Roman Michelko: Poučenia z Paríža

Roman Michelko: Poučenia z Paríža

Bratislava 26. novembra 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

To, čo sa deje dnes v Paríži, má svoju logiku a dalo sa skôr či neskôr očakávať. S akútnou utečeneckou krízou to síce súvisí len nepriamo, ale priam kauzálne. Cieľ Islamského štátu bol jasný – demonštrovať svoju silu a pomstiť sa za francúzske bombardovanie jeho základní v Sýrii. Otázka je, čo tým chceli dosiahnuť.

Na snímke Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

Ak mali zastrašiť francúzskych či vo všeobecnosti západných politikov, aby sa úplne stiahli z tohto územia, tak kalkulovali úplne zle. Konflikt v Sýrii nevytvára nijaké nové klony vietnamského syndrómu – zásah voči radikálnym islamistom má všeobecnú podporu Európanov, nielen samotných Francúzov. Príčinou je skutočnosť, že ich barbarstvo a agresivita nemá hraníc. Predovšetkým však útočia v srdci európskej civilizácie a po útokoch v Paríži si na rozdiel od Charlie Hedbo vyberajú nevinné a nezúčastnené obete. Poďme však k príčinám.

Reklama

Tá prvá a zásadná je fatálne zlyhanie spravodajských služieb. Toto totiž nebol útok nejakého osamelého šialenca, ale precízne naplánovaná a logisticky zvládnutá akcia, ktorá vypukla v jednom čase na siedmich miestach v Paríži. Skutočnosť, že takáto megaakcia unikne pozornosti francúzskych a belgických (ako dnes vieme, teroristi mali svoju základňu v Molenbeeku, teda na predmestí belgického Bruselu) spravodajských služieb, je jednoducho škandál a to, že padnú hlavy ich šéfov, je to najmenej.

To sú však len akútne veci, problém je, samozrejme, podstatne hlbší. Tým hlavným je situácia v Sýrii a nečinnosť svetového spoločenstva voči krajne odpudivému útvaru – Islamskému štátu – ktorý sa tam vytvoril. Istá miera zdržanlivosti bola na mieste. Ak si uvedomíme, k akým dôsledkom viedlo bombardovanie Líbye, a zároveň si uvedomíme komplikovanosť situácie v Sýrii, je jasné, že žiadne jednoduché a dobré riešenia neexistujú.

Reklama

Uvedomiac si, že Irak a Sýria sú z podstaty umelé útvary, ktoré ktosi narysoval od stola, má svetové spoločenstvo v podstate len dve systémové riešenia. Podporovať nejaké sekulárne diktatúry, aké boli v oboch štátoch, či už do pádu Saddáma Husajna v Iraku alebo diktatúra Asadovcov do arabskej jari v Sýrii. Tieto diktatúry neboli nijako príťažlivými režimami, ale zaviedli isté pravidlá, boli nábožensky znášanlivé a dokázali ochrániť náboženské menšiny.

Na snímke policajti a hasiči sa zhromažďujú okolo tela obete v 10. obvode francúzskej metropoly Paríž 13. novembra 2015. K teroristickému útoku v Paríži v blízkosti Námestia republiky, na hranici 10. a 11. obvodu francúzskej metropoly, došlo v piatok večer približne o 23.00 h
Na archívnej snímke sa policajti a hasiči zhromažďujú okolo tela obete v 10. obvode francúzskej metropoly Paríža 13. novembra po teroristickom útoku v Paríži v blízkosti Námestia republiky, na hranici 10. a 11. obvodu francúzskej metropoly

Druhou alternatívou je rozpad oboch štátov na „prirodzené“ útvary. V prípade Iraku je to šítska, sunnitská a kurdská časť, v prípade Sýrie je to ešte komplikovanejšie. Tá by sa musela rozpadnúť na šítsku, sunnitskú, kurdskú, alavitskú a maronitskú časť. Na jej troskách by tak vzniklo päť či šesť malých útvarov veľkosti Libanonu, a tie by v zásade nemuseli nikoho ohrozovať. Samozrejme, takéto riešenie by znamenalo zásadné prehodnotenie medzinárodnej politiky, a pravdepodobne by viedlo k reťazovej reakcii, napríklad v Líbyi, ale aj v ďalších podobných umelých útvarov, ktorých nám koloniálna éra nechala bez počet.

Realistickejšia je teda prvá cesta. Na jej úspešné zvládnutie je však nutná spolupráca Západu a Ruska. Západ prezentovaný NATO-m už musí prestať tliachať o akejsi umiernenej sýrskej opozícii – nič také neexistuje. Musí spojiť svoje sily s Ruskom na spoločné potlačenie radikálov z Islamského štátu, ako aj iných extrémistických skupín an-Nusra a ďalších, ktorým ide o všetko možné, len nie o tolerantný sekulárny štát. Asad nateraz musí ostať, ale jeho bývalé postavenie sa už nikdy nevráti. V diktatúrach totiž vyslúžilí politici neodchádzajú na pokojný dôchodok, takže v podstate nemá čo stratiť. Riešenie je teda také, že ešte istý čas bude Asad v pozícii prezidenta, ale koalícia NATO a Ruska sa dohodne na oklieštení jeho kompetencií a rozdelení moci medzi jeho kliku a politické frakcie, ktoré reprezentujú iné etniká a náboženské skupiny v Sýrii. Ak sa podarí sprostredkovať dohodu medzi prezidentom Asadom, ktorý bude stále kontrolovať armádu, a tým zabezpečí bezpečnosť seba a Alavitom, ktorých reprezentuje, zároveň však odovzdá časť politickej moci novému premiérovi, situácia v Sýrii sa môže stabilizovať a terorizmus bude strácať svoju živnú pôdu.

Veci, ako dôsledná registrácia utečencov a riešenie frustrácie druhej a tretej hodnotovo vykorenenej a nezorientovanej generácie utečencov, z ktorých sa tak často regrutujú teroristi, je ďalšia dlhodobá úloha, ktorej pozitíve riešenie bude mať zásadný vplyv na ďalšiu perspektívu západnej civilizácie. V Paríži nám islamskí teroristi uštedrili poriadny úder a je len na európskych lídroch, či za z neho poučia, alebo budú ďalej zotrvávať v slepej uličke svojich polovičatých a nekompetentných rozhodnutí.

Roman Michelko

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali