má maslo na hlave, odmietla konať. V prípade hlavného odborníka strany Progresívne Slovensko (PS), v ktorej robila podpredsedníčku. Napriek tomu, že sme ju dvojnásobne upozornili, aj verejne pred Prezidentským palácom, aj na osobnom rokovaní, že tento človek (Ondráš, pozn. TASR) je strojcom podvodov na MPRV. Vyzývame preto pani prezidentku, aby odvolala ministra pôdohospodárstva, svojho nominanta, ktorý bol taktiež upozornený na tohto človeka. Napriek tomu si ho zobral za svojho najbližšieho človeka,” priblížil líder OĽANO.

“Pri rokovaní s prezidentkou SR o úradníckej vláde sme jej hovorili, aby si dala požiadavku, keď bude nový minister pôdohospodárstva, aby na MPRV v žiadnom prípade nepokračoval vo funkcii dnes zatknutý hlavný odborník pre pôdohospodárstvo za stranu PS Martin Ondráš,” upozornil Matovič. Ondráš bol podľa neho “strojca podvodov, čo sa na MPRV diali”. OĽANO podľa Matoviča upozorňovalo, že Ondráš plánuje pôsobiť na agrorezorte ako pravá ruka aj nového ministra pôdohospodárstva.

Matovič dodal, že pri Ondrášovi mlčal expremiér Eduard Heger a nekonal. “Odmietol konať napriek tomu, že bol vyše roka upozorňovaný,” doplnil. Odmietla podľa neho konať aj prezidentka SR. “Podvody kryla priamo predsedníčka poslaneckého klubu SaS, ako aj hlavná odborníčka strany SaS na pôdohospodárstvo. Majú maslo na hlave, bolo by veľmi fajn si teraz priznať zlyhanie. Sme však veľmi radi, že vyšetrovatelia NAKA konajú,” uzavrel Matovič.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali