Matovič: Premiér klame, svoje dôkazy mal v šuplíku už šesť rokov

Matovič: Premiér klame, svoje dôkazy mal v šuplíku už šesť rokov

Bratislava 5. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Matovič potvrdil, že doklady, ktoré dal dnes Fico médiám, sú pravdivé, aj keď je presvedčený, že legálne sa k nim dostať nemohol

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) klame, ak tvrdí, že svoje dôkazy proti firme Igor Matovič – regionPRESS z údajných daňových podvodov z roku 2008 zverejnil až dnes, lebo ich získal až teraz. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič v reakcii na obvinenie premiéra, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone.

Reklama
Na snímke predseda hnutia OľaNO Igor Matovič
Na snímke predseda hnutia OľaNO Igor Matovič

Matovič na tlačovej konferencii pustil videozáznam z pléna parlamentu z decembra 2010, na ktorom Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) hovorí Matovičovi príbeh o podnikateľovi, ktorému sa ohlási daňová kontrola. Ten vzápätí firmu predáva. Daňový úrad ide k novému majiteľovi na kontrolu a ten vraví, že všetky doklady dal do zberu. “Ako je možné, že pred šiestimi rokmi Zmajkovičová disponovala rovnakými dôkazmi, rovnakými kópiami z trnavského daňového úradu, keď v tejto veci dnes Fico bohorovne klamal?” pýtal sa Matovič, podľa ktorého premiér používa lož ako pracovnú metódu.

“Robert Fico tvrdí, že som daňový podvodník. Je premiér, vie o tom šesť rokov, má to v šuplíku a až po tejto dobe urobí bombastickú tlačovku, že to musí zverejniť vo verejnom záujme,” poznamenal.

Reklama

Šéf OĽaNO-NOVA potvrdil, že doklady, ktoré dal dnes Fico médiám, sú pravdivé, aj keď je presvedčený, že legálne sa k nim dostať nemohol. “Mal som vo firme v roku 2008 daňovú kontrolu, ktorá prebiehala asi tri roky. Mám rozhodnutie ministerstva financií pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) aj Daňového riaditeľstva SR, že to bolo v súlade so zákonom, že neprišlo k žiadnemu kráteniu dane a zaplatil som všetky dane,” tvrdí Matovič.

Odmieta tiež tvrdenie premiéra, že zo svojej firmy vytuneloval 122 miliónov Sk. “Tie peniaze na účte mojej živnosti boli všetky zdanené. To nie je tunelovanie. Na budúci týždeň predložím všetky doklady k tomu, ako som platil dane ako živnostník. Nemám s tým najmenší problém a dokážem, že živnostník Igor Matovič platil najväčšie dane v celom Trnavskom kraji. To je čestné podnikanie,” zdôraznil.

Matovič ďalej vysvetlil, že s kupujúcim mal v roku 2008 uzavretú zmluvu o budúcej zmluve, že mu svoju živnosť predá hneď, ako skončí jej činnosť. “Medzičasom prišla daňová kontrola, ktorá tam bola už asi dva a pol roka. Kupujúci nechcel ďalej čakať, lebo hodnota pohľadávok klesala. Tak som mu to predal aj s upozornením, že prebieha daňová kontrola. A keď predávate firmu, ktorá má na účte 121 miliónov Sk, nebudeme ju predávať za jeden milión. Návrh kupujúceho bol milión Sk, k tomu sa prirátalo 121 miliónov Sk na účte,” vysvetľoval opozičný poslanec. Spomenutý milión údajne dodnes nedostal.

Igor Matovič podľa svojich slov kupujúceho zaviazal, aby zachoval všetky doklady, ten ich napriek tomu dal podľa svojich slov do zberu. “Ale ak by Fico vedel, že je tam nejaký problém, už by to dávno riešil,” myslí si. To, že Matovič po dvoch mesiacoch od predaja živnosti od zmluvy odstúpil, si podľa svojich slov nepamätá, ale nepovažuje to za podstatnú vec z hľadiska obvinenia z daňového podvodu, ktoré vzniesol Fico.

Dnešnú tlačovú konferenciu premiéra si vysvetľuje tým, že Smeru-SD klesajú preferencie a bojí sa, že nebude vládnuť. “A potom niekto jemu a jeho poskokom klepne po prstoch,” uzavrel Matovič.

Reklama

Fico vyhlásil, že Matovičovi bola ohlásená jedna z daňových kontrol na 15. augusta 2008. Deň pred ňou však Matovič podľa premiéra fiktívne predal svoj podnik Igor Matovič – regionPRESS bielemu koňovi Pavlovi Vandákovi za 122 miliónov slovenských korún. “Pán Vandák pracoval pre Igora Matoviča ako živnostník, avšak bol prakticky jeho zamestnancom a nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí,” uviedol premiér.

Kúpna cena 122 miliónov Sk bola podľa jeho slov zaplatená tak, že 14. augusta, v deň podpisu kúpnej zmluvy, z účtu firmy Igor Matovič – regionPRESS si mal Matovič previesť 122 miliónov korún na svoj súkromný účet. “Súčasne v rámci fiktívneho prevodu odovzdáva bielemu koňovi, pánovi Vandákovi, celé účtovníctvo spoločnosti od rokov 1997 do roku 2008. Teda za celú dobu jej existencie,” podotkol Fico. Aby bol fiktívny prevod dokonaný, 10. októbra 2008 mal Matovič na daňovom úrade oznámiť, že od zmluvy s Vandákom odstúpil.

“Výsledok bol, že mal prevedených 122 miliónov na svojom súkromnom účte, že mal úplne zlikvidované účtovníctvo za roky konania podniku Igor Matovič – regionPRESS, aby daňové úrady nemali šancu byť úspešné pri vymáhaní pokút a kontrole jeho podnikania,” tvrdí Fico, podľa ktorého je toto čistý podvod, likvidácia účtovníctva a použitá metóda bieleho koňa.

 

Fico: Matovič priznal fiktívnu operáciu s cieľom zbaviť sa účtovníctva

Reklama

Matovič potvrdil pravosť dôkazov predložených predsedom vlády Ficom. Týmto priznal fiktívnu operáciu, ktorou v roku 2008, deň pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu na bieleho koňa s jediným cieľom – zbaviť sa účtovníctva. Uviedla to hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

“Sám seba usvedčil v priamom prenose, že je podvodník. Obhajoval sa dokumentmi z daňových kontrol, ktoré vraj majú vyvrátiť podozrenia voči jeho osobe. Predseda vlády SR už na nasledujúcej tlačovej besede ukáže, ako si Igor Matovič tieto dokumenty vybavil,” avizovala v reakcii na tlačovú konferenciu Matoviča, na ktorej opozičný poslanec reagoval na obvinenie premiéra z daňového podvodu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali