Mediálne manipulácie a fakty v prípade úmrtia Indky, ktorá žiadala o potrat v Írsku

Mediálne manipulácie a fakty v prípade úmrtia Indky, ktorá žiadala o potrat v Írsku

Írsko 19. novembra (HSP/Daily Mail/TASR/LSN/Foto:TASR)

 

Indka nezomrela kvôli dieťaťu, kampaň potratových nadšencov zavádza

 

Reklama

Savita Halappanavar bola v 17. týždni tehotenstva, keď zomrela na septikémiu, formu otravy krvi infekciou baktérie E.coeli. Pred smrťou spontánne potratila svoje dieťa. Keď jej lekári povedali, že dieťa zomrie za pár hodín, lebo jej už unikala plodová voda, dožadovala sa jeho zabitia umelým potratom. Nemocnica v írskom Galway jej umelý potrat odmietla vykonať, lebo írska ústava garantuje právo na život nenarodenému dieťaťu ako akémukoľvek narodenému človeku, resp. ako aj jeho matke. Zo zverejnených faktov je jasné, že lekári netušili o tejto zriedkavej infekcii, ktorá pravdepodobne viedla k potrateniu a spôsobila následnú smrť. Možno mali podať antibiotiká skôr, čo jej mohlo zachrániť život. Potrat by ju však nezachránil.

Tragédia sa udiala 28. októbra 2012. Kým sa prvýkrát dostala do médií 14. novembra, dôverné zdravotné informácie pacientky sa dostali do rúk obhájcov legálnych potratov[1]. 11. novembra organizácia Irish Choice Network, ktorá bojuje v Írsku za legalizáciu potratov, rozposlala svojim podporovateľom email, v ktorom žiadala, aby prišli protestovať za potraty 14. novembra pred parlament v súvislosti s novou správou, ktorá bude začiatkom týždňa medializovaná. Neskôr im budú poslané konkrétnejšie informácie.

Reklama

 

Manipulácia prebiehala aj v najväčších írskych médiach

Irish Times informoval o tragédii ako prvý s titulkom „Žena, ktorej bol odmietnutý potrat, zomiera v nemocnici“. Správa, napísaná dcérou jedného z lídrov potratového lobingu, sa obmedzila len na citáty manžela nebohej. Ten tvrdil, že lekári odmietli umelý potrat jeho manželke s výhovorkou, že  sú v katolíckej krajine. Žiaden lekár nedostal priestor komentovať a správu hneď do celého sveta rozniesli agentúry, ktoré sa podobne dožadujú legalizácie potratov pre Írsko. Keďže vyhasol život 31-ročnej zubárky indického pôvodu, legalizácie potratu v Írsku sa domáha aj indický veľvyslanec v Írsku, dokonca i indická opozičná strana ako aj obhájcovia legálnych potratov po celom svete.

Medzičasom sa ozvali viacerí odborníci, ktorí odmietajú túto mediálnu manipuláciu. Vysvetľujú, že potrat nelieči otravu krvi. Ako potvrdil v novinách The Hindu aj prezident Indickej federácie pôrodníkov a gynekológov Hema Divakar, umelý potrat by v tomto prípade septikémie len urýchlil smrť Savity. V septembri na medzinárodnom sympóziu v Írsku 140 expertov v oblasti gynekológie a pôrodníctva vydalo vyhlásenie o materskom zdraví, ktoré okrem iného tvrdí aj to, že umelý potrat nikdy nie je medicínsky nevyhnutný, aby bolo možné liečiť ženu. Írsky minister zdravotníctva Dr James Reilly odmietol obvinenia pre odmietnutie umelého potratu ako dôvod smrti Savity s odkazom na fakty, ktoré ešte nemôže zverejniť. Vláda iniciovala vyšetrovanie, aby tak odpovedala na mediálny rozruch okolo prípadu.

Pochopiteľne sa ozývajú aj hlasy odporcov potratov, ktorý poukazujú na odporné zneužitie nešťastnej smrti mladej ženy na politickú kampaň za legálne zabíjanie nenarodených. Írsko je pritom krajinou s najnižšou materskou úmrtnosťou na svete. Podľa údajov OSN z roku 2005 to bol jeden prípad, kým v Indii zomrelo 117 000 matiek v súvislosti so živými pôrodmi. Napriek tomu indický veľvyslanec v Írsku sa odvážil prehlásiť, že Savita by bola žila, keby bola hospitalizovaná v Indii. V Indii sú potraty legálne na požiadanie, 11 miliónov detí je za rok potratených, čo predstavaje 2,5-násobok celkovej írskej populácie. Pritom 20 000 žien zomrie za rok v Indii v dôsledku komplikácií po týchto legálnych potratoch.

Reklama

 

Indi obzvlášť tvrdí v tlači

Napriek tomu indické média uverejnili články s týmito titulkami: „Írsko zavraždilo tehotnú indickú stomatologičku“ a „Indka zomrela prosiac o potrat, ktorý írsky zákon odmieta“. Podobne reagovalo BBC: „Žena zomiera po tom, čo jej bola zamietnutá žiadosť o potrat v Galway nemocnici“, či

Guardian: „Írsky zákaz potratov: história obštrukcie a odmietania“. V Kanade „Nezmyselná smrť Írky odhaľuje krutú realitu pre ženy“, atď. Slovenské televízie 16.11. podobne tendečne prebrali  správu. Britský Daily Mail priniesol vyváženejšie informácie, spochybňujúce mediálnu hystériu. Poukazuje aj na zdroje, že tá istá nemocnica niekoľkokrát v minulosti vykonala zákrok pre záchranu života ženy, čo viedlo k nechcenej smrti dieťaťa. Savitino dieťa napokon lekári predsa len vybrali z maternice umelo, keď mu už nebilo srdce. Priamo zabiť dieťa v maternici v Írsku nie je dovolené ani pre prípad incestu, či znásilnenia.

 

Reklama

Celá kampaň je dobre premyslená politická hra

Daily Mail naznačuje aj súvislosti, čomu má manipulácia faktov napomôcť. Do konca tohto mesiaca má Írska vláda predložiť, ako bude reformovať zákaz potratov, zakotvený v ústave, po tom, čo v roku 2010 Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu uznal čiastočne nárok jednej z troch anonymných žien v prípade pod názvom A.,B.,C. vs. Írsko. Hoci Štrasburg neoveruje pravdivosť predkladaných faktov, lebo to robia súdy na národnej úrovni, ktoré majú byť prvé vyčerpané a v tomto prípade neboli, sťažnosť bola Európskym súdom pre ľudské práva prijatá dokonca ako anonymná. Sťažnosť právne i finančne kryla írska pobočka najväčšej siete potratových kliník vo svete Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo, ktorá lobbuje celosvetovo za legalizáciu svojho biznisu. Ide o najväčšiu mimovládnu organizáciu na svete s pobočkami vo vyše 149 krajinách.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali