Migrácia nepatrí medzi základné ľudské práva, zdôrazňujú Maďari po kritike zákona “Stop Soros” zo strany OSN

Migrácia nepatrí medzi základné ľudské práva, zdôrazňujú Maďari po kritike zákona “Stop Soros” zo strany OSN

Budapešť 20. septembra 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/MTI-Szilard Koszticsak)

 

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto obvinil inštitút na ochranu ľudských práv OSN, že “šíri klamstvá” o jeho krajine a zdôraznil, že prisťahovalectvo nie je medzi “základnými ľudskými právami”. Maďarský minister pri tom hovoril o “nezávislých odborníkoch” v Rade OSN pre ľudské práva, pričom uviedol, že “by nemali byť nezávislí od pravdy”.

Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó

“Nedávno niektorí predstavitelia OSN, bohužiaľ, začali šíriť lži voči mojej krajine,” uviedol Szijjarto v stredu na stretnutí OSN. Títo úradníci by nás chceli “prinútiť robiť nemožné veci”, a to najmä umožniť nelegálnym migrantom vstup do krajiny, uviedol Szijjarto. “Hovorí sa, že migrácia je základným ľudským právom, čo je ale lož,” zdôraznil.

Reklama

Dôrazné vyhlásenie ministra zahraničných vecí bolo odpoveďou na kritiku proti maďarskej protiimigračnej politike. Minulý týždeň organizácia OSN pre ochranu práv kritizovala takzvaný zákon “Stop Soros”, ktorý prijala Orbánova vláda v júli. Dokument OSN uviedol, že Maďarsko “prijíma zákony proti občianskej spoločnosti, migrantom, utečencom a žiadateľom o azyl. V dokumente je tiež uvedené, že je to proti medzinárodným štandardom v oblasti ľudských práv a zákon vraj ohrozuje” hodnoty “celej Európskej únie.

V správe OSN je tiež napísané, že zákon je zameraný na kritickú “občiansku spoločnosť” a spája “nepriateľstvo, xenofóbiu a diskrimináciu migrantov, žiadateľov o azyl, utečencov a všetkých, ktorí sa im snažia poskytnúť podporu.”

Reklama

Zákon “Stop Soros” zaviedol obmedzenia pre zahraničné mimovládne organizácie, ktoré pracujú s migrantmi, a zaväzuje ich, aby mali licencie od vlády. Takisto kriminalizoval pomoc prisťahovalcom, konkrétne “poskytovanie finančných alebo majetkových výhod”, alebo informovanie migantov o postupoch pri hľadaní azylu. Tí, ktorí tak urobia, môžu čeliť 12 mesiacom odňatia slobody.

Sporný maďarský zákon je pomenovaný po maďarsko-americkom miliardárovi, globálnom podporovateľovi otvorených politík – Georgovi Sorosovi. Maďarský premiér Viktor Orban ho opakovane obvinil zo sprisahania, že v jeho rodnej krajine vyvoláva nepokoje a podkopáva stabilitu Európy vlnami masovej migrácie.

Silný postoj proti prisťahovalectvu taktiež priviedol Budapešť do konfliktu s EÚ. Minulý týždeň Európsky parlament zdôraznil, že je potrebné začať konanie v súvislosti s článkom 7 Lisabonskej zmluvy z roku 2007. Ustanovenie je určené na to, aby sa uplatňovalo, ak existuje “jednoznačné riziko vážneho porušenia” hodnôt EÚ jedným z jeho členských štátov a často sa označuje ako “jadrová možnosť” bloku. Ak by bol plne implementovaný, Budapešť by bola zbavená hlasovacích práv v EÚ.

Budapešť obvinila Brusel, že chce, aby sa Maďarsko stalo “krajinou migrantov”, a nazýva hlasovanie v Európskom parlamente “malou pomstou” z dôvodu protimigračnej politiky. Ďalšie krajiny, ktoré sú v rozpore s EÚ v oblasti prisťahovaleckých politík, a to Poľsko a Česká republika, sa v hlasovaní o článku 7 postavili na podporu Budapešti. V minulom roku sa samotné Poľsko stalo cieľom rovnakého konania podľa článku 7 v súvislosti so súdnou reformou.

Na stranu Maďarska sa postavili aj slovenskí europoslanci. Pri hlasovaní o tendenčnej a nevyváženej správe o stave Maďarska podržali maďarský národ najviac zo všetkých členských krajín práve Slováci. Vyplýva to z prepočtu, ktorý zverejnil Laurenz Ennser-Jedenastik, politológ z Viedenskej univerzity (viac v článku).

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali