Najzvlášnejšie dane v histórii sveta

Najzvlášnejšie dane v histórii sveta

Moskva 23. októbra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:flickr)

 

Všetci dobre vieme, že hlavným spôsobom, vďaka ktorému funguje ekonomika krajiny, sú dane. Rast DPH, zvyšovanie dôchodkového veku – to všetko sa deje preto, aby sa pokladnica naplnila a finačná situácia sa trochu stabilizovala. A už tak nezáleží na tom, či sa to daňovým poplatníkom páči alebo nie

Ilustračné foto

Vyberanie daní sa praktizuje už takmer od samotného počiatku sveta. Čo by najvyšší predstavitelia štátov nevymysleli, aby dostali peniaze zo svojich občanov… Portál Brodude sa snažil zhromaždiť tie najpodivnejšie dane, ktoré sa kedy vo svetovej histórii objavili.

Reklama

 

1. Dane z toaliet

Reklama

Táto metóda zdanenia sa objavila už v 70. rokoch nášho storočia v Ríme. Zaviedol ho vtedajší vládca rímsky cisár Vespasianus. Jediný, kto sa osmelil vyjadriť svoj názor na túto vec, bol syn cisára Titus, ktorému sa nepáčilo, že by ľudia mali platiť za svoje prirodzené potreby. Naviac sa verejné toalety, rovnako ako kúpele, v Ríme využívali ako miesto pre stretávanie občanov. A vtedy sa zrodila známa fráza “Peniaze nesmrdia”. Vespasianus to predniesol, keď svojmu synovi podsúval niekoľko mincí zarobených týmto spôsobom. Ani to ho ale nepresvedčilo.

 

2. Dane zo zbabelosti

Táto daň sa objavila v Anglicku v 12. storočí. Podľa nej všetci obyvatelia daného štátu s brannou povinnosťou, rovnako ako urodzení rytieri, ktorí každý deň vykonávali hrdinské činy, museli dopĺňať miestnu pokladňu, ak nechceli bojovať. Vykúpenie ale nebolo tak drahé. A to sa pravdepodobne stalo dôvodom toho, že celá krajina poslušne plnila pokladňu a legálne tak zachraňovala svoje životy. V dôsledku toho sa ale daň zvýšila až trikrát a aby neboli peniaze čoskoro vyčerpané, vyberali sa aj v čase mieru. Ľud bol ale pobúrený, reagoval prevratom a vznikla Veľká listina práv a slobôd.

 

Reklama

3. Dane z uší

Mohlo by sa zdať, že tie najdivokejšie dane boli vymyslené v stredoveku a staroveku. Ale nie je tomu tak. S divnou daňou prišiel na začiatku 20. storočia Tibet. Pokojní a mierumilovní budhisti zaviedli výber daní za to, že obyvatelia mali uši. A na čo vlastne išli všetky vybrané prostriedky? Na podporu armády. Táto daň sa však netýkala len ľudí, ale aj domácich zvierat. Vláda, samozrejme, pripúšťala aj možnosť neplatenia daní. Za túto možnosť ste ale museli zaplatiť vlastnými ušami. Bolo to jednoduché – neplatičom boli odrezané uši a nepožadovali sa po nich žiadne peniaze. Išlo snáď o ten najhorší nápad vo svetovej histórii…

 

4. Dane z vrabcov

Vláda sa často snaží doplniť svoje finančné zásoby nielen pomocou ľudí, ale aj pomocou zvierat. Čím sa ale v Nemecku v 18. storočí previnili maličké vtáčiky, nikto netuší. Vláda sa uzniesla, že každý obyvateľ mesta musí zabiť 12 vrabcov a za každého mŕtveho vtáka dostane jeden grajciar. Pokiaľ to však niekto neurobil, musel zaplatiť rovnakú sumu. Je jasné, že zabíjanie vrabcov nikoho neokúzlilo, a navyše to zabralo veľa času. Niektorí podnikaví občania však s mŕtvymi vrabcami často obchodovali. Závratné čiastky si síce nezarobili, ale aj tak to bolo zaujímavé.

Reklama

 

5. Dane z tieňa

Ani Taliani sa nebáli podivných výmyslov. Okrem toho, že tento horkokrvný národ vynašiel pizzu, cestoviny, vendetu a ďalšie kultúrne elementy, vymyslel aj daň z tieňa. Benátske  úrady tieto dane zaviedli v roku 1993. Podľa zákona museli majitelia všetkých podnikov (predovšetkým sa to týkalo kaviarní a reštaurácií, ktorých tieň zo značiek, návesov a dáždnikov padal na zem, ktorá patrila mestu) platiť peniaze, ktoré putovali do štátnej pokladnice. Veľmi šikovné riešenie! Taliani vedeli, ako okradnúť vlastný národ. Dúfame, že postihnutí majú natoľko dobré príjmy a prúd turistov je natoľko veľký, že si týchto poplatkov ani nevšimnú.

 

6. Dane z nosa

A opäť je tu ďalšia daň z Tibetu. Hovorí sa, že táto daň bola zavedená v rovnakej dobe, ako daň z uší. Ale v tomto prípade sa nosy nikomu nerezali. Alebo sa o tom aspoň nehovorí… V čom bol ale zmysel? Je jasné, že ľudia, ktorí nemali nos, nič platiť nemuseli. Systém platby pre nosy bol však trochu zaujímavý. Každému platcovi bol nos zmeraný a ľudia, ktorí mali väčší nos, museli zaplatiť viac ako ostatní. Okrem toho, že ľudia s dlhými nosmi mali komplexy, museli za to ešte platiť.

 

7. Dane zo slobody

Opäť sa vrátime do Ríma. Touto neobvyklú daňou sa vláda snažila udržať čo najviac ľudí neslobodnými. Tento zákon platil pre otrokov. Ľudia, ktorí celý život tvrdo pracovali, aby boli slobodní (za čo museli svojmu majiteľovi zaplatiť určitú sumu), dlhovali i štátu. To im samozrejme bránilo v získaní dlouhoočekávanej slobody. Niektorým sa to síce podarilo, ale bolo ich málo.

 

Reklama

8. Dane z očí

Týmito daňami sa odlišoval Peter I. Síce to najskôr nepredbehne jeho známu daň z fúzov, ale pokojne by mohlo… Ľudia museli plniť pokladňu peniazmi len preto, že mali oči. Slepí ľudia tak mali v tomto období šťastie. Zvláštne bolo aj to, že výška daní sa odvíjala od farby očí. Ľudia s tmavými očami platili celkom tri kopejky a ľudia so šedými očami 24 kopejok. Nie je však známe, čím sa pri tomto podivnom výbere riadili.

 

9. Dane zo života

Túto daň majú na svedomí Angličania. Asi štyri storočia po zavedení dane zo zbabelosti vymysleli Angličania ten najpodivnejší spôsob, ako doplniť peňažné zásoby krajiny. A nikto nemohol byť od tejto dane oslobodený. Platiť museli všetci, a to nehľadiac na svoj vek, pohlavie a postavenie v spoločnosti. Toto je práve ten prípad, kedy živí ľudia závideli mŕtvym… Netrvalo to však dlho. Akonáhle bol v krajine organizovaný prevrat, táto daň bola zrušená.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali