Môže sa rusofóbia amerických médií vymknúť kontrole?

Môže sa rusofóbia amerických médií vymknúť kontrole?

Washington 17. júla 2017 (HSP/theamericanconservative/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev,British War Office)

 

Americký politik Patrick Buchanan sa v The American Conservative  v článku “Russia Baiters and Putin Haters”  venoval obohranej rusofóbnej platni, ktorá sa na Západe nesie v znamení nenávisti voči Rusku a prezidentovi Putinovi, pričom vlna rusofóbie niektorých západných elít je podľa jeho slov podstatne silnejšia ako v časoch “studenej vojny”

Viaceré americké mainstreamové média každodenne chrlia informácia o smrteľnej hrozbe zo vzdialenej a nepochopiteľnej krajiny a dúfajú, že stredná trieda na Západe bude totálne nainfikovaná rusofóbiou, takže postupne sa nenávisť voči Rusku stane bežnou súčasťou života obyvateľov USA a EÚ.

Reklama
Ilustračné foto

Patrick Buchanan si teda položil otázku, či naozaj je Rusko skutočne tak nepriateľsky naladené voči USA a či už sú naozaj Rusko a USA na pokraji otvoreného konfliktu a všíma si podrobnejšie antiruskú hystériu redaktorov Washington Post. Redaktori Washington Post bežne nazývajú Rusko nepriateľskou krajinou, obviňujú ruského prezidenta z manierov charakteristických pre KGB a zo zvyklostí, nekompatibilných so zvyklosťami civilizovaného sveta (samozrejme bez relevantných dôkazov).

Podľa redaktorov Washington Post sú morálne a politické hodnoty Putina v rozpore so základnými americkými demokratickými hodnotami. Podľa ich slov Putin trpí velikášstvom, korupcii prikladá väčšiu vážnosť ako transparentnosti a upredostňuje represie pred demokraciou. Nasledujú klasické informácie o Putinovej temnej KGB minulosti, zasahovaní Ruska do amerických prezidentských volieb, podpore diktátorských režimov, hackerských útokov, prepojení s Donaldom Trumpom a pod.

Reklama

Patrick Buchanan však upozorňuje na skutočnosť, že americkým prezidentom nikdy v minulosti nevadilo komunikovať s vrcholnými predstaviteľmi ZSSR a spoločnú politiku i rozdeľovanie sfér vplyvu si zo Stalinom dohodli aj americký prezident Roosvelt a britský premiér Churchill. Nikto pritom Roosvelta a Churchilla neobviňoval z prepojenia zo Stalinom. Z vrcholnými lídrami ZSSR otvorene komunikovali aj ďalší americkí prezidenti, ktorí takisto nemuseli čeliť kvôli tomu neustálej kritike masmédií.

Jaltská konferencia sa začala 4. februára 1945. Na nej britský ministerský predseda Winston Churchill, americký prezident Franklin Roosevelt a predseda Rady ľudových komisárov ZSSR Josif Vissarionovič Stalin (na snímke zľava doprava) rokovali o usporiadaní sveta po II. svetovej vojne. Bola podpísaná takzvaná Deklarácia o slobodnej Európe. Ako miesto konferencie, kde mala byť založená celosvetová Organizácia spojených národov, bolo navrhnuté San Francisco a konferencia sa mala konať v apríli 1945. Dohodla sa demilitarizácia a odzbrojenie Nemecka. Štátnici sa zhodli na reparáciách, ktoré malo Nemecko platiť ako náhradu za straty spôsobené vojnou. Archívna snímka po skončení rokovanie 12. februára 1945

Čo sa týka korupcie, Patrick Buchanan poukázal na príklad “amerického hráča” Petra Porošenka a otvorene sa pýta, kde sú obvinenia Porošenka a jeho ľudí z korupcie a netransparentnosti, pričom obrovskou mierou korupcie a netransparentnosti na Ukrajine sú znechutení všetci zainteresovaní, ktorí sa v ukrajinskej téme vyznajú a pohybujú. Represie voči opozícii sú tiež zaujímavou témou, pretože Washington Post samozrejme nekritizuje represie v Turecku, Saudskej Arábii alebo na Filipínach, zaujímajú ho len “represie v Rusku”.

Vždy keď sa americkí senátori rozhodujú či posilniť sankcie voči Rusku na základe “Magnitského zákona”, mali by si spomenúť na skutočnosť, že v čínskej väzenskej nemocnici umrel pred niekoľkými dňami na rakovinu pečene laureát Nobelovej Ceny Liu Xiaobo, odsúdený na 11 rokov straty slobody za “podporu západnej demokracie”. Samozrejme proti Číne žiadne sankcie nesmerujú, pretože vo vzťahu k Číne ide o zaujímavé finančné záujmy amerických politických i ekonomických elít.

Takisto Moskvu neustále podozrievajú z imperiálnych ambícií, napriek tomu je Pobaltie už 25 rokov samostatné a žiadne “imperiálne ambície Ruska” sa  Pobaltia nedotkli. Pritom Pobaltie by nedokázalo Rusku odolať ani deň, ak by sa Rusko rozhodlo uplatniť svoje “imperiálne ambície”.

Moskvu obviňujú z obsadeniu Krymu. Prehliada sa skutočnosť, že k obsadeniu Krymu (v referende obyvatelia Krymu vyjadrili svoje rozhodnutie stať sa súčasťou Ruska)  prišlo až za Washingtonom zinscenovaného násilného prevratu v Kyjeve, pri ktorom zvrhli Janukovyča a k moci sa dostala proamerická ukrajinská politická klika.

Reklama

Washington Post neustále Rusko obviňuje z “vmiešavania sa do amerických prezidentských volieb”, ostentatívne však nevenuje pozornosť takmer každodenným “zmenám režimov” v iných krajinách sveta, ktoré zinscenovali USA, pretože sa im tieto zmeny hodia. “A v minulosti – koľko režimov USA už zmenili?” pýta sa otvorene Patrick Buchanan

Podľa Buchanana ak USA začnú vojnu s Ruskom, vojnu, ktorej sa snažili vyhnúť všetci doterajší americkí prezidenti z čias Studenej vojny, tak sa všetci nepriatelia Ruska, ktorí tento konflikt vyprovokujú, ocitnú v rovnakom kruhu Danteho pekla ako hlupáci, ktorí začali I. svetovú vojnu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali