Moskva a Peking predbehli Západ v geoideologickej oblasti, ale je predčasné sa vzdávať

Moskva a Peking predbehli Západ v geoideologickej oblasti, ale je predčasné sa vzdávať

Bern 29. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Sergei Mamontov)

 

Rusko a Čína aktívne zvyšujú svoj vplyv vo svete, zatiaľ čo Západ je zmätený a nevie si rady, píšu švajčiarske noviny Neue Zürcher Zeitung. Dominancia Spojených štátov je minulosťou a ustupuje novým “geoideologickým diskusiám”

Vladimir Putin a Si Ťin-pching pri príležitosti 70. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Čínskou ľudovou republikou

Liberalizmus upadá, ale vzdávať sa ho je príliš skoro. Súperenie nápadov však vyžaduje trpezlivosť a vieru vo vlastné sily, ale v tejto oblasti sú Moskva a Peking jasne lepší, priznáva autor článku.

Reklama

V súčasnej chvíli sa ťažko niekto zo západných politikov odváži načrtnúť obrázok sveta alebo filozofiu histórie, píše Erik Hujer v Neue Zürcher Zeitung. Podľa autora sa radšej zaoberajú podrobnosťami a súčasnou agendou, ale Vladimir Putin takéto ťažkosti nepozná.

V rozhovore pre Financial Times sa ruský prezident zmienil o dôležitých otázkach. Povedal, že liberalizmus sme prežili a multikulturalizmus, homosexualita a zrada tradičných hodnôt spôsobujú nedorozumenie v spoločnosti západných krajín. Migranti môžu beztrestne zabíjať, lúpiť a znásilňovať – ​​takto popísal situáciu v Európe Putin.

Reklama

Podobne sa vyjadril už pred niekoľkými rokmi, ale až teraz začíname vidieť odozvy, uvádza autor článku. “Západ – a najmä Európa – stratili istotu” a v takejto situácii padá kritika na úrodnú pôdu.

Západ je zmätený a nevie si rady. Začali nové “geoideologické” diskusie, ako tomu bolo počas studenej vojny, keď komunizmus a kapitalizmus bojovali o právo na vedúce postavenie vo svete, píšu švajčiarske noviny. Bývalí víťazi stratili istotu, bývalí porazení chodia s tromfmi, pokračujú noviny.

Po páde Berlínskeho múru veril Západ v “koniec histórie”: zdalo sa, že neexistuje alternatíva k liberalizmu a trhovej ekonomike. Po roku 1990 sa prudko zvýšil počet krajín, ktoré sa stali demokraciou, aspoň na papieri. Kyvadlo sa však otočilo opačným smerom, uvádza autor článku.

“Sebaistota sa zmenila v bojazlivú samoľúbosť,” zdôrazňuje Neue Zürcher Zeitung. Obzvlášť aktívne diskusie o tom či je liberalizmus zastaraný, prebiehajú v Spojených štátoch a Veľkej Británii, kde po príchode Trumpa a brexitu prudko poklesla viera v nadradenosť vlastného modelu spoločnosti. Existujú náznaky, že liberalizmus upadá – napríklad demokratické slobody sa v posledných 13 rokoch dodržiavajú čoraz menej.

Spoločenské organizácie, ktoré o tom hovoria, uvádzajú, ako príklad situáciu v Maďarsku alebo víťazstvo Jaira Bolsonara vo voľbách v Brazílii. Sem patrí “porážka Američanov a Európanov v sýrskej vojne proti Rusku a Iránu”, ako aj sebavedomie, s ktorým čínsky prezident Si Ťin-pching oznámil globálnu prevahu svojej krajiny vo vývoji umelej inteligencie do roku 2025. Peking rád zaplní medzery, ktoré vznikli po odchode USA z medzinárodných organizácií. Čína sa snaží nastaviť tón v inštitúciách OSN, africkí vplyvní ľudia a ďalší “autoritatívni vládcovia” často hlasujú za čínske rezolúcie, uvádza článok.

Reklama

Sebavedomie Číny je založené na jej hospodárskej sile, ale Rusko nie je vhodné k úlohe protiváhy západnému modelu. Elity žijú príliš otvorene na úkor ľudu, úspechy postsovietskej ekonomiky sú príliš zanedbateľné a Moskva vystupuje na svetovej scéne príliš sebecky, tvrdí švajčiarsky novinár.

Hlavnou vecou však je, že Putinove Rusko sa opiera o myšlienku, ktorá sa nikdy nestane populárnym vývozným tovarom, je presvedčený Erik Hujer. Historik Timothy Snyder nazýva historické myslenie ruského prezidenta “politikou večnosti”. Vladimir Putin sa pozerá na históriu, ako na jednotný súvislý celok s cármi, Sovietskym zväzom aj pravoslávnou cirkvou. Ruská ríša je večná a Kremeľ je jej nesporným centrom. Kult moskovskej ríše nadobúda mystické rysy a ruské štátne myslenie tiahne ku kresťanským, posvätne historickým základom, píše Neue Zürcher Zeitung.

“Takéto obrátené do minulosti a otvorené nacionalistické názory sú vo zvyšku sveta ťažko masovo populárne, aj keď Putinovu silnú osobnosť uctievajú zástupcovia starej ľavice i novej pravice,” uvádza autor článku.

Spojené štáty a západná Európa tak vždy pociťovali, že im je hádzaná rukavica – najmä v studenej vojne. Pochybnosti o tom, či je možné zastaviť nástup komunizmu v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike, nikdy nezmizli. Schopnosť sebakritiky a zmeny, však pomohla Západu sa ubrániť pred hrozbou. Skutočnosťou je, že Moskve sa ako prvej podarilo vyslať družicu do vesmíru. Táto šokujúca udalosť bola východiskovým bodom vesmírneho programu prezidenta Kennedyho a pristátia na Mesiaci za 50 rokov, predpokladá novinár. Otvorená spoločnosť sa ukázala byť silnejšia ako jej nepriatelia, a to je pravda aj teraz, tvrdia.

Čína si môže za miliardy dolárov kúpiť podporu svojej iniciatívy, Jedno pásmo – jedna cesta. Môže usilovať o hegemóniu v strednej Ázii a pracovať na rozšírení euroázijskej sféry, vplyvu od Vladivostoku do Rotterdamu, na úkor EÚ. Zároveň však takéto ambície vyvolávajú odpor najbližších susedov, rovnako ako Indie, Európy a samozrejme Spojených štátov.

Reklama

Krajiny, ktoré sa zúčastňujú na projektoch rozvoja infraštruktúry, spoločne s Čínou sa s ňou zbližujú len na základe vlastných záujmov a netvoria silné spojenectvo. Svet vôbec netúžil po možnosti podriadiť sa autoritárskemu modelu spoločnosti, je presvedčený novinár. Peking a Moskva čelia demokratickým protestom na svojom vlastnom území. “Malí autokrati”, ako je napríklad Erdogan, tiež niekedy zlyhávajú. Pri voľbe primátora Istanbulu zvíťazil opozičný kandidát, pripomínajú švajčiarskej noviny.

Západ môže byť zmätený a rozdelený, ale to samo o sebe neurobí jeho odporcov príťažlivými, tvrdí autor. Rusko sa spolieha na silu svojich zbraní, Čína na moc peňazí. Ich “mäkká sila”, naopak nie je tak veľká. V tejto oblasti môže demokracia a trhová ekonomika ponúknuť viac, aj keď k nim pristupujete kriticky a považujete ich za produkty kultúrneho imperializmu.

Zároveň zostali v minulosti desaťročia nespornej nadvlády USA, pripúšťa novinár. Aj malé štáty chápu, že doba “humanitárnej intervencie” s vojenskými operáciami, v mene hodnôt a ekonomických záujmov sa už nevráti. Zmizli tiež naivné očakávania, že slobodná ekonomika môže automaticky viesť k slobodnej spoločnosti.

Tí, ktorí sa sťažujú na úpadok liberálneho svetového poriadku a obviňujú z toho Trumpa, by však mali pochopiť, že tento poriadok nemôže byť zachovaný bez Spojených štátov, ako jeho záruky, zdôrazňuje Neue Zürcher Zeitung. Tí, ktorí sa stavajú proti Washingtonu a podkopávajú transatlantické obchodné vzťahy, potrebujú Ameriku, predovšetkým – minimálne k udržaniu oslabeného liberálneho svetového poriadku, tvrdí autor článku. Podľa jeho názoru je to spôsobené, nielen politickými, vojenskými a ekonomickými nástrojmi, ktoré má Washington k dispozícii.

Myšlienka, ktorú na rozdiel od Ruska a Číny podporujú Spojené štáty, podľa švajčiarskeho novinára nestratila svoje čaro. Sloboda, individuálne a ekonomické sebaurčenie, rovnako ako hodnoty osvietenia, obsiahnuté v americkej ústave, ovplyvnili vytvorenie moderného švajčiarskeho štátu. Pre všetky tieto ideály by však bolo oveľa ťažšie etablovať sa vo svete bez aktívnej vedúcej úlohy Spojených štátov. Nemecko, ako vyspelá európska sila, nemá porovnateľný vplyv. Nemecký minister zahraničia môže akokoľvek požadovať vytvorenie aliancie, podobne zmýšľajúcich ľudí, ale nikto ho nechce nasledovať.

“Amerika zostáva majákom slobody, aj keď teraz žiari matne,” píšu švajčiarske noviny. Trump niekedy robí takéto vyhlásenia, ako by mu Putin a Si boli bližší ako americkí zakladatelia, ale najneskôr o päť rokov odíde Trump do minulosti a Spojené štáty si budú môcť zvoliť novú cestu. Rivalita nápadov vyžaduje trpezlivosť a vieru vo vlastné sily – avšak Moskva a Peking sú v tom jasne lepší, uzatvára Neue Zürcher Zeitung.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali