Ministerstvo vnútra má k dispozícii už nový vrtuľník Bell 429

Ministerstvo vnútra má k dispozícii už nový vrtuľník Bell 429

Bratislava 17. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vrtuľník Bell 429 je viacúčelový stroj, ktorý by mal pomôcť pri pátraní po nezvestných osobách, ochrane štátnej hranice, ale napríklad aj pri prenasledovaní cestných pirátov

Ministerstvo vnútra (MV) SR má už pri svojej práci k dispozícii nový vrtuľník Bell 429. Ide o viacúčelový stroj, ktorý by mal pomôcť pri pátraní po nezvestných osobách, ochrane štátnej hranice, ale napríklad aj pri prenasledovaní cestných pirátov. Kľúče od novej helikoptéry si dnes na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave slávnostne prevzal minister vnútra Robert Kaliňák.

Reklama
Na snímke zľava minister obrany SR Martin Glváč, chargé d´Affaires veľvyslanctva USA v SR Rudolf Perina, minister vnútra SR Robert Kaliňák, ekonomický radca veľvyslanectva Kanady v SR Milan Haruštiak a generálny riaditeľ spoločnosti Bell Helicopter pre Európu a Rusko Jakub Hoda počas slávnostného symbolického odovzdávania kľúčov od novej helikoptéry Bell 429 letke ministerstva vnútra
Na snímke zľava minister obrany SR Martin Glváč, chargé d´Affaires veľvyslanctva USA v SR Rudolf Perina, minister vnútra SR Robert Kaliňák, ekonomický radca veľvyslanectva Kanady v SR Milan Haruštiak a generálny riaditeľ spoločnosti Bell Helicopter pre Európu a Rusko Jakub Hoda počas slávnostného symbolického odovzdávania kľúčov od novej helikoptéry Bell 429 letke ministerstva vnútra

Do konca tohto roka bude mať MV SR k dispozícii ďalší takýto stroj. Okrem toho plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie aj na ďalšie vrtuľníky strednej triedy, takže nie je vylúčené, že v perspektíve niekoľkých rokov bude na slovenskom nebi postupne lietať osem nových vrtuľníkov ministerstva vnútra.
“Ide o najmodernejší stroj na trhu, je najmladší a tak najviac odráža požiadavky aktuálnej doby, ktorá je čím ďalej náročnejšia pre záchranárske jednotky,” povedal Kaliňák.

Súčasťou vrtuľníka je aj kompletná policajná výbava, výrobca dodal stroj v klasických slovenských policajných, zeleno–bielych farbách s nápisom POLÍCIA. Minister vnútra upozornil najmä na jeho nižšie prevádzkové náklady a jeho využitie vidí napríklad pri pátraní po osobách či prenasledovaní cestných pirátov.

Reklama

Spoločnosť Bell, ktorá vrtuľník vyrobila, vznikla v roku 1935. Odvtedy vyrobila už vyše 30.000 vrtuľníkov. “Bell 429 je momentálne najmodernejším strojom vo svojej kategórii na trhu. Tieto stroje sú veľmi úspešné a veľmi obľúbené v jednotlivých policajných zboroch. Mohli by sme spomenúť niekoľko dodávok, ktoré sme urobili pre policajné oddelenie mesta New York. Taktiež slávime úspechy aj v Európe, kde dodávame helikoptéry tureckému policajnému zboru a švédskym policajným silám,” dodal Jakub Hoda, generálny riaditeľ pre Európu a Ruskú federáciu Bell Helicopter.

Nový vrtuľník získalo MV SR výmenou za starý stroj Mi-171. Podľa Centrálneho registra zmlúv bola príslušná zmluva týkajúca sa jedného vrtuľníka uzatvorená medzi MV SR, spoločnosťami Forward Group Integrated Ltd. a Bell Helicopter Textron Inc. Predmetom zmluvy bola výmena použitého, letovo nespôsobilého vrtuľníka Mi-171 z roku 2001, vrátane dvoch motorov nachádzajúcich sa na vrtuľníku a ďalšieho letovo nespôsobilého motora z roku 2000 spolu s potrebnou technickou dokumentáciou za nový základný model vrtuľníka Bell 429.

Hodnotu zamieňaného majetku vo vlastníctve Slovenskej republiky a v správe MV SR znalec vyčíslil na 4.214.000 eur (5.826.276 USD). Trhová hodnota vrtuľníka Bell 429 je podľa zmluvy 5.995.000 USD. Zámena mala byť podľa zmluvy vykonaná bez finančného vyrovnania rozdielu v cene.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali