Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny

Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny

Oravský Podzámok 9. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Oravský hrad / Orava Castle)

 

Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Pre TASR to uviedla riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková

Oravský hrad
Na snímke Oravský hrad

“Počas celého predchádzajúceho roku múzeum pripravilo bohatý a rôznorodý program, zameraný na sté výročie od natočenia prvého čiernobieleho nemého hororového filmu Nosferatu – symfónia hrôzy, ktorý v roku 1922 nakrútili na Oravskom hrade. Veľký úspech mali aj Drakulovská nočná prehliadka, Drakulovská kvapka krvi či koncert Mirky Partlovej v Kaplnke svätého Michala,” priblížila Jagnešáková.

Reklama

Dodala, že na Oravskej lesnej železnici mali najväčší úspech podujatia Gorali včera a dnes, Vône a chute húb.

V roku 2023 plánuje Oravské múzeum pokračovať v obnove objektov Dolného hradu. “Po skončení zimného obdobia budeme pokračovať v reštaurovaní a dokončení archívnej veže. Podali sme projekt na obnovu Hlavného nádvoria a čakáme aj na vyhodnotenie projektu, ktorý sme podali ešte v novembri 2020 na obnovu prírodovednej expozície,” povedala riaditeľka. Ako uviedla, pripravené majú tiež ďalšie projekty a čakajú na výzvy cezhraničnej spolupráce z programu Interreg.

Reklama

Obnova historických objektov je podľa Jagnešákovej veľmi finančne náročná a je podmienená aj priaznivou ekonomickou situáciou. “Veľmi dôležití pre múzeum sú všetci návštevníci, ktorí k nám prichádzajú. Zo vstupného, ktoré od nich vyberieme, zveľaďujeme naše kultúrne a historické dedičstvo,” podotkla s tým, že múzeum si v tomto roku pripomenie 155. výročie od svojho založenia a 70. výročie od začiatku generálnej obnovy Oravského hradu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:04

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch. Upozornila na to mimoparlamentná strana Demokrati v reakcii na zámer premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ponúknuť sporiteľom štátne dlhopisy a získané peniaze využiť napríklad na investície do výstavby diaľnic.

15:03

Whistleblower Joshua Dean, ktorý ako jeden z prvých hovoril o problémoch pri výrobe komponentov pre letecký koncern Boeing, náhle zomrel. Vo štvrtok o tom informovala panarabská televízia al-Džažíra, ktorá sa odvolala na vyhlásenie rodiny.

15:02

Viac než 100 antisemitských útokov sa odohralo vo Švédsku v období od 7. októbra do 31. decembra 2023. Je to päťkrát viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, uvádza správa Švédskej národnej rady na prevenciu proti zločinu (BRA).

15:01

Príslušníci maďarskej protiteroristickej jednotky TEK zadržali 15-ročného chlapca z mesta Érd v Peštianskej stolici, ktorý plánoval teroristický útok na mešitu v Maďarsku. Maďarský Národný vyšetrovací úrad Pohotovostnej polície na plánovaný útok upozornila zahraničná partnerská služba.

15:01

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila ruské jednotky z mimosúdnych popráv ukrajinských vojakov, ktorí zložili zbrane a chceli sa vzdať do zajatia. Britská stanica BBC s odvolaním sa na správu HRW vo štvrtok uviedla, že od začiatku decembra 2023 ruskí vojaci pri pokuse o kapituláciu popravili najmenej 15 ukrajinských vojakov.

14:59

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia.

14:59

Búrky, ktoré v stredu zasiahli severovýchod Francúzska a vyžiadali si najmenej jednu obeť, spôsobili značné škody v tamojších vinohradoch. V Burgundsku podľa očitých svedkov padali krúpy vo veľkosti pingpongovej loptičky. Vinári v oblasti mesta Chablis pre Reuters uviedli, že ich vinič je zničený, pričom to ohrozí úrodu aj v ďalších rokoch. Zasiahnutých bolo najmenej 60 percent viníc, spresnil jeden z pestovateľov.

14:56

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR. Uviedla to po štvrtkovom rokovaní vládneho kabinetu ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), ktorej rezort doteraz výstavy Expo zastrešoval.

14:11

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém. Napriek tomu, že NDS CzechToll opakovane vyhodnotila ako víťaza verejného obstarávania, zmluvu doteraz nemohla podpísať pre námietky uchádzačov a preverovanie týchto námietok Úradom pre verejné obstarávanie.

14:05

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho “legitímne” vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc. Uviedol to pre týždenník The Economist v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

14:04

Zmena pravidiel výdavkových limitov, ktorú vo štvrtok schválila vláda, bola prekonzultovaná a odsúhlasená Európskou komisiou (EK). Ak bude schválená čo najskôr aj Národnou radou (NR) SR, nemal by byť problém s plnením príslušného záväzku z plánu obnovy, uviedol po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Parlament by mal prerokovať právnu normu na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní.

14:03

Vláda chce v krátkom čase oznámiť výstavbu nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Vo štvrtok o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali