Medzinárodný tím archeológov objavil v Egypte neznámu pyramídu

Medzinárodný tím archeológov objavil v Egypte neznámu pyramídu

Edfu 12. februára (HSP/Foto:TASR)

 

Kto dal neznámu pyramídu postaviť, nie je jasné

Pyramídy, hrobky faraónov, ktoré dodnes pútajú pozornosť historikov, archeológov, ale aj obyčajných ľudí. Neraz v minulosti podľahli zlodejom, ktorí z nich ukradli vzácne predmety a snažili sa ich speňažiť. Od nájdenia hrobky faraóna Tutanchamóna, ktorého mnohí vedci nazývajú aj Tuti, archeologický výskum v Egypte neustal. 

Reklama
Ilustračné foto

Medzinárodný tím archeológov pôsobiaci v Egypte mal obrovské šťastie. Podarilo sa mu objaviť prvú pyramídu. Je dokonca ešte staršia ako Cheopsova. Hoci o nej vedeli už skôr, nájsť ju sa im podarilo až teraz. Postavená bola v čase prvej dynastie. Je však otázne, či ju dal postaviť panovník Honi, ktorý vládol v období rokov 2635 až 2610 alebo Snofru vládnuci približne v rokoch 2610 až 2590 pred Kristom.

Jedna legenda hovorí, že úplne prvá pyramída nebola postavená správne, pretože mala polámané okraje. Vtedajším architektom teda neostávalo nič iné iba navrhnúť novú, ktorá by bola hodná večného príbytku ich faraóna. Jej pôvodná výška bola 13 metrov, no vplyvom prírodných živlov a odoberania kamenných blokov na iné stavby má v súčasnosti iba 5 metrov.  

Reklama

Táto pyramída údajne neslúžila ako klasická hrobka pre panovníka. Toto tvrdenie podporuje aj nález vo východnej časti, kde bolo objavené špeciálne miesto, kde sa obetovali potraviny, čo potvrdzuje jej kultový význam. Necelých 50 rokov po svojom vzniku prestala slúžiť svojmu účelu, pretože panovník Chufev v tom čase začal stavať Veľkú pyramídu v Gíze a túto už za potrebnú nepovažoval. Pyramída z Edfu je trojstupňová postavená z pieskovcových blokov a ílovej omietky. Jej jadro je obklopené dvoma vonkajšími vrstvami blokov, čo tvorí vonkajší trojstupňový dojem.

Veľkosť pyramíd dodnes vyvoláva otázku prečo sú vlastne také veľké. Veď v podstate slúžia iba ako hrob. Na túto otázku odpovedá archeologička Salima Ikramová. Podľa nej mala stavba pyramíd dva ciele. Prvým bola samotná skutočnosť, že išlo o príbytok pre dušu panovníka, žijúceho boha, pretože panovníci v náboženskom ponímaní Egypťanov boli bohmi. Ich miesto posledného odpočinku muselo byť teda hodné tohto titulu. Druhým bolo vytvorenie nových pracovných miest. 

Keďže išlo o veľké stavby, bol nevyhnutný veľký počet robotníkov. Tak poskytla krajina pracovné miesta niekoľkým stovkám mužov. Musíme si uvedomiť, že stavba týchto hrobiek trvala niekoľko desiatok rokov, čo v oblasti práce znamenalo pre robotníkov istotu stabilnej práce. Fyzicky náročná práca však znamenala aj úmrtnosť v nižšom veku.

Archeologička zároveň hovorí, že nestabilná politická situácia sa odráža aj na archeologickom výskume. Púšť je pomerne nebezpečná, pretože sa objavuje čoraz viac zločincov a novodobých vykrádačov hrobiek. Tí sa snažia ukradnuté artefakty vyviezť za hranice krajiny. Napriek týmto nepriaznivým podmienkam tu výskum neutícha, pretože Egypt ukrýva mnoho tajomstiev z čias faraónov a mení náš pohľad na jednu historickú epochu ľudských dejín.

 mž

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali