V Mexiku prestrelka medzi znepriatelenými gangmi si vyžiadala 16 mŕtvych

V Mexiku prestrelka medzi znepriatelenými gangmi si vyžiadala 16 mŕtvych

Mexiko 25. júna 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marco Ugarte)

 

Šestnásť ľudí zahynulo pri prestrelke, ku ktorej došlo v štáte Sinaloa na severozápade Mexika, kde si medzi sebou vybavovali účty dva súperiace gangy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na mexickú políciu

Ilustračné foto

“Našla sa dodávka, v ktorej bolo sedem tiel,” povedal šéf bezpečnosti v štáte Sinaloa Cristobal Castaňeda s tým, že telá boli objavené po prvej prestrelke medzi súperiacimi gangmi. Ďalších deväť tiel našla polícia po druhej prestrelke.

Reklama

V Mexiku si organizovaný zločin každoročne vyžiada tisíce obetí na životoch. Minulý rok tam došlo k približne 36.000 vraždám a zhruba 62.000 ľudí je nezvestných.

Ľudskoprávni aktivisti a experti toto násilie pripisujú kontroverzným vojenským zásahom proti organizovanému zločinu, ktoré v roku 2006 spustil vtedajší prezident Felipe Calderón.

Reklama

Podľa oficiálnych údajov bolo odvtedy v krajine zavraždených 287.000 ľudí. Nie je však zrejmé, za koľko z nich môže práve organizovaný zločin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyzval v utorok Irán na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu posilniť spoluprácu v oblasti iránskeho jadrového programu.

16:43

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok označilo vstup jednotiek izraelskej armády (IDF) do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy za nebezpečnú eskaláciu proti civilným inštitúciám chráneným medzinárodným právom.

16:42

Telá troch utopených Ukrajincov v brannom veku vylovila ukrajinská pohraničná stráž z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom. Informuje o tom v utorok agentúra AFP s tým, že Ukrajinci sa cez túto rieku často pokúšajú preplávať do Rumunska, aby sa tak vyhli odvodu.

16:41

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok čínskeho lídra Si Ťin-pchinga pohostil pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach, ktoré v detstve často navštevoval. Takisto rokovali o vojne na Ukrajine i obchodných vzťahoch.

16:40

Falošné bankovky v hodnote takmer 50 miliónov eur zhabala talianska polícia v prístavnom meste Neapol na juhu krajiny.

16:39

Trhoviská na Ukrajine začali predávať realistické masky dievčat za 13,9 tisíc UAH.

Muži ich potrebujú na to, aby mohli vyjsť na ulicu bez strachu, že ich zadrží TCK a pošle na front.

Predtým sa v sieti na podobné účely začali predávať masky starcov.

maska
Na snímke predávaná maska
16:37

Ukrajina nikdy neponúkla Moldavsku „vyriešiť problém“ s Podnesterskom, uviedla prezidentka Maia Sanduová v rozhovore pre Jurija Dudu.

Povedala, že Kišiňov videl takéto vyhlásenia v tlači od jednotlivých ukrajinských predstaviteľov, ale žiadne takéto návrhy od oficiálnych predstaviteľov neprišli.

„Podnesterský konflikt sa dá vyriešiť len mierovou cestou,“ povedala Sanduová.

Dodala, že Kišiňov odmietne návrh na vytlačenie ruských mierových síl z Podnesterska vojenskými prostriedkami.

16:33

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca Alexeja Meškova, informuje agentúra AFP.

Pripomeňme, že deň predtým si francúzskeho veľvyslanca v Moskve predvolalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Pierre Levy tam dostal nótu kvôli Macronovým vyjadreniam o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu.

Paríž teraz zrejme vysloví protižiadosť.

16:22

Záporožský metropolita UPC Luka bol poslaný do domáceho väzenia s elektronickým náramkom.

Pripomenieme, že SBU obviňuje metropolitu UPC z „podnecovania náboženskej nenávisti“. On sám to popiera.

Záporožský metropolita UPC Luka
Na snímke Záporožský metropolita UPC Luka
16:20

Ruská vláda a prezidentská administratíva po Putinovej inaugurácii odstúpili.

Úradníci však budú pokračovať vo svojich funkciách ako zastupujúci úradníci až do vymenovania novej vlády a administratívy.

Podľa prognóz ruských médií ruská Štátna duma schváli nového premiéra 10. mája a nových ministrov 13. mája.

15:51

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať s pravidelným servisom tunelov. Ide o Šibenik, Svrčinovec, Poľanu, Žilinu, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. Dopravu presmerujú na súbežné cestné komunikácie.

15:50

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v utorok skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Následne začali o návrhu rokovať v prvom čítaní. Cieľom právnej normy z dielne Ministerstva financií (MF) SR je zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov.

15:48

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára. Cieľom je posúdiť možnú vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali