Marček v otvorenom liste Kiskovi: Kto je autorom výroku „Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu”?

Marček v otvorenom liste Kiskovi: Kto je autorom výroku „Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu”?

Bratislava 11. februára 2020 (HSP/Foto:SITA-Marko Erd)

 

Poslanec Národnej rady Peter Marček napísal bývalému prezidentovi a súčasnému predsedovi strany Za ľudí otvorený list. Prinášame Vám ho v plnom znení

Na snímke Peter Marček

Vážený pán Kiska,

Reklama

Úvodom môjho otvoreného listu si dovolím malú hádanku.Kto je autor om nasledujúceho výroku z 12. apríla 2017? “Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu. A pravdaže tým pádom ani neuvažujem o funkcii premiéra.“

Neviete? Chápem, slová dnes veľmi rýchlo starnú a strácajú svoju hodnotu. Preto Vám trochu pomôžem. Je to ten istý človek, ktorý 21. januára 2020 ako predseda politickej strany Za ľudí vyhlásil: „Premiéra určuje víťazná strana. Som pripravený prevziať túto zodpovednosť.“

Reklama

Ak stále neviete, ešte trochu vám pomôžem. Človek, ktorý takto zmenil názor o 180 stupňov, dňa 22. februára 2018 o Slovensku povedal: „Slovensku sa darí. Ekonomicky rastieme, máme historicky najnižšiu nezamestnanosť, sme krajinou atraktívnou pre zahraničných investorov. Naši študenti môžu študovať v zahraničí, my všetci voľne cestovať a pracovať, používame rovnakú menu ako väčšina krajín EÚ. Užívame si výhody, o ktorých sme v minulosti ani len nesnívali.”

Ale opäť prešiel nejaký čas, a pánko otočil ako plachetnica vo vetre. Už 18. októbra 2019 videl svoju krajinu takto: „Z našeho Slovenska nám urobili mafiánsky štát.“

Teraz už je to snáď jasné. Áno, pán Kiska, autorom všetkých výrokov ste vy, bývalý prezident nezávislej a zvrchovanej Slovenskej republiky.

Tuším Vašu reakciu po prečítaní týchto slov. Budete mávať rukami a hovoriť, že len blázon nemení názor a že vražda Jána a Martiny zmenila „ceeelú naaaašu kraaajinu.“ Spojenie Slovenská republika veľmi nemusíte, hoci ste ju päť rokov reprezentovali dovnútra i navonok.

Ale musím Vás poopraviť. Súhlasím, že vražda dvoch mladých ľudí otriasla celým Slovensko, tak, ako by ním otriasla akákoľvek iná tragédia s dvoma zbytočne vyhasnutými životmi. Ibaže Vami otriasla presne tak, že ste si ešte týždeň po odhalení vraždy užívali lyžovačku v Rakúsku. Aj to chápem – manželka by sa zrejme nahnevala, keby ste museli náhle do práce. Chodili ste do nej predsa vždy len od utorka do štvrtka, a dovolenka párkrát do roka je dovolenkou na to, aby bol človek s rodinou.

Reklama

Keď ste sa po týždni vylyžovaný do ružova vrátili, zavetrili ste politiku. A v situácii, kedy sa všetci na Slovensku zaujímali predovšetkým o to, či sa podarí vypátrať vrahov a objednávateľov, ste z ničoho nič prišli so zásadnou podmienkou: Buď bude rozsiahla rekonštrukcia vlády, alebo predčasné parlamentné voľby.

Môžete mi povedať, ako toto súvisí s vyšetrovaním?

Pravdaže, nijako. Vražda však pohla emóciami aj v politickej rovine a ľudia sa začali domáhať politických zmien. Médiá i opoziční politici sa snažili zo všetkých síl, aby sa zo zlomku všetkých voličov, ktorí stáli na námestiach, stala masová akcia v štýle Novembra 1989. A skutočne, počet ľudí volajúcich po zmene rástol, až sa priblížil možno kľúčový míting na Námestí SNP v Bratislave, kde sa očakávala takmer stotisícová účasť. To už znamená také televízne zábery, ktoré naozaj môžu otriasť politickou situáciou.

Lenže – znova ste zavetrili politiku. Končil sa Vám mandát a zdalo sa Vám, že by ste mohli v politike pokračovať ako nový opozičný líder. Ako nový slovenský opozičný hegemón, ktorý vytlačí všetkých sulíkov, matovičov, hlinov a kollárov, lebo tí na celej kríze nezískali ani percento. Preto ste neváhali a zradili ste aj ľudí na námestiach, ku ktorým ste sa predtým tak vrúcne hlásili.

Dobre si pamätáme, ako sa uprostred najväčšieho spoločenského pohybu očakávaný míting na Námestí SNP v Bratislave z ničoho nič zrušil. Stalo sa to po Vašom stretnutí s organizátormi protestu, medzi inými aj Jurajom Šeligom. Tým Šeligom, ktorý je dnes podpredsedom Vašej strany, mieri na jej kandidátke do parlamentu a o hlase ľudu už ani nechyruje. Čo ste s ním, pán Kiska, upiekli vtedy za zatvorenými dverami Prezidentského paláca?

Reklama

Dehonestovali ste úlohu prezidenta republiky, lebo namiesto tak dôležitého národného zmierenia ste videli iba svoju budúcu politickú kariéru. Dehonestovali ste ju rovnako, ako svojimi odpornými výrokmi o mafiánskom štáte. Nepoznám prezidenta, ktorý by namiesto šírenia dobrého mena svojej vlasti ju takýmto spôsobom hanobil. Čo si asi myslia vo svete, kto tak môže stáť na čele „mafiánskeho štátu“? Z definície iba mafián.

Nejdem sa tu rozpisovať o Vašich podnikateľských praktikách, keď Vaše pôžičky v deväťdesiatych rokoch priviedli pekných pár ľudí do exekúcie a na mizinu. Ale nedokážem si predstaviť, ako mohol niekto v deväťdesiatych rokoch podnikať v tak veľkom rozsahu vo finančnom sektore bez toho, aby vzbudil záujem organizovaného zločinu. Už ste dostali verejnú výzvu, aby ste verejnosti osvetlili svoje vzťahy s nedávnom zosnulým podnikateľom Ondrejom Žembom, ktorý podľa médií kontroloval popradské podsvetie. Dodnes ste to neurobili.

Vaša prezidentská kampaň, pán Kiska, bol jeden kolosálny podvod. Ľuďom ste celý čas tvrdili, že si ju platíte z vlastného vrecka. A potom sa ukázalo, že Vám ju platí Vaša firma, ktorá si za ňu neoprávnene žiada vratky od štátu, teda od nás všetkých. Sám ste to priznali, pretože táto Vaša firma zrazu podala množstvo dodatočných opravných priznaní. Nie v čase, keď ste „prišli“ na to, že si neoprávnene pýtate peniaze. V čase, keď Vás začali vyšetrovať. Dnes sa o hlasy ľudí uchádzate z pozície obvineného. Nie je Vám aspoň trošku trápne pýtať si dôveru od všetkých, ktorých ste sa pokúsili okradnúť?

Ale zo štúdia Vášho obľúbeného budhizmu isto viete niečo o karme. A preto je len spravodlivé, že Váš politický projekt ide od desiatim k piatim. A opäť je to len o nenažranosti. Odmietli ste ponuku na koalíciu s Vašimi liberálnymi priateľmi, pretože nevideli dôvod dávať Vám ako ešte neexistujúcemu subjektu polovicu miest na kandidátke. Potom ste potopili možnosť opozičného bloku, pretože ste videli možnosť vyrásť Vám na úkor Vašich spojencov. A dnes sa čudujete, že lídrom opozície je regulárny blázon Matovič. Karma nepustí, pán Kiska.

Nerobím si ilúzie, že by ste po prečítaní tohto listu precitli a rozhodli sa opustiť slovenskú politiku, do ktorej ste nikdy nemali vstúpiť. Ak by ste však predsa len tento chvályhodný krok urobili, nebojte sa – máte koho voliť. Naša strana Hlas ľudu je zárukou odbornosti a skutočnej demokracie, lebo názor občanov je pre nás svätý. Budeme zárukou udržiavania historických koreňov slovenského národa, slovenskej rodiny a budeme dodržiavať pravidlá fair-play, pretože takí jednoducho sme. Takže hlavu hore, pán Kiska, aj bez Vás má slovenská politika šancu na lepší zajtrajšok!

S pozdravom

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali