Nabúrať sa do Číny a Ruska: koncepcia kombinovaného boja USA

Nabúrať sa do Číny a Ruska: koncepcia kombinovaného boja USA

USA 16. marca 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR-MO)

 

Podľa koncepcie vedenia kombinovaného boja (Multi-Domain Battle) armáda USA v tejto etape nie je schopná zastaviť alebo zvíťaziť nad moderným a rovnako silným protivníkom, a je nutné okamžite meniť všetok prístup k bojovým akciám proti technologicky vyspelému nepriateľovi.

Ilustračné foto

V pondelok 13. marca v meste Huntsville štátu Alabama sa začalo každoročné sympózium a výstava AUSA ILW Global Force. Akcia sa koná v centre von Brauna pod záštitou Asociácie armády USA a tentoraz je venovaná predovšetkým prejednanie koncepcia Multi-Domain Battle, čo znamená vedenie bojových akcií v rôznych sférach: na súši, na mori, vo vzduchu, vo vesmíre, v kybernetickom priestore a v elektromagnetickom spektre.

Reklama

 

Aktuálnosť témy

Reklama

Prvýkrát sa začalo hovoriť o tejto koncepcii v roku 2011, po tom, kedy generál Martin Dempsey, predseda Zjednoteného výboru náčelníkov štábov USA, upozornil vojenské stratégov na pravdepodobnosť toho, že nadvláda USA na súši, vo vzduchu a na mori už v modernej vojne nestačí.

V roku 2016 na minulej konferencii Asociácie armády USA vo Washingtone začalo už otvorene hovoriť o koncepcii Multi-Domain Battle vojenskej vedenie USA a armáda USA spoločne s korpusom, námornej pechoty uverejnili “Bielu knihu”, týkajúce sa tejto otázky.

Podľa “Bielej knihy” o vedení kombinovaného boja (tak skrátene nazveme Multi-Domain Battle) armáda USA v tejto etape nie je pripravená ani schopná zastaviť alebo zvíťaziť nad moderným a rovnako silným protivníkom, a je nutné okamžite meniť všetok prístup k bojovým akciám proti technologicky vyspelému nepriateľovi.

Počas minulého roka vojenské letectvo, Korpus námornej pechoty a flotila USA predložili svoje vlastné koncepcie, týkajúce sa tejto otázky, a na flotile dokonca vykonali sériu cvičení k nácviku koncepcie.

 

Reklama

Intelektuálny útok

Veliteľ Tichooceánských ozbrojených síl USA, admirál Harry Harris, je jedným z hlavných zástancov koncepcie. On bol ideológom modifikácie ATAC pre boj s čínskou flotilou a tiež vyzýva armádu a flotilu USA, aby spojili svoje systémy protiraketovej obrany s cieľom efektívneho odporu proti raketovým útokom zo strany Ruska, Číny a Severnej Kórey.

Americké letectvo navrhuje, aby na základni súčasných Center spoločných leteckých operácií (CAOC) bola vytvorená globálna sieť vedenia a správy, v rámci ktorej by sa súčasne kontrolovala činnosť armády, flotily, letectva, námornej pechoty a ozbrojených síl spojencov. Tuto iniciatívu presadzuje náčelník štábu Vzdušných síl USA generál David Goldfein.

Námorná pechota navrhuje, aby sa zaviedol termín “ľudská sféra” (human domain), pretože považujú prácu s obyvateľstvom vo vojnových zónach za dôležitú – ako pre vedenie protipartizánskej vojny, tak i pre nasadenie výzvedných sietí proti vyspelému protivníkovi.

Námorná pechota vo svojej koncepcii navrhuje vytvorenie priestorov a vyspelých letísk na obsadených územiach pre lietadlá F-35B, ktorá by potom mohli z krajiny pomáhať flotile. Flotila by sa potom mohla pod krytím priblížiť k pobrežiu protivníka a zaútočiť raketami a palubným letectvom.

Reklama

Flotila USA nemá nič proti tomu, ale zatiaľ má najväčšie obavy z čínskeho a ruského vojenského námorníctva. Americká flotila je viac znepokojená vojnou na mori, než výsadkárskými a pobrežnými operáciami. Tým skôr, že flotila zatiaľ rýchlejšie ako podobné v USA začína využívať zbrane cielenej energie, prostriedky vedenia radiolektronického boja (REB) a kybernetickej vojny.

 

Ako sa nabúrať do “systému obmedzenia prístupu”. Dva varianty

Celkovo je práve armáda USA dnes hlavným iniciátorom a spracovateľom koncepcie kombinovaného boja.

Vojenské letectvo a flotila, ktoré sú naladené úplne rovnako, sú viac zamerané na riešenie svojich špecifických úloh. Zvlášť je to aktuálne v podmienkach takzvaného “systému obmedzenia prístupu” (A2 / AD, Anti-Access, Area Denial), kedy prostriedky REB flotily a letectva USA nemôžu byť použité kvôli ruským a čínskym raketám ďalekého doletu a systémom pre včasné odhalenie.

Náčelník štábu amerických pozemných vojsk generál Mark Milley povedal na jeseň 2016, že teraz sa armáda musí dostať cez systém A2 / AD nepriateľa, aby zabezpečila bezpečnú činnosť flotily a letectva, hoci posledných 70 rokov bolo všetko naopak, kedy flotila a letectvo kryli pozemné sily.

Najskôr sa Američania domnievali, že dokážu krok za krokom postupne ničiť nepriateľský systém A2 / AD na veľkú vzdialenosť pomocou rakiet. “Vyjsť na svetlo”, odhaliť objekty protivníka, odsunúť sa na bezpečnú vzdialenosť a zaútočiť raketou, zneškodniť prvú obrannú líniu A2 / AD, potom rovnakou taktikou dobývať druhú obrannú líniu.

Ale tu vznikajú dva problémy. Prvý: metodické a pomalé ničenie objektu za objektom zaberie veľa času. Kým sa tým USA zaoberá, protivník môže rýchlo obsadiť potrebné krajiny, územia alebo objekty. Krym sa stal v tomto smere zlomovým momentom pre vojenských stratégov USA.

Druhá príčina: rakety pravdepodobného nepriateľa sú stále zdokonaľované, zvyšuje sa ich akčný rádius. Odsun na bezpečnú vzdialenosť preto nie je možný a náskok USA v útokoch na veľkú vzdialenosť je spochybnený.

Preto je treba myšlienku metodického pomalého nabúranie A2 / AD na vzdialenosť zavrhnúť, a namiesto toho sa vypracováva koncepcie kombinovaného boja, kde hlavná úloha je zverená armáde a námornej pechote, špeciálnym útvarom a kybernetickým útokom.

Reklama

Teoreticky musí armádne útvary hľadať slabé miesta v obrane protivníka, presakovať ako voda v trhlinách poškodenej priehrady, rozširovať tieto trhliny, dovoľovať väčším silám zapájať sa do konfliktu, aby sa vo výsledku celá stavba zrútila zvnútra.

 

Hrôzy vojny na zemi

Generál Milley sa zvlášť obáva počas pravdepodobných budúcich konfliktov ruských ozbrojených síl, ktoré síce stratili svoju početnosť, ale technicky a takticky sa prezbrojili po ukončení studenej vojny a teraz operujú raketami, bezpilotnými lietadlami, prostriedkami Rádioelektronickej vojny a využívajú hackerov.

Podľa názoru generála Milleye vo vojne budúcnosti zostať na jednom mieste dve až tri hodiny sa bude rovnať smrti. Ak si odhalený, budeš zabitý vysoko presnou zbraňou alebo salvou.

Reklama

Bude nutné bojovať v podmienkach, keď elektronické komunikačné prostriedky zrejme nebudú fungovať kvôli činnosti technologicky vyspelého protivníka, a aj keď budú, tak ohromné ​​množstvo informácií z vojnového poľa môže ochromiť prijímaní rozhodnutí alebo sa odraziť na ich efektivite.

Vojna na zemi bude hrozná pre vojakov. Budú musieť konať samostatne, v malých útvaroch, obklopení nepriateľom, izolovane, bez podpory zo vzduchu a z mora, bez spojenia, bez logistického zabezpečenia. Armáda tiež vezme na seba skôr nezvyčajné funkcie, ako sú útoky na nepriateľské lode z brehu a používanie bezpilotných lietadiel.

Práve preto tón v spracovaní koncepcie kombinovaného boja udáva americká armáda a táto téma je dnes diskutuje v centre von Brauna v Alabame. Tam chápu, že vo vysoko technologických vojnách budúcnosti proti pravdepodobným protivníkom (to je predovšetkým Čína a Rusko) bude armáda prakticky spotrebným materiálom. Vojna budúcnosti pre ňu bude “smrteľne chaotickou”.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali