Mladí nitrianski filantropi podporia osem komunitných projektov

Mladí nitrianski filantropi podporia osem komunitných projektov

Nitra 16. apríla (TASR/HSP)

 

Grant vo výške 300 eur získala YMCA MZ Nitra na vytvorenie rozprávkovej záhrady ROZA na nitrianskom sídlisku Diely

Rekordný počet 30 projektov predložili žiadatelia o grant organizátorom 11. ročníka grantového programu Mladí nitrianski filantropi. Projekty mohli predkladať mladí ľudia z celého Nitrianskeho kraja vo veku od 15 do 30 rokov.

Reklama

„Po osobných stretnutiach s mladými žiadateľmi sme sa rozhodli podporiť osem projektov v hodnote 1900 eur,“ informovala Zuzana Čapčíková, členka mladých filantropov pri Nitrianskej komunitnej nadácii. Realizácia vybraných projektov sa začala 15. apríla tohto roku. Program podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien.

Grant vo výške 300 eur získala YMCA MZ Nitra na vytvorenie rozprávkovej záhrady ROZA na nitrianskom sídlisku Diely. Na mieste zanedbaného dvora so zdevastovanými ihriskami vznikne miesto, kde budú môcť návštevníci realizovať rôzne aktivity od tanca, hokejbalu, basketbalu až po skautské hry. Jednotlivé komponenty ROZA navrhlo iba šesťročné dievčatko. Grant v rovnakej výške získala aj trojica Natália Kratochvílová, Zuzana Hečková a Viktória Košťáliková, ktoré spolu s dobrovoľníkmi vytvoria v nitrianskom Hideparku Hobití dom. Prerobia existujúcu unimobunku na prírodnú ukážkovú stavbičku, ktorá bude slúžiť na workshopy, stretávanie, piknikovanie.

Reklama

Študenti tretieho ročníka Strednej odbornej školy drevárskej v Topoľčanoch Rastislav Tinák, Martin Matúš a Erik Galbavý sa rozhodli spoločne upraviť a vyčistiť dvor školy, nasadiť stromy, kríky, kvety a zriadiť učebňu v prírode, ktorá bude vysadená z drevín z regiónu. Občianske združenie Labuť priblíži tradičné aktivity mladým obyvateľom Malého Zálužia a okolitých obcí. Ukážu im varenie tradičného slivkového lekváru a oživia spomienky staršej generácie, ktorá bude môcť svoje skúsenosti odovzdať mladým. Súčasťou podujatia bude vytvorenie brožúry receptov tradičných jedál pod názvom Ujlacký receptár. Združenie STORM zasa zriadi počas jarných a letných hudobných festivalov v Hideparku v Nitre chillout zónu ako preventívny priestor na oddych a upokojenie pre mladých.

Regionálne edukačno-sociálne centrum v Nových Zámkoch, ktoré poskytuje komplexné služby pre ľudí s mentálnym postihnutím, využije získaný grant na integráciu detí s mentálnym postihnutím a ich rovesníkov z bežných základných škôl. Spoločné divadelné predstavenie Alica v krajine zázrakov nacvičí viac ako 14 detí. Z grantu zakúpia kostýmy. Informačné centrum mladých v Leviciach uspelo s projektom Farebné hranice, ktorý zapojí skupinu mladých angažovaných stredoškolákov do prípravy a realizácie niekoľkých podujatí pre deti a pre deti so špecifickými potrebami. Zorganizujú kreatívne dielničky, záhradnú párty a vernisáž. Projektom chcú prepojiť dobrovoľnícke aktivity, svet umenia a svet detí so špecifickými potrebami. Zelená zebra, ktorá prezentuje neprofesionálne umenie mladých ľudí od 15 do 26 rokov, získala grant na realizáciu projektu Trafovegabarter. Týmto projektom chce odbúrať predsudky ľudí voči vegetariánskej a vegánskej strave a ukázať im zdravý životný štýl. Trafovegabarter sa uskutoční v areáli nitrianskej Fotogalérie Trafačka v júni a v septembri tohto roka.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali